Σημαία της Αφρικανικής Ένωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η τωρινή σημαία της Αφρικανικής Ένωσης.
Η σημαία της Αφρικανικής Ένωσης ως το 2010.

Η σημαία της Αφρικανικής Ένωσης υιοθετήθηκε στην 14η τακτική σύνοδο του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα, στις 31 Ιανουαρίου 2010. [1] Είναι πράσινη με 53 χρυσά αστέρια, όσα και τα κράτη - μέλη της ένωσης.

Κατά την όγδοη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, που έγινε στην Αντίς Αμπέμπα στις 29-30 Ιανουαρίου 2007, αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαγωνισμός με σκοπό την επιλογή νέας σημαίας για τον οργανισμό. Η τελική σημαία επιλέχθηκε από 106 συμμετοχές πολιτών προερχόμενων από 19 αφρικανικά κράτη και 2 από τη διασπορά. Ειδική επιτροπή εξέτασε τις υποψηφιότητες και τελικά επιλέχθηκε το σημερινό σχέδιο. Η απόφαση της επιτροπής του οργανισμού ήταν η νέα σημαία να έχει πράσινο χρώμα, ως σύμβολο της ελπίδας και να αναπαριστώνται τα κράτη - μέλη με αστέρια.

Προηγούμενη σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλιά σημαία αποτελούνταν από μια πλατιά οριζόντια πράσινη λωρίδα στο επάνω μέρος που ακολουθείται από μια στενή λωρίδα χρώματος χρυσού. Κάτω έχει μια φαρδιά λωρίδα άσπρου χρώματος, η οποία φέρει το έμβλημα της Αφρικανικής Ένωσης στο κέντρο με μια στενή χρυσή λωρίδα και μια πλατιά πράσινη γραμμή στο κάτω μέρος. Το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα των αφρικανικών χωρών και την αφοσίωση στην ενότητα.Το χρυσό συμβολίζει τον πλούτο της Αφρικής και το λαμπρό μέλλον.Με το λευκό χρώμα υποδηλώνεται η αγνή επιθυμία της Μαύρης Ηπείρου να έχει αληθινούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Τέλος με το κόκκινο χρώμα των δακτυλίων στο κέντρο αντιπροσωπεύεται η αφρικανική αλληλεγγύη όπως επίσης και το αίμα που χύθηκε με σκοπό την απελευθέρωση της Αφρικής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2010.