Σημαία της Βικτώριας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος σημαίας: 1:2
Σημαία του Κυβερνήτη της Βικτώριας
Σημαία του Κυβερνήτη της Βικτώριας 1903-1984. Πριν το 1953, ήταν σε χρήση του στέμμα των Τιδόρ
Κόκκινη σημαία της Βικτώριας, 1870.
Το κρατικό έμβλημα

Η σημαία της Βικτώριας χρησιμοποιείται στην πολιτεία Βικτώρια της Αυσταλίας και αποτελείται από μια αλλαγή της βρετανικής σημαίας με το έμβλημα της πολιτείας να βρίσκεται στο ελεύθερο μέρος. Το έμβλημα αποτελείται από το Σταυρό του Νότου με το βασιλικό στέμμα στην κορυφή (σημερινό Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου). Τα αστέρια του Σταυρού του Νότου έχουν λευκό χρώμα και κυμαίνονται από πέντε σε οκτώ ακτίνες με το καθένα αστέρι να έχει μια ακτίνα που να δείχνει προς την κορυφή της σημαίας. Η σημαία χρονολογείται από το 1877 και έχει υποστεί μικρές αλλαγές, με πιο πρόσφατες εκείνες του 1953.

Προηγούμενες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη σημαία της Βικτώριας καθιερώθηκε το 1870 και για πρώτη φορά υψώθηκε στο πλοίο Nelson στις 9 Φεβρουαρίου 1870. Και εκείνο ήταν μια παραλλαγή της γαλάζιας βρετανικής σημαίας με το Σταυρό του Νότου να βρίσκεται στο ελεύθερο μέρος. Τα αστέρια του Σταυρού του Νότου είναι λευκά και έχουν 5, 6, 6, 7, 8 και 9 ακτίνες με κάθε αστέρι να έχει μία ακτίνα που βλέπει προς το πάνω μέρος της σημαίας.

Η σημαία υιοθετήθηκε όταν η Βικτώρια έγινε η πρώτη αυστραλιανή αποικία που απέκτησε ένα πολεμικό πλοίο στο στόλο της και υπό την Βρετανική Πράξη για την Ναυτική Άμυνα του 1865 η Βικτώρια χρησιμοποίησε μια σημαία για να διακρίνονται τα πλοία της από τα άλλα βρετανικά πλοία. Την ίδια στιγμή, η κόκκινη σημαία χρησιμοποιούνταν εσφαλμένα από πολιτικά σκάφη που ανήκαν στο στόλο της αποικίας της Βικτώριας. Παρά την λανθασμένη έγκριση, η σημαία συνέχισε να χρησιμοποιείται και χρησιμοποιήθηκε μαζί με τη βρετανική σημαία στη διάρκεια των εορτασμών για την ανακήρυξη της Ομοσπονδίας το 1901. Η κόκκινη σημαία δεν είχε αλλαγές και δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα στέμμα, ούτε άλλαξε η κατεύθυνση των αστεριών ως προς το πάνω μέρος της σημαίας.

Η σημερινή σημαία της πολιτείας καθιερώθηκε το 1877 με τα αστέρια του Σταυρού του Νότου να έχουν 5, 6, 7, 7 και 8 ακτίνες. Οι απεικονίσεις στη σημαία άλλαξαν ανάλογα με τις επιλογές του εκάστοτε Μονάρχη και τα έθιμα. Στη διάρκεια της βασιλείας της Βικτωρίας, το στέμμα είχε διαφορετικές καμάρες. Στο διάστημα γύρω στο 1901–1952, επί βασιλείας Εδουάρδου Ζ΄ , Γεωργίου Ε΄, Εδουάρδου Η΄ και Γεωργίου ΣΤ΄, η απεικόνιση του στέμματος ήταν γνωστή ως το "Στέμμα των Τιδόρ". Το 1953 το στέμμα των Τιδόρ αντικαταστάθηκε από το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαίες από το HMVS Cerberus