Ροζέ Ντελόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροζέ Ντελόρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος1318
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜάχη του Αλμυρού
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαduke of Athens (1311–1312)
άρχοντας (1311–1320)

Ο Ροζέ Ντελόρ ή Ρογήρος ή Ρουτζέρος Ντεσλόρ (ισπανικά : Roger Desllor ή γαλλικά : Ruggero Deslaur) ήταν ιππότης Γαλλο-Ισπανικής καταγωγής από το Ρουσιλιόν, Αλμογάβαρος, ο οποίος έγινε δούκας του Δουκάτου των Αθηνών (1311-1312) και ο πρώτος Κόμης των Σαλώνων.

Ο Ροζέ ήρθε στην Ελλάδα υπηρετώντας τον δούκα των Αθηνών Γκωτιέ Ε΄ του Μπριέν και συμμετείχε μαζί του στην προσπάθεια του Γκωτιέ να ανακτήσει το Δουκάτο. Μεσολάβησε εκ μέρους του Γκωτιέ με την Καταλανική Εταιρεία στην συμφωνία που έκανε μαζί τους να του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αλλά και έπειτα κατά τις συνομιλίες που έφεραν την σύγκρουση μαζί τους. Το 1311 πήρε μέρος στην Μάχη του Αλμυρού όπου αναφέρεται ότι ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους ιππότες των Φράγκων που σώθηκαν και πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Οι Καταλανοί μετά την κατάκτηση του Δουκάτου των Αθηνών επειδή δεν είχαν κάποιο ικανό αρχηγό διόρισαν τον Ροζέ αρχηγό τους αλλά και Δούκα, του έδωσαν για σύζυγο την χήρα του Θωμά Γ΄ ντ'Ωτρεμενκούρ και την κομητεία των Σαλώνων. Το 1312 παραχώρησε το δουκάτο στον οίκο της Αραγωνίας και στον Μανφρέδο της Αραγωνίας και αποσύρθηκε στο φέουδο του στα Σάλωνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Setton, Kenneth M. (general editor) A History of the Crusades: Volume III — The Fourteenth and Fifteenth Centuries. Harry W. Hazard, editor. University of Wisconsin Press: Madison, 1975.
  • Setton, Kenneth M. Catalan Domination of Athens 1311–1380. Revised edition. Variorum: London, 1975.
Ροζέ Ντελόρ
 Θάνατος: 1318
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γκωτιέ Ε΄ του Μπριέν
Δούκας των Αθηνών

1311 - 1312
Διάδοχος
Γουλιέλμος B' των Αθηνών
Προκάτοχος
Θωμάς Γ΄ ντ'Ωτρεμενκούρ
Αφέντης των Σαλώνων
1311 - 1318
Διάδοχος
Αλφόνσο Φαδρίκ