Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σαντινίστας)
Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας
Frente Sandinista de Liberación Nacional
ΗγέτηςΝτανιέλ Ορτέγα
Ίδρυση1961
ΈδραΜανάγουα, Νικαράγουα
ΙδεολογίαΔημοκρατικός σοσιαλισμός
Σαντινισμός
Χριστιανική αριστερά[1][2][3]
Αριστερός εθνικισμός
Σοσιαλδημοκρατία
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Διεθνής προσχώρησηΣοσιαλιστική Διεθνής
Φόρουμ του Σάο Πάολο
Εθνοσυνέλευση
63 / 92
Ιστότοπος
http://www.elpueblopresidente.com/
Πολιτικό σύστημα Νικαράγουα
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας (ισπανικά: Frente Sandinista de Liberación Nacional, FSLN) είναι ένα σοσιαλιστικό πολιτικό κόμμα της Νικαράγουας. Τα μέλη του είναι περισσότερο γνωστά ως Σαντινίστας. Πήρε το όνομά του από τον Αουγούστο Σέσαρ Σαντίνο που ηγήθηκε της Νικαραγουανής επανάστασης έναντι της Αμερικανικής κατοχής κατά τη δεκαετία του 1930.

Οι Σαντινίστας ανέτρεψαν τον δικτάτορα της χώρας Αναστάσιο Σομόσα Ντεμπάιλε το 1979 και εγκαθίδρυσαν μια επαναστατική κυβέρνηση. Μετά την ανάληψη της κυβέρνησης, οι Σαντινίστας κυβέρνησαν τη Νικαράγουα από το 1979 έως το 1990, στα πλαίσια μιας Δικτατορίας Εθνικής Ανασυγκρότησης. Μετά την παραίτηση ορισμένων κεντρώων μελών, οι Σαντινίστας κέρδισαν την απόλυτη εξουσία τον Μάρτιο του 1981. Εισήγαν μία πολιτική πλήρους αλφαβητισμού των κατοίκων της χώρας, βελτίωση του συστήματος υγείας και προήγαν την ισότητα των δύο φύλων. Το 1981 δημιουργήθηκαν οργανώσεις που αντιτίθενταν στους Σαντινίστας, οι λεγόμενοι κόντρας, που στηρίζονταν από τη CIA. Οι εκλογές του 1984, στις οποίες κέρδισαν οι Σαντινίστας και περιγράφηκαν από ξένους παρατηρητές ως δίκαιες και ελεύθερες, αμφισβητήθηκαν από τους κόντρας και συνέχισαν τις βίαιες επιθέσεις τους έναντι του κράτους και των πολιτών μέχρι το 1989. Οι Σαντινίστας έχασαν τις εκλογές του 1990 από τη Βιολέτα Τσαμόρρο της Εθνικής Ένωσης Αντιπολίτευσης, διατηρώντας, ωστόσο, την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι Σαντινίστας αποτελούν ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, μαζί με το Συνταγματικό Φιλελεύθερο Κόμμα, ενώ είναι αυτή τη στιγμή το κυβερνών κόμμα της χώρας από το 2006, όταν ο Ντανιέλ Ορτέγα εξελέγη πρόεδρος της χώρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Redacción Central. «Daniel: la unidad es fundamental para el proyecto Cristiano, Socialista y Solidario». La Voz del Sandinismo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2021. 
  2. Redacción Central. «Rosario: Queremos la unión de Nicaragua entera alrededor del Cristianismo, el Socialismo y la Solidaridad». La Voz del Sandinismo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2021. 
  3. Redacción Central. «Celebró Rosario en nombre del pueblo y el gobierno elección del papa Francisco». La Voz del Sandinismo. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]