Σαρ 'αρ Χαγκολάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

{{WikidataCoord}} – missing coordinate data

Σαρ 'αρ Χαγκολάν
Είδοςαρχαιολογικός πολιτισμός
Commons page Πολυμέσα
Ειδώλιο της μητέρας θεάς από το Σαρ 'αρ Χαγκολάν

Το Σαρ 'αρ Χαγκολάν (Sha 'ar Hagolan) είναι αρχαιολογικός τόπος στην ομώνυμη περιοχή του σημερινού Ισραήλ. Βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη κοντά στα Υψώματα Γκολάν και στα σύνορα με την Συρία. Στην θέση αυτή έχει ανασκαφή προϊστορικός οικισμός της μέσης νεολιθικής εποχής.

Το 1930 βρέθηκαν τυχαία από κατοίκους του Κιμπούτ Σαρ 'αρ Χαγκολάν ειδώλια και λίθινα εργαλεία και το 1949 ξεκίνησαν οι πρώτες ανασκαφές. Ο οικισμός ανήκει στον Γαρμούκιο πολιτισμό πού άκμασε την Νεολιθική εποχή και πιστεύεται ότι ήταν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κέντρο της προϊστορικής τέχνης στην Μέση Ανατολή. Οι ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως πήλινα ή ξύλινα αποθηκευτικά μέσα, καλάθια, δοχεία , σκεύη . Πολλά επίσης εργαλεία και βέλη από πυριτόλιθο, δρεπάνια, πέλεκυς , αιχμές δοράτων κ.α. και πήλινα ειδώλια .

Από το πλήθος αντικειμένων που έχουν βρεθεί οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι το Σαρ 'αρ Χαγκολάν ήταν κέντρο κατασκευής τέτοιων αντικειμένων και κύρια ασχολία των κατοίκων του. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι οι κάτοικοι του οικισμού καλλιεργούσαν σιτάρι και κριθάρι. Βρέθηκαν ερείπια πολλών κτιρίων άλλα ορθογώνια και άλλα κυκλικά, στο κέντρο του οικισμού βρισκόταν ένα μεγάλο στρογγυλό κτίριο που πιστεύεται ότι ήταν σιλό.

Προτεινόμενη βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]