Ροθάριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροθάριος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Rothari (Λατινικά)
Γέννηση606
Μπρέσια
Θάνατος652[1]
Μόντσα
ΕθνικότηταΛομβαρδοί[2]
ΘρησκείαΑρειανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςLombardic
λατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓουνδεβέργα
ΤέκναΡοδόαλδος[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς (636–652)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Ιταλία στα χρόνια του Ροθάριου

Ο Ροθάριος βασιλιάς των Λομβαρδών (636 - 652) και δούκας της Μπρέσια, διαδέχθηκε τον επίσης Αρειανιστή Αριόαλδο μετά του γάμο του με την χήρα του Γουνδεβέργα, υπήρξε ένας από τους πιο ενεργητικούς Λομβαρδούς βασιλείς. Στην αρχή της ηγεμονίας του σκότωσε αρκετούς αριστοκράτες και στην προσπάθειά του να διατηρήσει την ειρήνη απαίτησε απόλυτη πειθαρχία στο πρόσωπό του. Ο Ροθάριος κατέκτησε τη Γένοβα (641) και το υπόλοιπο της Βυζαντινοκρατούμενης Λιγουρίας και της Κοιλάδας του Πάδου (Οντέρζο). Σύμφωνα με τον Παύλο το Διάκονο «ο Ροθάριος κατόπιν κατέλαβε όλες τις Βυζαντινές παράκτιες πόλεις από τη Λούνα ως την Τοσκάνη, στα σύνορα με τους Φράγκους». Με τις γρήγορες κατακτήσεις του, ο Ροθάριος άφησε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία μόνο το Εξαρχάτο της Ραβέννας και όταν ο έξαρχος Πλάτων προσπάθησε να επανακτήσει εδάφη ηττήθηκε κοντά στη Μόντενα χάνοντας 8.000 στρατιώτες (642). Παρ´όλα αυτά, ο Πλάτωνας ανακατέλαβε το Οντέρζο την ίδια χρονιά. Η πόλη επανήλθε στο Λομβαρδικό βασίλειο το 667 υπό τον Γριμοάλδο.

Η πιο σημαντική πτυχή της διακυβέρνησης του Ροθάριου ήταν η έκδοση του Εδίκτου του Ροθάριου, που αποτέλεσε την πρώτη κωδικοποίηση των Λομβαρδικών νόμων (στα Λατινικά). Ο Βασιλιάς συγκάλεσε επίσης σύνοδο που σκοπό είχε την ανανέωση της παλιάς έκδοσης το 642 ή 643. Το δίκαιο της Λομβαρδίας αφορούσε μόνο το γερμανικό λαό του βασιλείου του Ροθάριου, καθώς οι Ρωμαίοι συνέχισαν να υπάγονται στο παλαιό Ρωμαϊκό δίκαιο. [4] Το Ροθάριο διαδέχτηκε ο γιος του ο Ροδόαλδος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p67230.htm#i672296.
  2. www.intratext.com/X/LAT0338.htm.
  3. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  4. «German Tribes org Lombard Kings». GermanTribes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2010. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αριόαλδος
Βασιλιάς των Λομβαρδών
636 - 652
Διάδοχος
Ροδόαλδος