Ρουμεϊσά Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρουμεϊσά Σουλτάν)
Ρουμεϊσά Σουλτάν
Χασεκί Σουλτάν
ΣύζυγοςΗγεμόνας Μουσταφά
ΕπίγονοιΗγεμόνας Μεχμέτ
Σαχ Σουλτάν
Ηγεμόνας Αχμέτ
Μιχρισάχ Σουλτάν
ΓέννησηΝάντια Φράνκος
Βοσνία-Ερζεγοβίνη
ΘάνατοςΣμύρνη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΙσλάμ

Η Χασεκί Ρουμεϊσά Σουλτάν (Τούρκικα:Haseki Rumeysa Sultan) ήταν σύζυγος του Ηγεμόνα Μουσταφά,γιού του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή και της Μαχιντεβράν Σουλτάν.

Ήταν μητέρα του Ηγεμόνα Μεχμέτ, της Μιχρισάχ Σουλτάν του Ηγεμόνα Αχμέτ και της Σαχ Σουλτάν της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η μητέρα της ήταν μία Γαλλίδα μοδίστρα και ο πατέρας της ήταν ένας Βόσνιος ζωγράφος. Το αληθινό της όνομα ήταν Νάντια Φράνκος. Όταν η Νάντια ήταν 12 ήρθε στο χαρέμι​​. Με την ομορφιά και την εξυπνάδα της καταφέρε να προσελκύσει την προσοχή και έγινε Χασεκί του Ηγεμόνα Μουσταφά. Κατάφερε μάλιστα να κερδίσει την πρώτη παλλακίδα του Μουσταφά, την Αϊσέ Χατούν η οποία ζήλευε πολύ την Ρουμεϊσά.

Το 1546 γέννησε τον πρώτο γιο της Ηγεμόνα Μεχμέτ. Γέννησε επίσης άλλα 3 παιδιά, τον Ηγεμόνα Ορχάν, το 1552, ο οποιος πέθανε σε βρεφική ηλικία,την Σαχ Σουλτάν, το 1547 και την Μιχρισάχ Σουλτάν. Μετά την εκτέλεση του Ηγεμόνα Μουσταφά το 1553, η Ρουμεϊσά Σουλτάν με την μητέρα του Μουσταφά, Μαχιντεβράν Σουλτάν και τα παιδιά της μετακόμισε στην Προύσα.

Στην ηλικία των έξι ετών ο γιος της, Ηγεμόνας Μεχμέτ στραγγαλίστηκε με εντολή του Σουλεϊμάν Α' τον Μεγαλοπρεπή,όπως γινόταν μετά την εκτέλεση κάποιου ηγεμόνα,εκτελούσαν τους γιούς τους. Μετά το θάνατο του γιου της μετακόμισε στη Σμύρνη και εγκαταστάθηκε εκεί. Στη Σμύρνη η Ρουμεϊσά αποκαλούνταν Καντινεφέντι και ήταν απολύτως σεβαστή. Πέθανε στη Σμύρνη.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rumeysa Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).