Σαμάλ (άνεμος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μέτωπο του Σαμάλ στην πόλη Χάφαρ Αλ Μπατίν (Σαουδική Αραβία)

Ο άνεμος Σαμάλ, (προφέρεται με παχύ το σ), είναι ένας ισχυρός, ημερήσιος κυρίως, τοπικός άνεμος, κονιορτοβριθής του αραβικού κόλπου που πνέει συνηθέστερα πάνω από το Ιράκ τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το Κουβέιτ και που δημιουργεί σφοδρή αμμοθύελλα, τα αποτελέσματα της οποίας μπορεί να επεκταθούν μέχρι τη Συρία, τον Λίβανο και την ανατολική Μεσόγειο.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άνεμος Σαμάλ είναι ένας ισχυρός βορειοδυτικός άνεμος που κατέρχεται από τα υψίπεδα της ανατολικής Τουρκίας, του Ιράκ, (Κουρδιστάν), και του Ιράν που καταλήγει στον Αραβικό κόλπο (ή Περσικό κόλπο). Πνέει κυρίως από την άνοιξη μέχρι το καλοκάιρι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρατηρείται και σε άλλη εποχή (με μικρότερη όμως ένταση). Η δημιουργία του οφείλεται κυρίως στην εγγύτητα διαφορετικών κέντρων βαρομετρικών πιέσεων, που όσο εγγύτερα βρίσκονται τόσο θυελλώδης εμφανίζεται και ο οποίος στις πλείστες των περιπτώσεων δημιουργεί ψυχρό μέτωπο. Η διάρκεια αυτού μοιάζει περίπου με του ετησίες (μελτέμια) του Αιγαίου με μόνη διαφορά στην ένταση.

Κατά την αραβική λαογραφία τους προδρόμους ανέμους του Σαμάλ, που αρχίζουν να πνέουν περί τα τέλη Μαρτίου τους ονομάζουν Αλ Χάφαρ, τους δυνατότερους των προδρόμων, που πνέουν περί τον Ιούνιο τους ονομάζουν Μπάρι Θοραγιά, από το όνομα της ανατολής των Πλειάδων (Θοραγιά). Από δε το τέλος του Ιουνίου αρχίζει ο κυρίως άνεμος ο Σαμάλ, που λέγεται και Αλντεμπαράν (από τον ομώνυμο αστέρα), ο οποίος και είναι περισσότερο βίαιος των προηγουμένων δημιουργώντας στην ορμή του τεράστια αμμοθύελλα.

Ενδεικτικός χάρτης δημιουργίας του ανέμου Σαμάλ

Συνήθης δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άνεμος Σαμάλ μπορεί να δημιουργηθεί κάθε φορά που ένα υψηλό βαρομετρικό που υφίσταται ή διέρχεται πάνω από τους ορεινούς όγκους της Ανατολικής Τουρκίας και του Κουρδιστάν. Λόγω της εγγύτατης γειτνίασης με τις εκταταμένες ερήμους του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας πάνω από τις οποίες σημειώνονται, ένεκα των ανοδικών θερμών ρευμάτων χαμηλό βαρομετρικό τούτο έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ισχυρών ψυχρών ρευμάτων που δημιουργούν καταιγίδα με ψυχρό μέτωπο που ανασηκώνει την άμμο δημιουργώντας εξίσου σφοδρή αμμοθύελλα.

  • Κατα τη διάρκεια του Χειμώνα είναι πολύ σπάνια η εκδήλωση τέτοιου ανέμου που αν παρατηρηθεί συνήθως μέσα στον Περσικό κόλπο, είναι επίσης σφοδρός όπως και το θέρος αλλά με πολύ περιορισμένη διάρκεια.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο άνεμος αυτός που φθάνει και τους 43 κόμβους, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω ακριβώς του φαινομένου της αμμοθύελλας που δημιουργεί επιπρόσθετα, και η οποία μειώνει επικίνδυνα την ορατότητα. Οι διάφορες αρχές λιμενικών εγκαταστάσεων, αεροδρομίων και μεγάλων αυτοκινητοδρόμων των περιοχών που προσβάλλονται απ΄ αυτόν τον άνεμο, πριν την έλευση του μετώπου παρέχουν οδηγίες για άμεση διακοπή οποιονδήποτε μετακινήσεων, εργασιών φορτοεκφορτώσεων, ή απόπλου - αναχώρησης.
  • Ο άνεμος Σαμάλ που μπορεί να παρατηρηθεί στην ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται συνήθως ως Βορειοανατολικός μέχρι Ανατολικός.