Σαχ Σουλτάνα (κόρη του Σελίμ Β΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σαχ Σουλτάν(κόρη του Σελίμ Β'))
Σαχ Σουλτάν
شاہ سلطان
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1548
Μανίσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1580 (36 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΑγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΧασάν Εφέντι
Σιλαχτάρ Αλί Πασάς
ΕπίγονοιΣουλτανζαδέ Αλί
Γκεβχερχάν Σουλτάν
Σαχ Σουλτάν
Χανισανάρ Σουλτάν
Πλήρες όνομα
   Σαχ μπιντ Σελίμ Χαν
Τούρκικα: Şah bint Selim Han
Οθωμανικά: شاه بنت سلیم هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΣελίμ Β΄
ΜητέραΝουρμπανού Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΤούρκικη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Σαχ (Σαχουμπάν) Χανίμ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα: شاہ سلطان) (Τούρκικα: Şah (Şahuban) Hanım Sultan, 1548 - 1580) ήταν κόρη του σουλτάνου Σελίμ Β΄ και της Χασεκί Νουρμπανού Σουλτάν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εγγονή του Σουλεϊμάν Α' και της Χουρέμ Σουλτάν.[1]

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σαχ γεννήθηκε το 1548 στο παλάτι της Μανίσας. Ήταν κόρη του Σελίμ Β' και της αγαπημένης του συζύγου, Νουρμπανού Σουλτάν.Το πλήρες ονομά της ήταν Σαχουμπάν Χανίμ. Η Σαχ Σουλτάν πέρασε την παιδική της ηλικία στην Μανίσα.

'Την 1η Αυγούστου 1562 ο Σουλεϊμάν Α' γιόρτασε τον τριπλό γάμο των εγγονών του. Η Εσμαχάν Σουλτάνα παντρεύτηκε τον Σοκολού Μεχμέτ Πασά, η Γκεβχερχάν Σουλτάνα παντρεύτηκε τον Πιγιαλέ Πασά και η Σαχ Σουλτάνα παντρεύτηκε τον Χασάν Αγά.

Όταν ο συζυγός της Χασάν Εφέντι πέθανε, παντρεύτηκε τον Σιλαχτάρ Αλί Πασά. Από το γάμο αυτό γεννήθηκαν δύο γιοι. Είχε 4 παιδιά. Τον Σουλτανζαδέ Αλί, την Γκεβχερχάν Σουλτάν ,την Σαχ Σουλτάν και την Χανισανάρ Σουλτάν.

Τον Σεπτέμβριου του 1566, μετά τον θάνατο του παππού της, Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή, ήρθε στην Κωνσταντινούπολη με την μητέρα της και της αδελφές της και έχαιρε μεγάλη δύναμη στο παλάτι Τοπ Καπί. Στην διαμάχη μεταξύ της μητέρας της, Νουρμπανού Σουλτάνα και της συζύγου του αδελφού της, Σαφιγιέ Σουλτάνα, πήρε το μέρος της μητέρας της.

Πέθανε το 1580 σε ηλικία 36 ετών, στην Κωνσταντινούπολη και ο τάφος της βρίσκεται στην Αγία Σοφία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Şah Sultan (II. Selim'in kızı) της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Şah Sultan (daughter of Selim II) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).