Σαμουήλο Γιακόβλεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαμουήλο Γιακόβλεβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Δεκεμβρίου 1760
Νόβι Παζάρ
Θάνατος26  Αυγούστου 1824
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης

Ο Σαμουήλο Γιακόβλεβιτς (σερβικά Самуило Јаковљевић) (Νόβι Παζάρ 7 Δεκεμβρίου 1760[1] - Κωνσταντινούπολη 26 Αυγούστου 1824) ήταν Σέρβος, Αρχιμανδρίτης Στουντενίσκι και αγωνιστής της Σερβικής επανάστασης.

Ήταν γιος του Γιάκοβ και της Τζούρτζια Ομπρένοβιτς, ο πατέρας του ήταν αδελφός του πρίγκιπα Μίλος Ομπρένοβιτς. Αδέλφια του ήταν ο Πέταρ που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και ο Τζόρτζε[2].

Με το ξέσπασμα της πρώτης Σερβικής εξέγερσης το 1804 πολέμησε στις τάξεις των εξεγερμένων Σέρβων. Το 1815 με την ήττα των επαναστατών έφυγε στο Σρεμ της Αυστροουγγαρίας. Έπειτα επέστρεψε στη Σερβία στο μοναστήρι Κάλενιτς. Με την ανακήρυξη του Πριγκιπάτου της Σερβίας διορίσθηκε σε επαρχιακές διοικήσεις. Το 1820 στάλθηκε σε διπλωματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη[3], κατά την παραμονή του εκεί ξέσπασε η Ελληνική επανάσταση και φυλακίστηκε έως το 1824 που πέθανε στις φυλακές[4].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Текст Живана Сечанског управника Архива САНУ, Сремски Карловци, Београд у Енциклопедија Југославије ЈЛЗ Загреб 1988. књига 5, pp. 756
  2. «Обреновићи». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2014. 
  3. Милош Обреновић, князь Сербїи; или грађа за Српску историjу нашега времена
  4. Учешће свештенства у Првом србском устанку[νεκρός σύνδεσμος]
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Самуило Јаковљевић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).