Ρόγκο ρόγκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μία επιγραφή ρόγκο ρόγκο

Το ρόγκο ρόγκο (Αγγλ:rongorongo), ή και κο χάου ρόγκο ρόγκο (ko hau rongorongo), είναι ένα σύστημα γραφής που ανακαλύφθηκε στο Νησί του Πάσχα. Πρόκειται για μία γραφή βουστροφηδόν που για την ώρα εξακολουθεί να μην έχει καταστεί δυνατόν να αποκρυπτογραφηθεί.

Υπάρχει η θεωρία ότι η γραφή αυτή αναπτύχθηκε από τους κατοίκους μετά την ανακάλυψη του νησιού του Πάσχα το 1770 από ισπανούς θαλασσοπόρους. Πιθανολογείται ότι οι κάτοικοι επηρεάστηκαν από τους Ευρωπαίους (Ισπανούς και Ολλανδούς) και ανέπτυξαν το δικό τους σύστημα γραφής το οποίο με την πάροδο του χρόνου δεν χρησιμοποιήθηκε και ξεχάσθηκε.[1]

Το νησί του Πάσχα είναι το μοναδικό στην περιοχή του Νοτίου Ειρηνικού στο οποίο έχουν βρεθεί τέτοιου είδους επιγραφές. Το ρόγκο ρόγκο δεν είναι ιερογλυφικό σύστημα γραφής, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να φανεί. Δεν πρόκειται για απεικόνιση γλωσσικού περιεχομένου, αλλά καταγραφή διαφόρων ειδών πληροφοριών (όπως ποσότητες αποθεμάτων ή αστρονομικές παρατηρήσεις ή ονόματα και γενεαλογίες). Αυτή η γραφή έμεινε για πολλές δεκαετίες μη αποκρυπτογραφημένη, και μόνο χάρη στις μελέτες του Γερμανού Thomas Barthel και στην ανακάλυψη ενός δισκίου που περιείχε ένα σεληνιακό ημερολόγιο, το λεγόμενο δισκίο Μαμάρι, μερικά σύμβολα αυτού του συστήματος γραφής έχουν εν μέρει αποκρυπτογραφηθεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rongorongo της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).