Σάλβα Νατελασβίλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάλβα Νατελασβίλι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
შალვა ნათელაშვილი (Γεωργιανά)
Γέννηση17  Φεβρουαρίου 1958
Τιφλίδα
Χώρα πολιτογράφησηςΓεωργία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΔιπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕργατικό Κόμμα της Γεωργίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος του κοινοβουλίου της Γεωργίας
μέλος του κοινοβουλίου της Γεωργίας (έως 2022)[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σάλβα Νατελασβίλι (შალვა ნათელაშვილი, γενν. 17 Φεβρουαρίου 1958) είναι πρόεδρος και ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος της Γεωργίας, γνωστός για το λαϊκισμό και τις επικρίσεις του έναντι του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.

Γεννημένος στη βόρεια ορεινή πόλη Dusheti, ο Shalva Natelashvili αποφοίτησε από τη Νομική από την Τιφλίδα State University και συνέχισε μεταπτυχιακές μελέτη της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης. Αφού εργάστηκε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, έγινε βουλευτής το 1992 και παρέμεινε στο Κοινοβούλιο έως το 1999. Ήταν μεταξύ της ομάδας των βουλευτών που συμμετείχαν στην ανάπτυξη του Συντάγματος της Γεωργίας. Το 1995 ίδρυσε το γεωργιανό Εργατικό Κόμμα, το οποίο σταδιακά μετατράπηκε σε Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε σημαντική δύναμη της αντιπολίτευσης, και τώρα λειτουργεί ως πρόεδρος του κόμματος. Υποστήριξε Σεβαρντνάτζε κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του 2003 Επανάσταση των Ρόδων[εκκρεμεί παραπομπή], ωστόσο, και αργότερα ήταν ένθερμος αντίπαλος του προέδρου Μιχαήλ.

2007: Κατηγορίες για κατασκοπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Νοεμβρίου 2007, ο Natelashvili κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης της Γεωργίας. Ο Nika Gvaramia, αναπληρωτής επικεφαλής εισαγγελέα του χρόνου, δήλωσε ότι το κόστος βασίστηκαν σε στοιχεία που λαμβάνονται μέσω της παρακολούθησης για τους υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας στην Τιφλίδα, τον οποίο η γεωργιανή πλευρά έχει περιγραφεί ως πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών.[3] Δύο ημέρες αργότερα αυτό φορτίο ήταν προφανώς χαλαρή, όπως είπε το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Natelashvili θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση "στην κατάσταση του μάρτυρα», και ο Πρόεδρος Σαακασβίλι ισχυρίστηκε ότι δεν θα συλληφθεί και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου 2008.[4] Ωστόσο, οι χρεώσεις οδήγησαν τον Natelashvili να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.[5] οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι οι επιβαρύνσεις είναι πολιτικώς υποκινούμενες, και προκύπτουν από τον ρόλο του Natelashvili τον Νοέμβριο του 2007 αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο Natelashivili σε ένα γερμανικό σατιρικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007, ο Natelashvili συμμετείχε σε ένα σατιρικό έργο του γερμανικού περιοδικού Τιτανικού. Συναντήθηκε με τον Martin Sonneborn, ο ηγέτης του σατιρικού γερμανικού κόμματος Die Partei, και άλλα μέλη της Die Partei, ωστόσο δεν αναγνωρίζουν ότι τα πάντα ήταν πλαστό. Έτσι, ακόμη και ο Natelashvili αργότερα παρουσιάστηκε στην ταινία "Die Partei" του 2009.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 8  Αυγούστου 2022.
  3. «Labor Party Leader Wanted for 'Coup Plotting' and 'Espionage'». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2014. 
  4. Authorities Soften Stance on Labor Party Leader Αρχειοθετήθηκε 2013-04-19 στο Wayback Machine.. Civil Georgia. 2007-11-10.
  5. «Georgian Labor Party leader apply for asylum in the United States». Azeri Press Agentliyi.