Ριχάρδος του Κέμπριτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Ριχάρδος του Κόνισμπουργκ, 3ος κόμης του Καίμπριτζ (1375 - 5 Αυγούστου 1415), ήταν ο νεότερος γιος του Εδμόνδου του Λάνγκλεϋ, 1ου δούκα της Υόρκης, και της Ισαβέλλας της Καστίλλης, δούκισσας της Υόρκης.

Του ανατέθηκε η κομητεία του Καίμπριτζ μετά την παραίτηση του αδελφού του (1414). Περί το 1406, παντρεύτηκε την ξαδέλφη του, Άννα Μόρτιμερ, επίσης απόγονο του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ΄ μέσω του γιου του, Λάιονελ της Αμβέρσας. Μέσω αυτής η πλευρά των Υορκιστών απαιτούσε στον πόλεμο των Ρόδων τον Αγγλικό θρόνο.

Παιδιά τους ήταν ο Ριχάρδος της Υόρκης και η Ισαβέλλα Πλανταγενέτη. Η σύζυγος του πέθανε πάνω στην γέννα του γιου τους, Ριχάρδου, και ο δούκας του Καίμπριτζ παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Ματθίλδη Κλίφορντ. Αποδείχτηκε ότι ήταν ένας από τους υποκινητές του κινήματος του Σαουθάμπτον κατά του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Ε΄, λίγο πριν αναχωρήσει σε εκστρατεία του κατά της Γαλλίας.

Καθαιρέθηκε από όλους τους τίτλους του, κατασχέθηκε η περιουσία του και εκτελέστηκε στις 5 Αυγούστου 1415.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Richard of Conisburgh, 3rd Earl of Cambridge της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).