Ρόμπιν Ουίλιαμς (ακαδημαϊκός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρόμπιν Ουίλιαμς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13  Νοεμβρίου 1952 ή 5  Οκτωβρίου 1952 ή 10  Μαΐου 1952
Λονδίνο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Άστον
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοινωνικός επιστήμονας
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς (γεννημένος το 1952) είναι Βρετανός καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Σκωτία) και διευθυντής του Ινστιτούτου για τη μελέτη της Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Είναι διεπιστημονικός ερευνητής στον τομέα των Σπουδών για την Επιστήμη και την Τεχνολογία και έχει συνεισφέρει πολλά στον τομέα της κοινωνικής διαμόρφωσης της τεχνολογίας, μελετώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ “κοινωνικών” και “τεχνολογικών” παραγόντων κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολλών διαφορετικών τεχνολογιών [1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Άστον (Aston) το 1980, ο Ουίλιαμς παρέμεινε ως ερευνητής στo τμήμα Τεχνολογικής Πολιτικής για άλλα 6 χρόνια. Το 1986 μεταφέρθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο για τις Κοινωνικές Επιστήμες (RCSS) στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου επίσης συντόνιζε το κέντρο PICT, ένα από τα έξι πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα υπό την αιγίδα του προγράμματος του ESRC για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (1986 - 1995)[2]. Κατά αυτό το διάστημα ο Ρόμπιν και άλλοι ερευνητές στο Κέντρο PICT του Εδιμβούργου προχώρησαν σε δημοσιεύσεις πάνω σε θέματα που σχετίζονται με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές πλευρές του τεχνολογικού σχεδιασμού και εφαρμογής. Ολοκληρώνοντας τα ευρήματα μίας δεκαετίας ερευνών, ο Ουίλιαμς με έναν συνάδελφό του εξέδωσαν ένα άρθρο ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης[εκκρεμεί παραπομπή] σχετικά με το "ευρύ δόγμα” της κοινωνικής διαμόρφωσης της τεχνολογίας [3]. Έγινε διευθυντής του RCSS το 1997.

Το 2001 ο Ουίλιαμς ίδρυσε το Ινστιτούτο για τη μελέτη της Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Institute for the Study of Science, Technology and Innovation - ISSTI) για να φέρει σε επαφή ομάδες ακαδημαϊκών και ερευνητές από διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που ασχολούνται με την έρευνα, διδασκαλία και μεταφορά γνώσης σχετικά με κοινωνικές και πολιτικές πτυχές της επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας[4].

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Software and Organisations: The Biography of the Enterprise-Wide System - Or how SAP Conquered the World (2009), Routledge, with Neil Pollock
  • Social Learning in Multimedia (2005), Edward Elgar, with Stewart and Slack.
  • Policies for Cleaner Technology: A New Agenda for Government and Industry (1999), Earthscan, with Clayton and Spinardi.
  • The Social Shaping of Information Superhighways: European and American Roads to the Information Society (1997), Campus Verlag, co-edited with Kubicek and Dutton.
  • Expertise and innovation: Information technology strategies in the financial services sector (1994), Clarendon Press, Oxford, with Fincham, Fleck, Proctor, Scarbrough and Tierney.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Staff Profiles». Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2012. 
  2. Melody, William Η (1987). "Innovative research in support of more informed decision making", Aslib Proceedings, 39(6)
  3. Williams, Robin, and David Edge (1996). "The social shaping of technology", Research policy, 25(6)
  4. «ISSTI - About the Institute». Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2012.