Ροιμητάλκης Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ροιμητάλκης Γ')


Ροιμητάλκης Γ΄
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος46
Χώρα πολιτογράφησηςΟδρύσαι
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠυθοδωρίς Β΄
ΓονείςΡησκούπορις Β΄ (Σαπαίων)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς των Οδρυσών

Ο Ροιμητάλκης Γ΄ ήταν ο τελευταίος βασιλιάς των Σαπαίων και της Θράκης κατά την περίοδο 37 π.Χ. - 46 μ.Χ.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ρησκούπορι Β΄, ο οποίος βασίλευε στο μισό βασίλειο, ενώ ο ανιψιός του Κότυς Γ΄ (Σαπαίων) βασίλευε στο άλλο μισό. Ο Ρησκούποτις Β΄ σκότωσε τον ανιψιό του και έτσι κατείχε όλη τη Θράκη. Όμως ο Τιβέριος εξόρισε τον Ρησκούπορι Β΄ και απέδωσε το βασίλειο στον γιο τού Κότυ Γ΄, τον Ροιμητάλκη Β΄. Όταν αυτός απεβίωσε, ο Τιβέριος επέτρεψε να γίνει βασιλιάς ο Ροιμητάλκης Γ΄.

Ο Ροιμητάλκης Γ΄ νυμφεύτηκε την Πυθοδωρίδα Β΄, κόρη τού δολοφονηθέντος εξαδέλφου του Κότυ Γ΄ και αδελφή τού Ροιμητάλκη Β΄. Σε αυτό μερίμνησε ο Καλιγούλας, ώστε να συμφιλιωθούν οι δύο αντίπαλοι κλάδοι της δυναστείας των Σαπαίων. Όμως τον σκότωσε η γυναίκα του για λόγους αντιζηλίας, καθώς πίστευε ότι είχε ερωτευτεί την ανιψιά του. Μετά το τέλος του η Θράκη έγινε Ρωμαϊκή επαρχία: το ανατολικό τμήμα της προσαρτήθηκε στην επαρχία της Μοισίας και το νότιο έγινε ξεχωριστή νέα επαρχία από τον Κλαύδιο.

Ο Ροιμητάλκης Γ΄ είχε κόψει χάλκινα νομίσματα, τα οποία έφεραν στη μία όψη την προτομή τού Καλιγούλα και στην άλλη τη δική του με την επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΡΟΙΜΗΤΑΛΚΟΥ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κωνσταντίνος Κουρτίδης: Ιστορία της Θράκης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 54 μ.Χ., Τυπογραφείο Αλευρόπουλου, Εν Αθήναις 1932, σελ. 80