Σημαία της Βάδης-Βυρτεμβέργης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η αστική σημαία της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Η κρατική σημαία της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Λόγος σημαίας 3:5.

Η σημαία της Βάδης-Βυρτεμβέργης καθορίστηκε έπειτα από την ένωση των πρώην κρατιδίων της Γερμανίας, τη Βάδη, τη Βυρτεμβέργη-Βάδη και τη Βυρτεμβέργη-Χοεντσόλερν, οι οποίες είχαν διαιρεθεί εξαιτίας των διαφορετικών δυνάμεων κατοχής μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ένωση έγινε το 1952. Μετά την ένωση των τριών κρατιδίων, πρωτεύουσα έγινε η Στουτγκάρδη.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αστική σημαία είναι δίχρωμη και είναι η σημαία που χρησιμοποιούν οι πολίτες. Αποτελείται από δύο λωρίδες, χρώματος μαύρου (η άνω) και χρυσού (η κάτω). Στην κρατική σημαία προστέθηκε το μικρό έμβλημα της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Στο θυρεό εικονίζονται τρία μαύρα λιοντάρια με κόκκινες γλώσσες σε φόντο χρυσό. Το σύμβολο αυτό ήταν το έμβλημα του Δουκάτου της Σουαβίας, του Οίκου των Χοενστάουφεν και θεωρείται ότι έχει κοινή προέλευση και για τα δύο κρατίδια. Τα δύο ζώα που βαστούν το μεγάλο έμβλημα υποδηλώνουν και τα δύο κρατίδια: ο τάρανδος συμβολίζει τη Βυρτεμβέργη και το άλλο ζώο τη Βάδη.

Τα έξι μικρά εμβλήματα που βρίσκονται στην κορυφή συμβολίζουν τις ρίζες ορισμένων τμημάτων της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Από αριστερά προς τα δεξιά είναι:

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1952 ως το 1954 δεν υπήρχε επίσημη σημαία στο κρατίδιο και χρησιμοποιούνταν οι παλαιότερες. Η σημερινή σημαία καθιερώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1954.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]