Ρόμπολο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ρόμπολο
Pinus heldreichii Pirin 0.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Πευκόφυτα (Pinophyta)
Ομοταξία: Πευκόψιδα (Pinopsida)
Τάξη: Πευκώδη (Pinales)
Οικογένεια: Πευκοειδή (Pinaceae)
Γένος: Πεύκη (Pinus)
Είδος: P. heldreichii
Διώνυμο
Pinus heldreichii (Πεύκη του Χελδράιχ)
H.Christ
Συνώνυμα

Pinus leucodermis (Πεύκη η λευκόδερμος)

Το ρόμπολο ή λευκόδερμη πεύκη (επιστημονική ονομασία Pinus heldreichii- Πεύκη του Χελδράιχ[1]) συν.Pinus leucodermis - Πεύκη η λευκόδερμος είναι είδος πεύκου που απαντάται σε μεγάλο υψόμετρο. Το δέντρο είναι ιθαγενές στη Βοσνία, αλλά βρίσκεται στη Βουλγαρία, Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη νότια Ιταλία. Στην Ελλάδα βρίσκεται στα βουνά της Β. Πίνδου, στον Όλυμπο (όπου και το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά), Βέρμιο και Βούρινο, σε πετρώδη και ορεινά εδάφη, σε υψόμετρο 1500 -2400 μέτρα, στις πλέον αντίξοες κλιματικές συνθήκες εκεί όπου τελειώνουν τα δάση μαύρης πεύκης ή ελάτης. Είναι είδος που απαντάται διάσπαρτο και δεν σχηματίζει πυκνό δάσος. Την επιστημονική του ονομασία την οφείλει στον γερμανό βοτανολόγο Τέοντορ Χέρμαν φον Χέλντραϊχ (Τheodor Heinrich Hermann von Heldreich, 3.3.1822 Δρέσδη - 7.9.1902 Αθήνα ή Θεόδωρος δε Χελδράιχ, όπως ο ίδιος υπέγραφε τα συγγράμματά του), ο οποίος το ανακάλυψε στα βουνά της βόρειας Ελλάδας στις 31 Ιουλίου 1851.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ρόμπολο είναι ένα αειθαλές δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 40 μέτρα. Έχει σταχτίλευκο φλοιό, ενώ οι βελόνες του σχηματίζουν τούφες στις άκρες των κλαδιών, ανά δύο. Οι βελόνες έχουν μήκος 5 με 10 εκατοστά. Οι κώνοι ωριμάζουν περίπου ενάμιση χρόνο μετά την γονιμοποίηση. Ο κορμός είναι χοντρός (με διάμετρο μέχρι δύο μέτρα) και ίσιος, το ίδιο και τα κλαδιά. Τα γέρικα δέντρα έχουν χαρακτηριστικό άσπρο φολιδωτό φλοιό με 'κομμένες' κορυφές. Είναι δέντρο αιωνόβιο, πολύ ανθεκτικό στο ψύχος. Στη Βουλγαρία έχει ανακαλυφθεί ένα ρόμπολο με ηλικία 1.300 ετών, ενώ το γηραιότερο επιβεβαιωμένο ρόμπολο είχε ηλικία 963 ετών το 1989.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει πολύ γερό ξύλο που δεν σαπίζει και χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, στην κατασκευή πολλών εργαλείων και σκευών κ.ά. Εξαιτίας του αρωματικού του ξύλου είναι ιδανικό για την κατασκευή βαρελιών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]