Ρία Δελούτση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δελούτση Ρία
Γέννηση11 Φεβρουαρίου 1944 (1944-02-11) (80 ετών)
Άργος
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός και μοντέλο
ΣύζυγοςΒαγγέλης Πλοιός (1970–2020)
ΤέκναΓιώργος Πλοιός
Είδος τέχνηςηθοποιός του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης

Η Ρία Δελούτση (Ελευθερία Ντε Λούτζιο, Άργος Αργολίδας 11 Φεβρουαρίου 1944) είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει πατέρα Ιταλό και μητέρα Ελληνίδα. Σε ηλικία ενός έτους η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Στην ηλικία των δεκαπέντε χρόνων - μαθήτρια ακόμα γυμνασίου - έδωσε εξετάσεις σαν εξαιρετικό ταλέντο στο θέατρο Ρεξ με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα "Ματωμένος Γάμος" και πέρασε παμψηφεί.

Γράφτηκε στη Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Λυκούργος Σταυράκος και σπούδασε υποκριτική και δραματολογία. Δάσκαλοί της υπήρξαν οι: Γ. Θεοδοσιάδης, Τίτος Βανδής, Λυκούργος Καλλέργης, Στέφανος Ληναίος, Λιάκος Χριστογιαννόπουλος, Τζ. Καρούσος, Γιάννης Βογιατζής και Αλίκη Βέμπο.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1960 με έναν μικρό ρόλο στο έργο "Νυφιάτικο τραγούδι" του Νότη Περγιάλη. Ήταν μια παράσταση της Δραματικής σχολής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Το 1962 τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο και συγχρόνως αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή. Έδωσε εξετάσεις στην ανωτάτη κρατική επιτροπή του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων και πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της ηθοποιού. Τον χειμώνα του ιδίου έτους έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο στη σκηνή ως πρωταγωνίστρια του θιάσου «Ιορδάνη Μαρίνου» σε περιοδεία, στο έργο "Η βροχή" του Σώμερσετ Μομ, στο ρόλο της Σάντυ Τόμσον.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 1963 περιόδευσε πάλι σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου «Γιώργου Λευτεριώτη» με έργα ξένων και Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και το χειμώνα του ’63-64 συνέχισε ως πρωταγωνίστρια του θιάσου «Γιάννη Μαλούχου» σε περιοδεία που ολοκληρώθηκε με παραστάσεις στο θέατρο Μετάλλειον (Παγκράτι) με μεγάλη επιτυχία.

Το καλοκαίρι του ’64 συμμετείχε στο έργο των Ιμπροχώρη- Γ. Παπά «Η Ζωντοχήρα», στο θέατρο «Αναλυτή» με το θίασο της Κάκιας Αναλυτή και του Κώστα Ρηγόπουλου. Ερμήνευσε έναν εντυπωσιακό ρόλο «σουμπρέτας» και πήρε τις καλύτερες κριτικές από τους αυστηρούς κριτές της εποχής.

Κατά την πορεία της θεατρικής της διαδρομής στο θέατρο πρόζας και μετά από παρότρυνση της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου μεταπήδησε στην επιθεώρηση, την οποία υπηρετεί με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα με το θέατρο ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο. Έχει συμμετάσχει σε 32 ταινίες από τις οποίες ξεχωρίζουν οι εξής: «Βαβυλωνία» (κινηματογραφική διασκευή και σκηνοθεσία Γ. Διζικιρίκη) όπου πρωταγωνιστεί, ερμηνεύοντας το ρόλο της Ιταλίδας πριμαντόνας, δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. «Η Παριζιάνα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, «Ο γίγας της Κυψέλης» με τον Νίκο Ρίζο, «Το αφεντικό μου ήταν κορόϊδο» με τον Νίκο Σταυρίδη, Αθήνα, η κλοπή της οδού Σταδίου με τον Σωτήρη Μουστάκα, Ξύπνα κορόιδο με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Πειραιάς ώρα 7:30 με τον Λαυρέντη Διανέλλο και την Κάκια Αναλυτή, Ξενοδοχείο των παρανόμων κι άλλες.

Έλαβε μέρος σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές καθώς και σε θεατρικά έργα του ραδιοφώνου. Έχει ερμηνεύσει έργα των: Ευριπίδη, Ουίλιαμ Σόμερσετ Μομ, Αντόν Τσέχωφ, Ιβάν Τουργκένιεφ, Πρίσλεϋ, Αρμπούζοφ, Λόρενς, Κορρέ, Στίβενς, Νίκου Τσιφόρος, Τίμου Μωραϊτίνη, Μπάμπη Άννινου, Δημήτρη Ψαθά, Σ. Φωτιάδη, Μίμη Τραϊφόρου, Πολύβιου Βασιλειάδη, Σπυρόπουλου, Ασημακόπουλου κ.ά.

Έχει παίξει με όλους τους καταξιωμένους συναδέλφους της, όπως οι Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Διονύσης Παπαγιανόπουλος, Παντελής Ζερβός, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλέκος Λειβαδίτης, Μίμης Φωτόπουλος, Σταύρος Παράβας, Κούλης Στολίγκας, Γιάννης Γκιωνάκης, Κώστας Χατζηχρήστος, Θανάσης Βέγγος, Σωτήρης Μουστάκας, Ρένα Βλαχοπούλου, Ρένα Ντορ, Άννα Καλουτά, Μαίρη Αρώνη, Σμάρω Στεφανίδου και άλλους συναδέλφους της.

Το 1970 παράλληλα με το θέατρο εμφανίστηκε σε "ρεβύ" της κοσμικής ταβέρνας «Παλιά Αθήνα» με τους: Ρένα Βλαχοπούλου, Κλειώ Δενάδρου, Γιάννη Φλερύ, Λίντα Άλμα και την ορχήστρα Λυκούργου Μαρκέα, (σε σατυρικό ντουέτο με τη Μάρω Γραυλιώτου).

Τραγούδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετείχε, με επίκαιρα επιθεωρησιακά νούμερα, στα μοδάτα αναψυκτήρια της εποχής όπως: "Πεδίον Άρεως" του Γιώργου Οικονομίδη, "Άκρον", "Ερμής", "Βέρα", "Άλσος Φιλαδελφείας", δίπλα σε γνωστά ονόματα του πενταγράμμου.

Το 1982 ασχολήθηκε επαγγελματικά και με το τραγούδι. Τραγούδησε στις κοσμικές ταβέρνες Πλακιώτικο Σαλόνι, Μοστρός, Κόπα Καμπάνα, Φωλιά, Κυκλάμινο, Γοργόνα, Ελαφοκυνηγός, Νέα Αθηναία κ.ά.

Ηχογράφησε έναν δίσκο με τίτλο «Όταν χάνεται μια αγάπη» και παράλληλα δημιούργησε (μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους της) τη δισκογραφική εταιρία «Εμ - Πι - Ες - Ντι – Πι» η οποία δεν ευδοκίμησε και έκλεισε. Έχει τραγουδήσει μαζί με μεγάλα ονόματα όπως: Τζίμης Μακούλης, Κλειώ Δενάρδου, Μαίρη Λίντα, Άντζελα Ζήλεια, Σάκης Παπανικολάου, Χαρούλα Λαμπράκη κ.ά. Επίσης περιόδευσε στην Κύπρο με το θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου και στη Γερμανία με το μουσικό θίασο «Χαρούλας Λαμπράκη».

Μόντελινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1961 εκλέχθηκε Σταρ Ελλάς και αναχώρησε για το Μαϊάμι των ΗΠΑ όπου συμμετείχε στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος και κέρδισε τον τίτλο της «Μις Φιλία». Μετά τα διεθνή καλλιστεία, παρ' όλο που της έγινε πρόταση να παραμείνει στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε ταινία του Χόλιγουντ, επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές της.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Βαγγέλη Πλοιό [1] από το 1970 (τους πάντρεψε ο συνάδελφος και φίλος τους Σταύρος Παράβας) ως τον θάνατο του Πλοιού, το 2020.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Εταιρεία
1961 Το παιδί του μεθύστακα φίλη Καίτης Φοίνιξ Φιλμ
1963 Ο άσωτος Άνζερβος
1964 Ο νόθος Εκάτη Φιλμ
Όταν λείπει η αγάπη
1966 Φουσκοθαλασσιές Αρτεμιάδου Αφοί Ρουσσόπουλοι - Γ. Λαζαρίδης - Δ. Σαρρής - Κ. Ψαρράς
Η έβδομη μέρα της δημιουργίας [2] γραμματέας
1967 Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 [3] μανεκέν Ντόρα Φίνος Φιλμ
Γαμπρός απ' το Λονδίνο [4] φίλη Μπέτυς
Τρελός, παλαβός και Βέγγος σερβιτόρα στη Γιορτή Κρασιού
Πειραιάς ώρα 7:30 Νίκος Αβραμέας
Ο μόδιστρος πελάτισσα με σκυλί Αθηνά Φιλμ
Βίβα Ρένα γραμματέας Καραγιάννης - Καρατζόπουλος A.E.
Η χαρτορίχτρα πελάτισσα Μπουμπούς
1968 Οι μνηστήρες της Πηνελόπης Λόλα Αφοί Κυριακόπουλοι
Ο γίγας της Κυψέλης [5] Κλάρα Καραγιάννης - Καρατζόπουλος A.E.
Ο μπούφος Ντόρα Π. Κουρουνιώτης
Αθήνα, η κλοπή της οδού Σταδίου Μαριάννα Δημητρακόπουλος Φιλμ
1969 24 ώρες ζωντοχήρα Νίκος Αβραμέας
Ο θαυματοποιός Μόνικα Καραγιάννης - Καρατζόπουλος A.E.
Το αφεντικό μου ήταν κορόϊδο Τούλα
Παιδί μου αγάπη μου Λέων Φιλμ
Ξύπνα κορόϊδο Λιάνα Αφοί Κυριακόπουλοι
Η Παριζιάνα [4] μανεκέν Πόπη Φίνος Φιλμ
1970 Βαβυλωνία΄[6] Ροζίνα Περγαντής Φιλμ
Η τύχη μου τρελάθηκε Μαρίνα Χατζησκουριά Π. Κουρουνιώτης
1971 Η κόμησσα της Κέρκυρας [4] Αλίντα Ρίτσι Φίνος Φιλμ
1972 Το ξενοδοχείο των διεφθαρμένων Σούζυ Δ. Αθανασιάδης
Γάμος μετ' εμποδίων

Πρόζα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Η βροχή» του Σώμερσετ Μόμ: Με τους Ιορδάνη Μαρίνο, Κυβέλη Μυράτ, Άρη Τσιούνη, Περ. Κοροβέση κ.ά. (στο ρόλο της Σάντυ Τόμσον)
  • «Το ξένο ψωμί» του Τουργκένιεφ
  • «Ο επιθεωρητής έρχεται» του Πρίσλεϋ
  • «Η αρκούδα » του Τσέχωφ
  • «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη
  • «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη
  • «Το στραβόξυλο» του Δ. Ψαθά
  • «Μια ιστορία απ’ το Ιρκούτσκ» του Αρμπούζοφ. Θίασος: Γ. Λευτεριώτη (στο ρόλο της Βάλιας)
  • «Ο Διάβολος και η ουρά του» των Τσιφόρου - Βασιλειάδη
  • «Κορίτσια στον αέρα» του Μαρκ Καμολετί
  • «Οι ναυαγοσώστες» Σ. Φωτιάδη. Θέατρο Μετάλλειον και περιοδεία με τους Γ. και Β. Μαλούχο, Λ. Μιχαήλ, Κ. Σαντοριναίο, Χρ. Διαβάτη, Μ. Λέκκα, Ν. Πασχαλίδη κ.ά.
  • «Ο γυμνασιόπαις» του Μωραϊτίνη
  • «Δακτυλογράφος ζητεί θέση» του Μωραϊτίνη
  • «Οι μετρέσσες του μπαμπά»
  • «Η ζωντοχήρα» των Ιμπροχώρη – Γ. Παπά στο θέατρο Αναλυτή, θίασος Κάκιας Αναλυτή - Κώστα Ρηγόπουλου με τους Μ. Ζαρόκωστα, Γ. Κάππη, Ρ. Μουσούρη, Χρ. Δοξαρά, Β. Παγουλάτο κ.ά. (σε ρόλο σουμπρέτας)
  • Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου του Γ. Γιαννακόπουλου. Θέατρο Αλάμπρα, θίασος: Γ. Γιαννακόπουλος, Β. Τσάγγλος, Μ. Ιωαννίδου, Δ. Τζελάς, Μ. Λαέρτης, Μαίρη Δαλάκου, Ρ. Λαμπρινού, Β. Ρίτσος, Χ. Νάτσιος, κ.ά. (στο ρόλο της Θεάς Αφροδίτης)
  • «Πώς να γίνετε πλούσιοι» του Γ. Σταύρου. Θέατρο Αλάμπρα με το θίασο Δ. Παπαγιαννόπουλου, Γκ. Μαυροπούλου και τους Στ. Στρατηγό, Μ. Κρεβατά, Χ. Νέγκα, Γ. Μοσχίδη, Ν. Τσούκα κ.ά. (στο ρόλο της γραμματέως)
  • «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι» του Ντέϊβιντ Χέρμπερτ Λόρενς (1965), Νέα σκηνή Κωστή Λειβαδέα, θέατρο "Στρατιωτικό" (Θεσσαλονίκη), με τους Χρ. Καλαβρούζο, Μάκη Δεμίρη, Άρ. Τσιούνη, Ζ. Ρίζου, Λ. Αγιούνη, Γ. Αλεξανδρίδη κ.ά., (στο ρόλο της Λαίδης)
  • «Ρωμαίος, Ιουλιέτα και τα σκοτάδια» του Ντ. Σιδερίδη, στο Στρατιωτικό θέατρο Θεσσαλονίκης (στο ρόλο της Ιουλιέτας)
  • «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι» του Λόρενς (1975), στο θέατρο Χατζώκου (Θεσσαλονίκη), θίασος Ρίας Δελούτση - Βαγγέλη Πλοιού. Συμμετείχαν επίσης οι Έφη Οικονόμου, Ζωή Βουδούρη, Τ. Μποκαλά, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Χ. Κρητικός, Κ. Φραγκιαδάκης κ.ά. (στο ρόλο της Λαίδης)
  • «Οι απάνω και οι κάτω» των Ν. Τσιφόρου και Π. Βασιλειάδη, στο θέατρο Αμιράλ, με τους Κώστα Βουτσά, Κ. Αναλυτή, Σμαρ. Γιούλη, Γ. Πάντζας, Κ. Ρηγόπουλος, Κ. Αγαγιώτου, Δ. Μπισλάνης κ.ά. (στο ρόλο της μπέλ φαμ)
  • «Ο μήνας του μέλιτος» του Β. Σπυρόπουλου και Κ. Παπαδούκα, στο θέατρο Αμιράλ με τον θίασο Σμ. Γιούλη, Γ. Πάντζα, Κ. Βουτσά, Κ. Αναλυτή, Κ. Ρηγόπουλου κ.ά. σε σκηνοθεσία Κ. Μιχαηλίδη
  • «Μαθήματα γάμου» του Στήβενς κ.ά., θίασος Ρίας Δελούτση - Βαγγέλη Πλοιού (περιοδεία)
  • Μαλλιά κουβάρια του Άννινου, θίασος Β. Πλοιού - Ρ. Δελούτση - Μ. Δεστούνη
  • «Η γενιά του Ολύμπου» του Γ. Γιαννακόπουλου, στα θέατρα Ηρώδειο - Αλάμπρα - Δημοτικό ΠατρώνΑίγιο, με τους Γ. Γιαννακόπουλο, Β. Τσάγγλο, Μ. Ιωαννίδου, Τζ. Απέργη, Δ. Τζελά, Χ. Νάτσιο, Β. Ρίτσο, Μάριο Λαέρτη, Ρ. Λαμπρινού κ.ά. (στο ρόλο της θεάς Αφροδίτης)
  • «Ο άνθρωπος με τις περισσότερες πιθανότητες» της Σίρλεϊ Χερτζ, στο θέατρο Χατζώκου (Θεσσαλονίκη), θίασος Ρίας Δελούτση - Βαγγέλη Πλοιού και τους Έφη Οικονόμου, Τάκη Μποκαλά, Χ. Κρητικό.
  • «Το νυφικό κρεβάτι» του Γιαν Ντε Νάρτογκ, θίασος Ρίας Δελούτση - Βαγγέλη Πλοιού (περιοδεία)
  • Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Κιντέρο, θίασος Ρ. Δελούτση - Β. Πλοιού
  • Μια μέρα στην εξοχή του Τουργκένιεφ, θίασος Ρ. Δελούτση - Β. Πλοιού
  • Φθινοπωρινή ιστορία του Αρμπούζωφ, θίασος Ρ. Δελούτση - Β. Πλοιού
  • Η Αρκούδα του Τσέχωφ, θίασος Ρ. Δελούτση - Β. Πλοιού
  • Δημόσιο Μάτι του Πίτερ Σάφφερ (περιοδεία), θίασος Βαγγέλη Πλοιού - Ρίας Δελούτση

Επιθεώρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Ο γαϊδαρος του Χότζα» των Κ. Νικολαϊδη και Ηλία Λυμπερόπουλου, Θέατρο Μετροπόλιταν, θίασος Ρ. Βλαχοπούλου, Γ. Κωνσταντίνου, Ι. Βογιατζή, Ν. Τζάνετ, Φώτη Μεταξόπουλου, Ν. Φοντάνα κ.ά. Μουσική: Γ. Μουζάκης
  • «Μπόννυ και Κλάϊντ αλά Ελληνικά» των Μ. Τραϊφόρου και Ν. Ελευθερίου, Θέατρο Βέμπο , θίασος Μ. Φωτόπουλου, Ρένας Ντορ, Αλ. Λειβαδίτη, Δ. Νικολαϊδη κ.ά. Μουσική: Ζακ Ιακωβίδης
  • «Τριαντάφυλλα για σας» των Ασημακόπουλου - Σπυρόπουλου - Παπαδούκα, Θέατρο Εθνικού Κήπου, θίασος Ρένας Ντορ, Αλ. Λειβαδίτη, Μ. Καραγιάννη, Γ. Κάππη, Β. Σειληνού, Μ. Ιωαννίδου κ.ά. Μουσική: Λυκούργος Μαρκέας
  • «Μια βόλτα στο φεγγάρι» των Ασημακόπουλου - Σπυρόπουλου - Παπαδούκα, Θέατρο Εθνικού Κήπου, θίασος Ρένας Ντορ, Αλ. Λειβαδίτη, Μ. Καραγιάννη, Γ. Κάππη, Σ. Καστούρα, αδελφών Μπρόγερ κ.ά. Μουσική: Λ. Μαρκέας
  • Η βασιλοπούλα και η ρόκα», Παραμυθόδραμα των Ασημακόπουλου και Σπυρόπουλου, Θέατρο Εθνικού κήπου, θίασος Γ. Μαρίνου, Τόνιας Καζιάνη, Ε. Δακορώνια κ.ά. (στο ρόλο της κακιάς μάγισσας)
  • «Άκου….βλέπε…..» των Μίμη Τραϊφόρου - Ναπ. Ελευθερίου, Θέατρο Βέμπο, θίασος Νίκου Σταυρίδη, Σταύρου Παράβα, Μπ. Μοσχονά, Τ. Μηλιάδη, Ν. Τζάνετ κ.ά. Μουσική: Ζάκ Ιακωβίδης, χορογραφίες: Αλίκη Βέμπο, τραγούδι: Λίτσα Σακελλαρίου
  • «Τι χαμπάρια μάστορα» των Γ. Γιαννακόπουλου και Κ. Νικολαϊδη, Θέατρο Βέμπο, θίασος Ν. Σταυρίδη, Αλ. Λειβαδίτη, Ζωζώς Σαπουτζάκη, Ν. Τζάνετ, Σ. Καστούρα, Μ. Δεμίρη κ.ά. Μουσική: Γ. Μουζάκης, τραγούδι: Άντζελα Ζήλεια
  • «Αθήνα ντερμπεντέρισσα» των Μ. Τραϊφόρου και Ναπ. Ελευθερίου, Θέατρο Βέμπο. Ορχήστρα - Μουσική: Ζάκ Ιακωβίδης, τραγούδι: Λευτέρης Ψιλόπουλος
  • «Μίνι, Μάξι και Σιθρού» των Κ. Νικολαϊδη και Ηλ. Λυμπερόπουλου, Θέατρο Ακροπόλ, θίασος Ρένας Βλαχοπούλου, Σταύρου Παράβα, Γ. Πάντζα, Γ. Κάππη, Ν. Τζάνετ και τους Ελένη Προκοπίου, Βαγγέλη Πλοιό, Αρτ. Μάτσα, Ι. Βογιατζή κ.ά. Μουσική: Γ. Θεοδοσιάδης, χορογραφίες: Μανώλης Καστρινός
  • «Έρχονται, δεν έρχονται» των Κ. Νικολαϊδη και Ηλ. Λυμπερόπουλου, Θέατρο Εθνικού Κήπου, θίασος Ρ. Βλαχοπούλου, Στ. Παράβα, Ν. Τζάνετ, Ελ. Προκοπίου, Β. Πλοιού, Αρτ. Μάτσα, Γκ. Ντάλι, Φ. Μεταξόπουλου - Ν. Φοντάνα κ.ά. Μουσική: Γ. Μουζάκης, τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας
  • «Χίππηδες και Ντιρλαντάδες» των Γ. Λαζαρίδη και Ναπ. Ελευθερίου, Θέατρο Καλουτά, με τον θίασο Γ. Κωνσταντίνου, Μ. Καραγιάννη, Στ. Παράβα, Ι. Βογιατζή και τους Μ. Δεμίρη, Β. Πλοιό, Γκ. Ντάλι, Αρ. Μάτσα κ.ά. Μουσική: Λ. Μαρκέας, χορογραφίες: Γ. Φλερύ
  • «Τη λέμε ακόμα Δημοκρατία» του Γ. Λαζαρίδη, Θέατρο Καλουτά, θίασος Αν. Καλουτά, Γ. Μιχαλόπουλου, K. Γιουλάκη, Κ. Στολίγκα, Ι. Βογιατζή, Κ. Παπανίκα, Β. Πλοιού, Ηλ. Λογοθέτη, Θ. Κατσαδράμη κ.ά. Μουσική: Μ. Πλέσσας
  • «Χούντα γιοκ λαέ προχώρα» των Κ. Νικολαΐδη και Ηλ. Λυμπερόπουλου, Θέατρο Μπουρνέλλη, με τους Γ. Πάντζα, Χρ. Εξαρχάκο, Σμ. Στεφανίδου, Μέμα Σταθοπούλου, Βαγγέλη Πλοιό, Κλ. Σκουλούδη, Αρ. Μάτσα, Αλ. Τζανετάκο. Μουσική: Γ. Μουζάκης, τραγούδι: Μιχάλης Βιολάρης
  • Το έργο συνεχίστηκε τον χειμώνα, στο Θέατρο Ακροπόλ, με τους ίδιους συντελεστές.
  • «Πού θα πάει, πού θα βγει» των Μ. Τραϊφόρου και Γ. Οικονομίδη, Θέατρο Περοκέ, θίασος Πέτρου Φυσσούν, Μπ. Ασημακοπούλου, Βαγγέλη Πλοιού, Μ. Δεστούνη, Ντάνου Λυγίζου, Έλντας Αθανασάκη κ.ά. Μουσική: Βαγγέλης Λυκιαρδόπουλος
  • «Ελληνίδες Έλληνες» των Ναπ. Ελευθερίου και Ηλ. Λυμπερόπουλου, Θέατρο Μπουρνέλλη, με τους Κ. Χατζηχρήστο, Κ. Παπανίκα, Μ. Δεμίρη, Σούλη Σαμπάχ, Βαγγέλη Πλοιό, Βάσια Τριφύλλη, Β. Μπουγιουκλάκη κ.ά. Μουσική: Λ. Μαρκέας
  • «Έξω απ’ τα δόντια» του Ηλ. Λυμπερόπουλου, Θέατρο Ακροπόλ , με τους Κ. Χατζηχρήστο, Θανάση Βέγγο, Κ. Παπανίκα, Μ. Δεμίρη, Β. Τριφύλλη, Ι. Βαγιατζή, Βαγγέλη Πλοιό, Σούλη Σαμπάχ, Γ. Μαλλούχο κ.ά. Μουσική: Γ. Θεοδοσιάδης, σκηνοθεσία: Ντ. Κατσουρίδης.
  • «Ελλάς να κλαις και να γελάς» του Τάκη Μακρυγιάννη, Περιοδεία με τον θίασο Ντ. Ηλιόπουλου, Σ. Καλογήρου, Κ. Αθανασίου, Βαγγέλη Πλοιού, Ε. Σαμιωτάκη κ.ά. Χορογραφίες: Ιβάνωφ
  • Συμμετείχε επίσης σε άλλες επιθεωρήσεις εντός και εκτός Ελλάδος
  • ¨Ελαβε μέρος στο International show biz Raptis στο Θέατρο Ανατόλια (Θεσσαλονίκη), με την διεθνούς φήμης σταρ του Κινηματογράφου Σαρίτα Μοντιέλ (γνωστή από την ταινία «Βιολετέρα») και τους Βαγγέλη Πλοιό, Πέτρο Βούλγαρη, Τέρη Χρυσό, Κώστα Τουρνά, Τρίο Ατενέ κ.ά. Μουσική επένδυση: Μιχάλης Αρχοντίδης (στο επιθεωρησιακό ντουέτο «Ο Λευτεράκης κι η Λευτερίτσα»)

Τηλεταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Εταιρεία
1990 Τανκ αγάπη μου

Η Μιμή σέρνει καράβι

Ανάμεσα σε εφτά γυναίκες

Φιλ. Φιλακτού

Λουζιτάνια Φιλμ

Λεοντσίνη TV

1992 Όσο υπάρχουν κόπανοι

Ένα ζευγάρι από κομπιούτερ

Πού σε βρήκα, πού με βρήκες United Video Enterprises

Λουζιτάνια Φίλμ

Τηλεοπτικές σειρές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Κανάλι
Τζούμπο ΥΕΝΕΔ
Ο ανθρωπάκος Πισσάνος TV
Αξιότιμοι κύριοι ΕΡΤ
Εμεις και οι άλλοι United Video Enterprises
Τ' αστέρια λάμπουν Αστήρ TV
Αστέρια στ’ αστέρια Πισσάνος T.V
Μεθοριακός σταθμός Κάνιστρα TV
Το θέατρο της Δευτέρας ΥΕΝΕΔ
Από την κωμωδία στο δράμα ΥΕΝΕΔ
Απ' τον παππού στον εγγονό ΕΡΤ
Ο Ντίνος στη χώρα των θαυμάτων Πισσάνος TV

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαγγέλης Πλοιός». LiFO. 21 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023. 
  2. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. «Χώρα, σε βλέπω | Προβολές στην Ταινιοθήκη». www.tainiothiki.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023. 
  3. «Βοήθεια Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 | OPEN TV | About». www.tvopen.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023. 
  4. 4,0 4,1 4,2 «Ρία Δελούτση (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023. 
  5. «Ο ΓΙΓΑΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ)». ΕΡΤ. 29 Ιουλίου 2020. 
  6. «Βαβυλωνία». Ριζοσπάστης. 2 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]