Σέριε Β

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σέριε Β΄)
Σέριε Β
ΔιοργανωτήςΛέγκα Σέριε Β
Ίδρυση1929
2010 (Λέγκα Σέριε Β)
Χώρα Ιταλία
Αριθμός ομάδων22
Επίπεδο2
ΆνοδοςΣέριε Α
ΥποβιβασμόςΛέγκα Προ
Τοπικά κύπελλαΚύπελλο Ιταλίας
Περισ. κατακτήσειςΤζένοα (6)
Τηλεοπτική κάλυψηSKY Italia
Mediaset Premium
Ιστοσελίδαlegaserieb.it
2018-2019

Η Σέριε Β (ιταλικά: Serie B, προφέρεται: [ˈsɛːrje ˈbi]) είναι η δεύτερη τη τάξει κατηγορία ποδοσφαίρου στην Ιταλία.[1] Αποτελείται από 22 ομάδες και διευθύνεται από τη Λέγκα Σέριε Β (LNPB), από τον Ιούλιο του 2010. Έως τότε, την διαχειριζόταν η Λέγκα Κάλτσιο (LNP), που ήταν υπεύθυνη και για την Σέριε Α.

Σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προβιβασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο τέλος κάθε σεζόν, προβιβάζονται στην Σέριε Α, τρεις (3) ομάδες. Οι δύο πρώτες της βαθμολογίες προβιβάζονται αυτόματα, ενώ εάν η 3η ομάδα της κατάταξης προηγείται της 4ης, με περισσότερους από δέκα βαθμούς, ισχύει και για εκείνη αυτόματος προβιβασμός. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχουν αγώνες πλέι οφ, που συμπεριλαμβάνουν τις ομάδες που κατέλαβαν την 3η, την 4η, την 5η και την 6η θέση.

Τα πλέι οφ, είναι διπλοί αγώνες, με την 3η να αντιμετωπίζει την 6η και την 4η την 5η, με την ομάδα που έχει τερματίσει υψηλότερα, να έχει πλεονέκτημα έδρας (στην έδρας της το δεύτερο, καθοριστικό ματς). Επίσης σε αυτούς τους αγώνες, εάν το συνολικό σκορ είναι ισοπαλία, δεν μετράνε τα εκτός έδρας γκολ, αλλά η κατάταξη της βαθμολογίας, όποιος είναι υψηλότερα περνάει στην επόμενη φάση.

Οι νικητές των δύο ζευγαριών, ακολουθούν ανάλογη διαδικασία στον διπλό τελικό προβιβασμού. Η ομάδα που έχει τερματίσει υψηλότερα έχει το πλεονέκτημα έδρας και κερδίζει την άνοδο, σε περίπτωση ισοπαλίας και αφού σε παράταση τριάντα λεπτών, δεν αναδειχτεί νικητής.

Υποβιβασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσον αφορά τις ομάδες που υποβιβάζονται, αυτές είναι τέσσερις (4). Οι τρεις τελευταίες (20η, 21η και 22η) πέφτουν κατηγορία αυτόματα, ενώ εάν η 18η ομάδα προηγείται της 19ης, με 5 ή περισσότερους βαθμούς, ακολουθεί τις άλλες τρεις, η 19η της κατάταξης. Εάν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, οι δύο αυτές ομάδες (18η και 19η της κατάταξης), παίζουν μεταξύ τους, διπλό αγώνα σωτηρίας, με την υψηλότερη βαθμολογικά ομάδα, να έχει το πλεονέκτημα έδρας, στον δεύτερο αγώνα και σε περίπτωση ισοπαλίας στο συνολικό σκορ παραμένει στην Σέριε Β.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Σέριε Β' έχουν αγωνιστεί όλες οι επαγγελματικές ομάδες τις Ιταλίας, πλην της Ίντερ, η οποία δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την πρώτη κατηγορία. Επίσης, είναι η μικρότερη κατηγορία που έχουν συμμετέχει οι ΑΚ Μίλαν, Γιουβέντους, Τορίνο ΦΚ, Σ.Σ. Λάτσιο και ΑΣ Ρόμα, καθώς έχουν αγωνιστεί μόνο στην υψηλότερη και υψηλότατη Σέριε Α.

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περισσότερες κατακτήσεις πρώτης θέσης στην κατηγορία, έχει η Τζένοα, με 6 φορές, και ακολουθεί η Αταλάντα Μ.Κ. με 5. Περισσότερες ανόδους έχει κερδίσει η Αταλάντα (12) και η Μπρέσια Κάλτσιο (11). Ακολουθούν η Α.Σ. Μπάρι (9), η Ελλάς Βερόνα, η Παλέρμο Γ.Σ., η Ο.Σ. Λέτσε και η Τζένοα (όλες 8).

Τις περισσότερες συμμετοχές στην κατηγορία, έχει η Μπρέσια με 55 σεζόν, ακολουθεί η Βερόνα με 51, η Μόντενα Φ.Κ. με 47 και η Μπάρι με την Παλέρμο, που έχουν 41 περιόδους στην Σέριε Β.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του πρωταθλήματος εμπεριέχει κατά καιρούς την ονομασία του εκάστοτε κύριου χορηγού του πρωταθλήματος. Το διάστημα 2010–2013, κύριος χορηγός του πρωταθλήματος ήταν η bwin. Την περίοδο 2013–2014 κεντρικός χορηγός ήταν η Eurobet.[2] Κατά την περίοδο 2014–2015, δεν υπήρχε κύριος χορηγός οπότε και χρησιμοποιήθηκε το λογότυπο της Λέγκα Σέριε Β, όμως στους αγώνες διαβάθμισης (playoff και playout) χορηγός υπήρξε η Compass. Το διάστημα 2015–2018, κεντρικός χορηγός του πρωταθλήματος ήταν η ConTe.it. Από την περίοδο 2018-2019 κύριος χορηγός του πρωταθλήματος είναι η BKT.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]