Ροδόδενδρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροδόδενδρο
Ροδόδενδρο
Ροδόδενδρο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Ερεικώδη (Ericales)
Οικογένεια: Ερεικοειδή (Ericaceae)
Γένος: Ροδόδενδρο (Rhododendron)
Υπογένη

Δείτε κείμενο

Ροδόδενδρο και με λευκά άνθη, το είδος διαπρεπές

Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό το ροδόδενδρο ανήκει στην τάξη ερεικώδη και στην οικογένεια των Ερεικοειδών με πολλά είδη φυλλοβόλων και αείφυλλων θάμνων, ποωδών φυτών και λίγων δέντρων. Τα ροδόδενδρα έχουν ωραία φύλλα και όμορφα πολύχρωμα άνθη είναι δε συγγενικά φυτά με τις αζαλέες.

Τα περισσότερα είδη βρίσκονται στις βόρειες και εύκρατες περιοχές της γης και αγαπούν τα υγρά εδάφη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Η καταγωγή του φυτού είναι από τα Ιμαλάια όπου και σήμερα βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 5,500 μέτρα, δημιουργώντας μία εικόνα που ενέπνευσε διάφορους ζωγράφους.

Τα ροδόδενδρα ποικίλουν σε ύψος και το πιο ψηλό είδος είναι το ροδόδενδρο αρμπόρεουμ , δέντρο που φτάνει τα 30 μέτρα σε ύψος , αλλά και το πιο κοντό το μικρό φυτό ροδόδενδρο το δασώδες που δύσκολα ξεπερνά τα 3 εκατοστά.

Τα φύλλα του ποικίλουν σε μέγεθος, από 2 έως 25 εκατοστά μήκος, αλλά και σε σχήμα και είναι δερματώδη , σκληρά και ελαστικά. Τα άνθη του είναι πολύχρωμα , αλλού μικροσκοπικά και αλλού πολύ μεγάλα και αρωματικά όπως του είδους νουτάλι που φτάνουν σε διάμετρο τα 15 εκατοστά.

Οι χρωματισμοί των ανθών ποικίλουν , έτσι έχουμε αποχρώσεις του μοβ, του κίτρινου, λευκά , πορτοκαλί , πορφυρά και μπλε.

Τα ροδόδενδρα εξαιτίας της διακοσμητικής τους αξίας έχουν γίνει αιτία να δημιουργηθούν πολλές υβριδικές ποικιλίες και πάμπολλες διασταυρώσεις από τις οποίες έχουν δημιουργηθεί πολλά καλλωπιστικά οικιακά φυτά.

Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Φλάβιος στη Χίο και τη Μυτιλήνη.