Σαργών Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαργών Β'
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση765 π.Χ. (περίπου)
Νιμρούντ
Θάνατος705 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑσσυρία
Βαβυλώνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΣενναχειρείμ
ΓονείςΤιγκλάθ Πιλεσέρ Γ΄
ΑδέλφιαΣαλμανασέρ Ε΄
ΟικογένειαSargonid dynasty
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Ασσυρίας (721 π.Χ.–705 π.Χ.)
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σαργών Β' (765 π.Χ. - 705 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Ασσυρίας (722 π.Χ.-705 π.Χ.) γιος του Τιγκλάθ Πιλεσέρ Γ' ή σφετεριστής διάδοχος του Σαλμανασέρ Ε', ο Χαλδαίος Μαρδούκ απλά Ιντινά Β' επαναστάτησε και με την βοήθεια του Ελαμίτη βασιλιά Ουμμανιγκάς στέφθηκε βασιλιάς της Βαβυλώνας. Ο Σαργών μετά από σκληρό δεκάχρονο αγώνα ανακατέλαβε την Βαβυλώνα (710 π.χ.) ανατρέποντας τον Μαρδούκ - απλά - Ιντινά έμεινε ο ίδιος στην πόλη ως βασιλιάς για 3 χρόνια και επέτρεψε στην συνέχεια στην Νινευή αφήνοντας διοικητή της πόλης τον γιο του Σενναχειρείμ. Τα πρώτα χρόνια νίκησε συνασπισμό Παλαιστινίων με Αιγυπτίους ολοκληρώνοντας την κατάκτηση της Παλαιστίνης, στην συνέχεια κατέλυσε τα κράτη των νέο - Χετταίων καταλαμβάνοντας την Καρσεμίς (717). Το 714 π.Χ. πραγματοποίησε την όγδοη εκστρατεία του εναντίον της Ουραρτού που είχε αποδυναμωθεί από τις επιθέσεις των Κιμμερίων, σε προσευχή του στον θεό Ασσούρ λέει για τις τεράστιες δυσκολίες που συνάντησε ο στρατός του λόγω του ανώμαλου εδάφους, ο βασιλιάς Ρούσας Β' των Ουραρτού κινήθηκε εναντίον του. Ο Σαργών τον συνέτριψε σφάζοντας ολόκληρο τον στρατό του αλλά ο ίδιος ο Ρούσας κατάφερε να διαφύγει, στην συνέχεια ο Σαργών λεηλάτησε την πρωτεύουσα Μουσασίρ και τον ναό του θεού Χαλντί μεταφέροντας 1 τόνο χρυσού και 5 τόννους ασήμι στην Νινευή. Επιστρέφοντας (713) έχτισε νέα μεγαλοπρεπή ανάκτορα βόρεια της Νινευή, ο Σαργών Β' ήταν τέλος ο κατακτητής της Κύπρου σύμφωνα με σφηνοειδείς επιγραφές που βρέθηκαν στα ανάκτορα του Χορσαμπάν προκύπτει ότι η Κύπρος κατελήφθη από τον Σαργών το (709 π.χ.) Ο Σαργών έστησε την θριαμβευτική στήλη του Κιτίου όπου αναφέρει ότι 7 βασιλείς της Γιατνάκα (Κύπρου στα Ασσυριακά) τον προσκύνησαν και του φίλησαν τα πόδια, στην συνέχεια έκτισε στην Κύπρο τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα του Χορσαμπάν που εγκαινιάστηκαν (706 π.χ.) έναν χρόνο πριν τον θάνατο του, σκοτώθηκε σε μάχη εναντίον των Κιμμερίων τον διαδέχθηκε ο γιος του Σενναχειρείμ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Victor Avigdor Hurowitz, ""Shutting Up" the Enemy: Literary Gleanings from Sargon's Eighth Campaign," in Mordechai Cogan and Dan'el Kahn (eds), Treasures on Camels'
  • Humps: Historical and Literary Studies from the Ancient Near East Presented to Israel Eph'al (Jerusalem, Magnes Press, 2008)
Προκάτοχος:
Σαλμανασέρ Ε΄
Βασιλιάς των Ασσυρίων
722705
Διάδοχος:
Σενναχειρείμ
Προκάτοχος:
Μαρδούκ απλά Ιντινά Β΄
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
710–705 π.Χ.
Διάδοχος:
Σενναχειρείμ