Ροβέρτος Α΄ της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ροβέρτος Α' της Φλάνδρας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ροβέρτος Α΄ της Φλάνδρας (1032 - 1093) γνωστός και ως Ροβέρτος της Φριζίας, κόμης της Φλάνδρας (1071 - 1092) δεύτερος γιος του κόμητος Βαλδουίνου Ε΄ της Φλάνδρας και της Αδέλας κόρης του βασιλιά της Γαλλίας Ροβέρτου Β΄. Αρχικά σκόπευε να εξασφαλίσει τα βόρεια σύνορα της κομητείας με τον γάμο του με τη Γερτρούδη της Σαξονίας χάρα του κόμητος της Ολλανδίας αλλά με τον θάνατο του αδελφού του Βαλδουίνου ΣΤ΄ (1070) αμφισβήτησε τα ανίψια του και έγινε ο ίδιος κόμης της Φλάνδρας. Με τον γάμο του με τη Γερτρούδη παιδιά του ήταν:

Ο ανιψιός του Αρνούλφος Γ΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του με την υποστήριξη της μητέρας του Ριχίλδης κόμισσας του Αινώ, αλλά ο Ροβέρτος αμφισβήτησε την διαδοχή. Ο Αρνούλφος την στήριξη του κόμητος Ευστάθιου Β΄ της Βουλώνης και των δύο γιων του Ευστάθιου Γ΄, Γοδεφρείδου του Μπουιγιόν και του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Α΄ παρόλα αυτά ο Ροβέρτος τούς επιτέθηκε όταν ήταν απροετοίμαστοι τους συνέτριψε ο ίδιος ο Αρνούλφος να σκοτώθηκε στην μάχη. Η μητέρα του Αρνούλφου Ριχίλδη αιχμαλωτίστηκε από τον Ροβέρτο, αλλά αργότερα και ο ίδιος ο Ροβέρτος αιχμαλωτίστηκε από τις δυνάμεις του Ευστάθιου Β΄ της Βουλώνης σε λίγο ο Ροβέρτος αντάλλαξε την ελευθερία του με αυτή της Ριχίλδης και έγινε κόμης της Φλάνδρας.[ασαφές]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Robert I, Count of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).