Σάρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάρα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1936 π.Χ. (περίπου)[1]
Θάνατος1809 π.Χ. (περίπου)[1]
Χεβρώνα
Τόπος ταφήςΧεβρώνα
ΕθνικότηταΕβραίοι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοικοκυρά
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑβραάμ[2]
Ibrahim[3]
ΤέκναΙσαάκ[4]
ΓονείςΑράν
ΑδέλφιαΑβραάμ (θείος)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπροφήτης (Ιουδαϊσμός)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σάρα (εβρ.:שָׂרָה, μεταφρ.: ηγεμονίς), σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ήταν νύφη του Θάρα, σύζυγος του Αβραάμ, μητέρα του Ισαάκ και θεία του Λωτ. Ήταν ετεροθαλής αδερφή του Αβραάμ από διαφορετική μητέρα [5], και δέκα χρόνια μικρότερη από αυτόν.

Η Σάρα παντρεύτηκε τον Αβραάμ στην Ουρ των Χαλδαίων, (κοντά στον μυχό του σημερινού Αραβικού ή Περσικού Κόλπου) και τον συνόδεψε από εκεί στη Χαρράν, βόρεια της συριακής ερήμου, (κοντά στο σημερινό Κιρκούκ του Ιράκ), όταν μετά τον θάνατο του αδελφού τους Άρραν, ο πατέρας τους Θάρα, αποφάσισε να μετοικίσει με όλη την οικογένειά του δυτικότερα για άγνωστους λόγους.[6] Στη συνέχεια παίρνοντας μαζί τους τον Λωτ και εγκαταλείποντας εκεί τον γηραιό πατέρα τους μετέβησαν στη Συχέμ στο κέντρο της γης Χαναάν[7], (σημερινό Ισραήλ).

Από εκεί μέσω της νότιας, ξερής περιοχής που υπήρχε πολλή δυστυχία, (σημερινή έρημος του Σινά), αναγκάζει τον Αβραάμ να μεταβεί στην Αίγυπτο. Επειδή η Σάρα ήταν ιδιαίτερα όμορφη, όταν πήγε με τον Αβραάμ στην Αίγυπτο, από φόβο μήπως τον σκοτώσουν για να του την πάρουν, (σύμφωνα με την εξιστόρηση της Παλαιάς Διαθήκης), συμφώνησαν να πουν ότι ήταν αδερφή του. Αν και τότε ήταν 65 ετών, ήταν τόσο όμορφη που οι Αιγύπτιοι την πήραν στο παλάτι του Φαραώ. Εξ αιτίας όμως της Σάρας, ο Θεός (Γιαχβέ), έφερε μεγάλες πληγές στην Αίγυπτο, και ο Φαραώ κάλεσε τον Αβραάμ και του την έδωσε ξανά, αφού τον επέπληξε που είπε ψέματα ότι ήταν αδερφή του.

Η Σάρα για πολλά χρόνια ήταν στείρα. Κατόπιν και ενώ ήταν περίπου 90 ετών, ο Θεός υποσχέθηκε ότι θα της χαρίσει ένα γιο. Ένα χρόνο αργότερα γεννήθηκε ο Ισαάκ.

Μετά την καταστροφή των Σοδόμων και Γομόρρων, ο Αβραάμ κατευθύνθηκε προς τον νότο και κατοίκησε στα Γέραρα, όπου βασιλιάς των Φιλισταίων ήταν ο Αβιμέλεχ. Αυτός απήγαγε τη Σάρα, την οποία και πάλι ο Αβραάμ παρουσίασε ως αδερφή του, αλλά κατόπιν οδηγίας από τον Θεό, ο Αβιμέλεχ την έδωσε πίσω στον Αβραάμ[8]. Η Σάρα πέθανε στην ηλικία των 127 ετών στη Χεβρώνα (Κιριάθ-αρβά) και τάφηκε σε σπηλιά του αγρού Μαχπελάχ, τον οποίο είχε αγοράσει ο Αβραάμ για οικογενειακό τάφο[9] (γύρω στο 1980 π.Χ. -σύμφωνα με την παραδοσιακή Βιβλική χρονολόγηση[10].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 timeline.biblehistory.com/event/sarah.
  2. «Genesis» (Βιβλικά Εβραίκά)
  3. «Хаджар» (Ρωσικά)
  4. «Genesis» (Βιβλικά Εβραίκά)
  5. Γένεση 20:12
  6. Γένεση 11:31
  7. Γένεση 12:5
  8. Γένεση 20:1-18
  9. Γένεση 23:1-3,19
  10. Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια, Ελληνικό Ινστιτούτο της Βίβλου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]