Σβέτκο Ραΐνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σβέτκο Ραΐνοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1793
Vukovići
Θάνατος4  Μαΐου 1873
Βελιγράδι
Χώρα πολιτογράφησηςΠριγκιπάτο της Σερβίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός υπάλληλος
νομικός
δικαστής
διπλωμάτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥπουργός Εξωτερικών
ΒραβεύσειςΤάγμα του Αγίου Βλαδίμηρου, Δ΄ Τάξη
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σβέτκο Ραΐνοβιτς (σερβικά : Цветко Рајовић) (Βούκοβιτς 1793 - Βελιγράδι 4 Μαΐου 1873) ήταν πολιτικός του πριγκιπάτου της Σερβίας. Χρημάτισε υπουργός και εκπρόσωπος, πρωθυπουργός, του πρίγκιπα .

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1830 στάλθηκε σε αποστολή στην Αγία Πετρούπολη από την εταιρεία του Αβραάμ Πετρόνιεβιτς κι αγοράσει το πρώτο μηχανικό πιεστήριο για την εκτύπωση της επίσημης εφημερίδας "Novin Srbske". Η εφημερίδα ιδρύθηκε από τον Ντιμίτριε Νταβίντοβιτς το 1813 κι επανεκδόθηκε τον Ιανουάριο του 1834 .

Τον Φεβρουάριο του 1839 ήταν μέρος του συμβουλίου του πρίγκιπα Μίλος Ομπρένοβιτς. Από τον Μάιο του 1840 έως τον Σεπτέμβριο του 1842 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης. Την ίδια χρονιά έγινε η έξωση της δυναστείας Ομπρένοβιτς όπου ο Ραΐνοβιτς της παρέμεινε πιστός. Με την επιστροφή της δυναστείας στον θρόνο διορίσθηκε πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών από τις 18 Απριλίου 1859 έως τις 8 Νοεμβρίου 1860.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cvetko Rajović της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).