Σαρλ Περώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαρλ Περρώ
ΌνομαΣαρλ Περρώ
Γέννηση12 Ιανουαρίου 1628
Παρίσι, Γαλλία
Θάνατος16 Μαΐου 1703 (75 ετών)
Παρίσι, Γαλλία
Επάγγελμα/
ιδιότητες
συγγραφέας[1][2], ποιητής, ποιητής-νομικός, συλλέκτης παραμυθιών, κριτικός, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και θεωρητικός της τέχνης
ΕίδηΠαραμύθι
Αξιοσημείωτα έργαΚοκκινοσκουφίτσα
Σταχτοπούτα
Ο Παπουτσωμένος Γάτος
Η Ωραία Κοιμωμένη
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα
Μνημείο του Σαρλ Περρώ. Παρίσι - Κήποι του Κεραμεικού, 2011.

Ο Σαρλ Περρώ (Charles Perrault, Παρίσι, 12 Ιανουαρίου 162816 Μαΐου 1703) ήταν Γάλλος λαογράφος και συγγραφέας, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε αρχικά ως υπεύθυνος των βασιλικών κτηρίων. Άρχισε να γίνεται γνωστός ως λογοτέχνης το 1660 περίπου με ερωτικά ποιήματα. Αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του στη μελέτη της ποίησης και των καλών τεχνών. Ήταν αδελφός του Κλωντ Περρώ (1613 – 1688), αρχιτέκτονα του Λούβρου.

Ο Σαρλ Περρώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη φιλολογική διαμάχη αναφορικά με την υπεροχή αρχαίων και νεότερων συγγραφέων. Το 1671 ο Περρώ εκλέχτηκε στη Γαλλική Ακαδημία, όπου διάβασε το 1687 το ποίημά του «Ο αιώνας του Μεγάλου Λουδοβίκου» (Le siècle de Louis le Grand, 1687), με αφορμή του οποίου η Γαλλική Ακαδημία διχάστηκε και ξέσπασε η αποκαλούμενη «Διαμάχη των Παλαιών και των Νέων».

Στη διαμάχη αυτή, ο Περρώ έλαβε μέρος με τους «Παραλληλισμούς των Παλαιών και των Νέων» (Paralleles des Anciens et des Modernes, 1688 – 1698, 4 τόμοι), υποστηρίζοντας την υπεροχή και τοποθετώντας σε υψηλότερη θέση τους συγχρόνους του συγγραφείς, όπως τον Μολιέρο και τον Φρανσουά ντε Μαλέρμπ, από τους αρχαίους κλασικούς Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς. Βασικός του αντίπαλος σ’ αυτή τη διαμάχη ήταν ο Νικολά Μπουαλώ – Ντεπρώ (1636 - 1711).

Ο Σαρλ Περρώ είναι όμως περισσότερο γνωστός σ’ όλο τον κόσμο από τη συλλογή παραμυθιών για παιδιά, που περιλαμβάνονται στις «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας» (Contes de ma mère l’ oye, 1697), που τα έγραψε για τη διασκέδαση των παιδιών του και που έφεραν στη λογοτεχνία τη μόδα των «παραμυθιών» (contes de fées). Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται η «Κοκκινοσκουφίτσα», η «Σταχτοπούτα», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Κυανοπώγων», «Ο Κοντορεβιθούλης» κ. ά.

Μνημείο Σαρλ Περρώ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Κήπο του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries) στο Παρίσι ανεγέρθηκε το 1908 περίτεχνο μαρμάρινο μνημείο προς τιμήν του Γάλλου συγγραφέα Σαρλ Περρώ, με γλυπτές παραστάσεις στη βάση του ηρώων από τα παραμύθια του (π. χ. Παπουτσωμένος γάτος), έργο του Γάλλου γλύπτη Γκαμπριέλ Εντουάρ Μπατίστ Πες (1854 - 1908).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Charles Perrault στο Wikimedia Commons