Ρον ΜακΓκόβνεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρον ΜακΓκόβνεϊ
Όνομα γέννησηςΡόναλντ ΜακΓκόβνεϊ (Ronald McGovney)
Γέννηση2  Νοεμβρίου 1962[1]
Λος Άντζελες
ΚαταγωγήΛος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
EίδοςHeavy Metal, Thrash Metal, Speed Metal
ΙδιότητεςΜουσικός
Μουσικά όργαναΜπάσο, Κιθάρα
Παρουσία1980 - 1982, 1986 - 1988
ΣυμμετοχέςMetallica, Obsession, Phantom Lord, Leather Charm, Phantasm

Ο Ρον ΜακΓκόβνεϊ (αγγλικά: Ron McGovney) είναι Αμερικανός πρώην μπασίστας, γνωστός ως ιδρυτικό μέλος του heavy metal συγκροτήματος Metallica, από τους οποίους αποχώρησε πριν προλάβει να ηχογραφήσει.

Μουσική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια και Leather Charm[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μουσική πορεία του ΜακΓκόβνεϊ ξεκίνησε στα 18 του χρόνια με τους Obsession, συνεχίζοντας στους Phantom Lord, πριν σχηματίσει τους Leather Charm με τον κιθαρίστα και παιδικό του φίλο Τζέιμς Χέτφιλντ και τον κιθαρίστα Χιου Τάνερ, τον Ιούνιο του 1981.[2] Το συγκρότημα έπαιζε διασκευές σε τραγούδια New Wave of British Heavy Metal συγκροτημάτων όπως οι Diamond Head, Iron Maiden και Sweet Savage και λίγους μήνες αργότερα ο Τάνερ αντικαταστάθηκε από τον Τρόι Τζέιμς, ενώ ο Χέτφιλντ εκτός από την κιθάρα, είχε τον ρόλο του τραγουδιστή του σχήματος. Τα τύμπανα ανέλαβε ο ντράμερ Τζιμ Μάλιγκαν, του οποίου η αποχώρηση λίγο αργότερα οδήγησε στην διάλυση του συγκροτήματος.

Metallica[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Metallica

Ο Χέτφιλντ απάντησε σε μία αγγελία που είχε βάλει ο ντράμερ Λαρς Ούλριχ και αφού αποφάσισαν να δημιουργήσουν τους Metallica, ενέταξαν στη σύνθεση του σχήματος τον ΜακΓκόβνεϊ.
Το 1982, με τον κιθαρίστα Ντέιβ Μαστέιν να ολοκληρώνει την σύνθεση των Metallica, το συγκρότημα έκανε πρόβες στο γκαράζ του μπασίστα. Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, το συγκρότημα άνοιξε την εμφάνιση των Saxon στο κλαμπ «Whisky» του Λος Άντζελες και μερικές ημέρες αργότερα ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο πρώτο τους ντέμο, το οποίο αργότερα ονομάστηκε «Power Metal demo» και περιείχε τα κομμάτια «Hit the Lights», «The Mechanix», «Jump in the Fire» και «Motorbreath».
Η δημοτικότητα του συγκροτήματος ανέβαινε μέρα με τη μέρα, αλλά προβλήματα στις σχέσεις του ΜακΓκόβνεϊ με τα υπόλοιπα μέλη των Metallica οδήγησαν τον μπασίστα σε αποχώρηση, τον Δεκέμβριο του 1982. Αντικαταστάτης του ήταν ο Κλιφ Μπάρτον, με τον οποίο ηχογράφησαν τρεις δίσκους και καθιερώθηκαν ως ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα του είδους.

Phantasm[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1986, ο ΜακΓκόβνεϊ συνεργάστηκε με τον τραγουδιστή Κέιτον ντε Πένια των Hirax, τους κιθαρίστες Ρόντνι Νίκολσον και Κάρλος Γκουάτσιο και το ντράμερ Τζόνι Ταμπάρες, σχηματίζοντας τους Phantasm. Την επόμενη χρονιά, ο Νέιθαν Γουίλιαμς αντικατέστησε τον Γκουάτσιο και ο Τζην Χόγκλαν τον Ταμπάρες για την ηχογράφηση του ντέμο «Wreckage». Αμέσως μετά, ο ντράμερ Τζιμ Κόρτε εντάχθηκε στο σχήμα. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1988, με μοναδική επίσημη κυκλοφορία την συλλογή «Wreckage» του 2001.

Μετέπειτα εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΜακΓκόβνεϊ σταμάτησε την επαγγελματική του ενασχόληση με την μουσική, εμφανιζόμενος κατά καιρούς σε εκδηλώσεις σχετικές με τους Metallica. Στις 10 Δεκεμβρίου 2011, εμφανίστηκε ζωντανά με τους Metallica στο «The Fillmore» του Σαν Φρανσίσκο.[3] Επίσης, στις 5 Δεκεμβρίου 2013 έπαιξε με τους Megadeth την διασκευή στο «Cold Sweat» των Thin Lizzy κατά την εμφάνιση τους στην Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.[4]

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Obsession (1980)
  • Phantom Lord - (1980-1981)
  • Leather Charm (1981)
  • Metallica (1982-1983)
  • Phantasm (1986-1988)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Discogs. 509874. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. «SHOCKWAVES INTERVIEW WITH RON MCGOVNEY». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2014. 
  3. Damian Colaprette (2011-12-11), Metallica 30th anniversary w/ Dave Mustaine, Ron McGovney and Lloyd Grant 'Hit The Lights', https://www.youtube.com/watch?v=aEwOpcdrFY8, ανακτήθηκε στις 2018-10-07 
  4. Elephant Men (2013-12-06), Cold Sweat - Megadeth Live with Ron McGovney, https://www.youtube.com/watch?v=I4g5wFJib4w&feature=kp, ανακτήθηκε στις 2018-10-07 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]