Σαρλ Ντεσπιώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαρλ Ντεσπιώ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Charles Despiau (Γαλλικά)
Γέννηση4  Νοεμβρίου 1874[1][2][3]
Μον-ντε-Μαρσάν
Θάνατος28  Οκτωβρίου 1946[4][5][6]
13ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[7]
ΣπουδέςΣχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και Εθνική Σχολή Τεχνών Διακόσμησης
Ιδιότηταγλύπτης[8][9] και σκιτσογράφος[10]
Χορηγός/οίΟγκίστ Ροντέν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σαρλ Ντεσπιώ (Charles Despiau) (4 Νοεμβρίου 1874 – 30 Οκτωβρίου 1946) ήταν Γάλλος γλύπτης.

Ο Ντεσπιώ γεννήθηκε στο Μοντ ντε Μαρζάν στο Νομό Λαντ της Ακουιτανίας και σπούδασε αρχικά στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών και μετέπειτα στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ξεκίνησε να εκθέτει στο Σαλόνι Γάλλων Καλλιτεχνών από το 1898 έως το 1900, αργότερα στη λιγότερο ακαδημαϊκή Ένωση Καλών Τεχνών όπου εξέθεσε από το 1901 έως το 1921 και τελικά στο Salon des Tuileries, όπου εξέθεσε από το 1923 έως το 1944.

Το 1907 ο Ωγκύστ Ροντέν τον προσέλαβε ως βοηθό. Ο Ντεσπιώ εργάστηκε με τον Ροντέν, ενώ έκανε και τη δική του γλυπτική, έως το 1914, όταν κλήθηκε να υπηρετήσει στη μονάδα καμουφλάζ του στρατού στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιστρέφοντας στην ενασχόλησή του με τη γλυπτική μετά τον πόλεμο, η επιτυχία του δόθηκε με ατομική έκθεση στην Γκαλερί Brummer της Νέας Υόρκης στα τέλη του 1927. Πέθανε το 1946 στο Παρίσι. Ο Ντεσπιώ δεν ήταν παραγωγικός γλύπτης, καθώς προτιμούσε να εργάζεται όσο διάστημα χρειαζόταν έως ότου πραγματοποιήσει το όραμά του. Υπάρχουν πολλά σωζόμενα γύψινα γλυπτά στα οποία επαναλαμβάνει το μοντέλο με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Τα έργα του, κυρίως πορτραίτα και γυμνά που εκπέμπουν έναν απλό κλασικισμό, βρίσκονται στις συλλογές περισσοτέρων των 30 μουσείων στη Γαλλία και περισσοτέρων των 100 μουσείων παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης. Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης κατέχει το ορειχάλκινο έργο Assia, το γνωστότερο ίσως έργο του. Η μεγαλύτερη συλλογή βρίσκεται στη γενέτειρά του, σε μουσείο που μοιράζεται με τον Robert Wlerick.

Ο Ντεσπιώ στην πεντηκονταετή πορεία του παρήγαγε συνολικά 150 γλυπτά και 1000 σχέδια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]