Σαντζάκι του Ζβόρνικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σαντζάκι της Ζβόρνικ)
Σαντζάκι του Ζβόρνικ
Οθωμανικά Τουρκικά: İzvornik Sancağı
Σερβοκροατικά: Zvornički sandžak
Σαντζάκι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

1478 – 1878
Πρωτεύουσα Ζβόρνικ
Πολιτική δομή Σαντζάκι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Ιστορία
 -  Ίδρυση 1478
 -  Κατάλυση 1878
Σήμερα Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Το Σαντζάκι του Ζβόρνικ (τουρκικά: İzvornik Sancağı‎‎, σερβοκροατικά: Zvornički sandžak‎‎) ήταν σαντζάκι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του οποίου πρωτεύουσα ήταν το Ζβόρνικ (σήμερα ευρισκόμενο εντός της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης). Ήταν διαιρεμένα σε τέσσερις διαφορετικούς καζάδες: του Ζέπτσε, του Μάγκλαϊ, της Τούζλα και του Κλάντανι. Το σαντζάκι ιδρύθηκε μεταξύ του 1478 και του 1483. Μετά την διάλυσή του, το 1878, κατόπιν της ήττας των Οθωμανών από την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, το Ζβόρνικ κατέστη τμήμα του Ζβόρνικ Κόταρ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, το Ζβόρνικ ήταν πρωτεύουσα του Σαντζακιού του Ζβόρνικ (διοικητικής περιοχής), υπαγόμενου διοικητικά στο Εγιαλέτι της Βοσνίας. Το γεγονός αυτό οφείλετο κυρίως στον καθοριστικό αντίκτυπο της πόλεως στην τοπική οικονομία, καθώς και την στρατηγική σημασία της τοποθεσίας της. Το Σαντζάκι του Ζβόρνικ ήταν ένα εκ των έξι οθωμανικών σαντζακιών, όπου η ναυπηγική ήταν ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη (πέραν των σαντζακιών του Βίντιν, της Νικόπολης, της Πόζεγκα, του Σαντζάκι του Σμεντέρεβο και του Μόχατς).[1] Κατά την διάρκεια του 1806, η πόλη του Ζβόρνικ αποτέλεσε έδρα του Βόσνιου Μουσουλμάνου καπετάν Μεχμέτ Μπέη Κουλένοβιτς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Σερβικά) Godis̆njak grada Beograda. Beogradske novine. 1979. σελ. 35. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. Ипак градња бродова се посебно везивала за шест санџака: никопољски, видински, смедеревски, зворнички, пожешки и мохачки.