Σεραπείο της Αλεξανδρείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 31°10′55″N 29°53′49″E / 31.18194°N 29.89694°E / 31.18194; 29.89694

Σεραπείο της Αλεξανδρείας
Χάρτης
ΕίδοςΣεραπείο, ναός και Ρωμαϊκός ναός
Αρχιτεκτονικήελληνιστική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες31°10′55″N 29°53′49″E
Διοικητική υπαγωγήΑλεξάνδρεια
ΧώραΑίγυπτος
Έναρξη κατασκευής287 π.Χ.
Κατεδάφιση391
Commons page Πολυμέσα

Το Σεραπείο της Αλεξανδρείας, κατά άλλους Σαράπιο, Σαραπείο ή Σεράπιο ήταν ναός αφιερωμένος στην ελληνιστική θεότητα του Σέραπη, της υψηλότερης θεότητας στην Αλεξάνδρεια, και ήταν το πιο ξακουστό Σεραπείο της αρχαιότητας. Η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε από τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Μαχμούτ μπέη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κτίστηκε από τον Πτολεμαίο Σωτήρα το 287 - 286 π.Χ.. Διέθετε εκτός από τον ναό και βιβλιοθήκη, παράρτημα της ξακουστής Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Καταστράφηκε το 391 κατά τη διάρκεια των αιματηρών διωγμών των Εθνικών από τους Χριστιανούς, όταν Εθνικοί κατέφυγαν στο ναό ως ικέτες, αλλά οι Χριστιανοί με διαταγή του πατριάρχη Θεόφιλου εισέβαλλαν στο ναό, σκοτώνοντας τους Εθνικούς και καταστρέφοντάς τον.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, το Σεραπείο βρίσκονταν στα δυτικά της Αλεξάνδρειας, εκεί που τα τείχη σώζονται μέχρι σήμερα. Ήταν υπερμεγέθης και πολυτελέστατος ναός, κτισμένος στον λόφο της Ρακώτιδας. Είχε σκάλες μαρμάρινες μεγαλοπρεπείς με εκατό σκαλοπάτια. Στον ναό ήταν στημένο το άγαλμα του Σέραπι, έργο του Βρύαξη, ένα από τα πιο φημισμένα αγάλματα της αρχαιότητας. Ο Ορόσιος τον επισκέπτηκε τριάντα χρόνια μετά την καταστροφή του από τους χριστιανούς και βρήκε όπως είπε τις αίθουσες της βιβλιοθήκης χωρίς βιβλία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]