Ρόμπερτ Ζεμέκις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρόμπερτ Ζεμέκις
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Robert Zemeckis (Αγγλικά)
Γέννηση14  Μαΐου 1952[1][2][3]
Σικάγο
ΚατοικίαΚαλιφόρνια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, USC School of Cinematic Arts, Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόι[4] και Fenger Academy High School
Ιδιότητασεναριογράφος, παραγωγός ταινιών, σκηνοθέτης κινηματογράφου, συγγραφέας, ηθοποιός, συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας και σκηνοθέτης[5]
ΣύζυγοςΜαίρη Έλεν Τρέινορ (1980–2000) και Leslie Zemeckis (από 2001)
ΤέκναAlexander Zemeckis
Σημαντικά έργαΚυνηγώντας το πράσινο διαμάντι, Επιστροφή στο Μέλλον, Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ;, Φόρεστ Γκαμπ, Ο Ναυαγός, Το Πολικό Εξπρές, Επαφή, Πινόκιο, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, The Witches, Used Cars, Ο Θάνατος Σου Πάει Πολύ, What Lies Beneath, Beowulf και Flight
ΒραβεύσειςΒραβείο της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών, Όσκαρ Σκηνοθεσίας (1995), Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σκηνοθέτη (1995), Βραβείο Εθνικού Συμβουλίου Κριτικής Καλύτερης Ταινίας, Αξιωματικός του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (19  Νοεμβρίου 2016)[6][7][8], Βραβεία Saturn, αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[9], Βραβείο Χιούγκο Καλύτερης δραματικής παρουσίασης (1986, 1989 και 1998) και The George Pal Memorial Award
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρόμπερτ Λι Ζεμέκις (Robert Lee Zemeckis, 14 Μαΐου 1952) είναι Αμερικανός βραβευμένος με Όσκαρ, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών. Έγινε γνωστός την δεκαετία του '80 με την ταινία Επιστροφή στο Μέλλον καθώς και με την ταινία Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ το 1988. Βραβεύτηκε το 1995 με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία Φόρεστ Γκαμπ.

Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόμπερτ Ζεμέκις γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1952 στο Σικάγο των Η.Π.Α.. Ο πατέρας του είναι Λιθουανός και η μητέρα του Ιταλοαμερικανή. Από μικρός έδειχνε μια αγάπη προς τη σκηνοθεσία, ξεκινώντας με μια κάμερα 8mm που είχε ο πατέρας του. Ξεκίνησε να κινηματογραφεί οικογενειακές στιγμές (γενέθλια, διακοπές) και στην συνέχεια έκανε ερασιτεχνικές ταινίες με τους φίλους του χρησιμοποιώντας stop-motion καθώς και άλλα εφέ.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζεμέκις έκανε αίτηση μόνο στο University of Southern California's School of Cinematic Arts, η οποία αρχικά απορρίφθηκε λόγο των χαμηλών βαθμών που είχε στο σχολείο. Τελικά τον δέχτηκαν αφού πρότεινε να κάνει καλοκαιρινά μαθήματα για να βελτιώσει τις επιδόσεις του.

Στο USC έγινε φίλος με τον συμφοιτητή του, και μετέπειτα σεναριογράφο, Μπομπ Γκέιλ, με τον οποίο αργότερα γύρισαν την ταινία Επιστροφή στο Μέλλον. Ο Ζεμέκις κέρδισε το Student Academy Award για την ταινία "A Field of Honor" καταφέρνοντας να τραβήξει την προσοχή του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Πρώτες Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπίλμπεργκ τελικά έγινε ο παραγωγός για τις πρώτες δύο του ταινίες, I Wanna Hold Your Hand και Used Car. Στην συνέχεια, και συγκεκριμένα το 1984 γύρισε την ταινία Κυνηγώντας το πράσινο διαμάντι με τον Μάικλ Ντάγκλας. Η μεγάλη επιτυχία για τον Ζεμέκις ήρθε το διάστημα 1985 -1990. Συγκεκριμένα το 1985 γύρισε το Επιστροφή στο Μέλλον με το φίλο του Μπομπ Γκέιλ η οποία και άγγιξε τα 380 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις. Στη συνέχεια το 1988 γύρισε την ταινία Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με αποκορύφωμα την βράβευση της με τρία όσκαρ. Μέχρι το 1990 είχε γυρίσει δύο συνέχειες του Επιστροφή στο Μέλλον.

Δεκαετία ‘90[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την δεκαετία του 90 συνέχισε τις επιτυχίες με ταινίες όπως το Φόρεστ Γκαμπ το 1994, με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς ταινία με την οποία απέσπασε το μοναδικό ως τώρα Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τον ίδιο. Η ταινία μεταξύ άλλων απέσπασε άλλα πέντε χρυσά αγαλματίδια και έκανε εισπράξεις 670 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Επίσης γύρισε και την ταινία Επαφή με την Τζόντι Φόστερ.

Δεκαετία '00[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2000 συνεργάστηκε στην ταινία Ο Ναυαγός (αγγλ. Cast Away) με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς με τον οποίο είχε ξαναδουλέψει στο Φόρεστ Γκαμπ. Την ίδια χρονία κυκλοφόρησε και την ταινία Ένοχο Μυστικό (What Lies Beneath), θρίλερ με πρωταγωνιστές την Μισέλ Φάιφερ και τον Χάρισον Φορντ.

Την δεκαετία αυτή ο Ζεμέκις άρχισε να ασχολείται με τον Ψηφιακό Κινηματογράφο. Η πρώτη του δημιουργία ήταν το Polar Express, ταινία στην οποία εισήγαγε μια νέα τεχνική ψηφιακής αποτύπωσης ζωντανής ερμηνείας των ηθοποιών. Συνέχισε το 2007 με την animation ταινία Beowulf, βασισμένη στο ομώνυμο αγγλοσαξονικό ποίημα, με πρωταγωνιστές την Αντζελίνα Τζολί, τον Ρέι Γουίνστον και τον Άντονυ Χόπκινς. Δυο χρόνια αργότερα δημιούργησε την ψηφιακή ταινία Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, από τον ομώνυμο έργο του Τσαρλς Ντίκενς, με τον Τζιμ Κάρεϊ.

Φιλμογραφία (σκηνοθεσία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. (Αγγλικά) SNAC. w6gt6hpw. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Robert-Zemeckis. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2019.
  5. www.acmi.net.au/creators/69233.
  6. www.gettyimages.fr/detail/photo-d'actualit%C3%A9/director-robert-zemeckis-attends-robert-zemeckis-photo-dactualit%C3%A9/624346500. Ανακτήθηκε στις 1  Φεβρουαρίου 2021.
  7. fr.news.yahoo.com/film-int%C3%A9ressant-robert-zemeckis-selon-204000765.html. Ανακτήθηκε στις 1  Φεβρουαρίου 2021.
  8. www.parismatch.com/People/Au-cote-de-Marion-Cotillard-Robert-Zemeckis-decore-a-Paris-1122437. Ανακτήθηκε στις 1  Φεβρουαρίου 2021.
  9. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.