Σευθόπολις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 42°37′5″N 25°18′20″E / 42.61806°N 25.30556°E / 42.61806; 25.30556

Σευθόπολις
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογική θέση, αρχαία πόλη και πόλις[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°37′5″N 25°18′20″E
Διοικητική υπαγωγήKoprinka Reservoir και Καζανλούκ
ΧώραΒουλγαρία
Commons page Πολυμέσα

Η Σευθόπολις ήταν αρχαία πόλη της Θράκης.

Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 325-315 π.Χ. από τον Θράκα ηγεμόνα Σεύθη Γ΄, με ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, επί παλαιοτέρου θρακικού οικισμού. Επρόκειτο για την πρωτεύουσα του βασιλείου των Οδρυσών. Η Σευθόπολις δεν ήταν ακριβώς πόλις, αλλά χρησίμευε ως η έδρα του Σεύθη και της αυλής του. Το παλάτι του ήταν και ιερό των Καβείρων. Ο χώρος της πόλεως ήταν μεστός από επίσημες οικοδομές, ενώ οι κάτοικοι (Θράκες και Έλληνες) κατοικούσαν έξω από αυτήν. Το 281 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Κέλτες.

Από τον διπλό ρόλο του παλατιού του Σεύθη (ανάκτορο και ιερό των Καβείρων), διαπιστώνεται ότι ο βασιλιάς των Οδρυσών ήταν παράλληλα και ιερέας των Καβείρων. Μια εστία βρισκόταν στο κέντρο του ιερού. Στο νεκροταφείο της πόλεως υπάρχει μια σειρά από θολωτούς τάφους από τούβλα, μερικοί από τους οποίους καλύπτονται από τύμβους. Σε αυτούς βρέθηκαν θαμμένοι άνθρωποι ανώτερης τάξης μαζί με τα άλογά τους, ενώ οι λιγότερο εύποροι είχαν αποτεφρωθεί με λιγότερα κτερίσματα.

Τα ερείπια της ελληνιστικής πόλης ανασκάφηκαν από Βούλγαρους αρχαιολόγους το 1948 κατά την κατασκευή του φράγματος Κοπρίνκα της επαρχίας Στάρα Ζαγόρα. Τελικά η κατασκευή του φράγματος συνεχίστηκε και η Σευθόπολις παρέμεινε στο βυθό του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]