ΡΚ Στρασμπούρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΡΚ Στρασμπούρ
Επίσημη ονομασίαFußball Club Neudorf, Racing Club de Strasbourg, Rasensport-Club Straßburg, Racing Pierrots Strasbourg-Meinau και Racing Club de Strasbourg Alsace
Ίδρυση1906
ΈδραΣτρασβούργο, Γαλλία
ΣτάδιοΣταντ ντε λα Μεϊνώ, Στρασβούργο[1]
ΠρόεδροςΜαρκ Κελέρ
ΠροπονητήςΠατρίκ Βιεϊρά
ΠρωτάθλημαΛιγκ 1
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Ρασίνγκ Κλαμπ ντε Στρασμπούρ Αλζάς (γαλλικά: Racing Club de Strasbourg Alsace) συντομευμένη σε ΡΚ Στρασμπούρ, Ρασίνγκ ή ΡΚΣ, είναι μια γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα με έτος ίδρυσης το 1906 υπό το όνομα ΦΚ Νόιντορφ, από το όνομα μιας συνοικίας του Στρασβούργου. Συμμετέχει στις πρώτες της επίσημες διοργανώσεις από το 1909 εντός της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, πριν πάρει το σημερινό της όνομα και μετακινηθεί στις γαλλικές διοργανώσεις το 1919. Η ομάδα χρησιμοποιεί ως έδρα το 1914 τον κήπο Εμερλέ (γαλ:Haemmerlé), ένα μεγάλο λιβάδι στην θέση του οποίου χτίστηκε το σημερινό γήπεδο Σταντ ντε λα Μεϊνό από το 1921.

Η ομάδα αποκτά επαγγελματικό καταστατικό το 1933 και επιβάλλεται τότε ως μία από τις καλύτερες γαλλικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Μετά από δύο χαμένους τελικούς το 1937 και το 1947, η ΡΚ Στρασμπούρ κατακτά το πρώτο της Κύπελλο Γαλλίας το 1951. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, δίνει τα πρώτα της διεθνή παιχνίδια, όπου αποκλείει σημαντικούς αντιπάλους όπως η Μίλαν και η Μπαρτσελόνα. Στη συνέχεια κατακτά ένα δεύτερο Κύπελλο Γαλλίας το 1966 πριν στεφτεί πρωταθλήτρια Γαλλίας το 1979. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η τροπαιοθήκη της ομάδας έχει ενισχυθεί με ένα Κύπελλο Ιντερτότο (1995), δύο Λιγκ Καπ (1997 και 2005) και ένα τρίτο Κύπελλο Γαλλίας (2001).

Τα καλά αποτελέσματα της ΡΚ Στρασμπούρ, ομάδας ιδιαίτερα δημοφιλούς στο κοινό της περιοχής, παρ'όλα αυτά διακόπτονται από υποβιβασμούς στην δεύτερη κατηγορία – δέκα στο σύνολο – και από συχνές αλλαγές στην διοίκηση αλλά και την τεχνική ηγεσία του συλλόγου, κάτι που δεν του επιτρέπει να έχει καλά αποτελέσματα και να σταθεροποιηθεί σε βάθος χρόνου. Ανεπαρκή αγωνιστικά αποτελέσματα οδηγούν την Ρασίνγκ το 2010 για πρώτη φορά στην Νασιονάλ, αλλιώς στην τρίτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου. Έναν χρόνο αργότερα, οικονομικά προβλήματα οδηγούν στον διοικητικό υποβιβασμό της ομάδας με την αφαίρεση του επαγγελματικού της καταστατικού και την υποβολή σε δικαστική ρευστοποίηση. Από τότε, η ομάδα αγωνίζεται στα εθνικά πρωταθλήματα ερασιτεχνικού επιπέδου.

Σήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φανέλες των παικτών της ομάδας διαθέτουν σήμα από το 1920.[2] Το πρώτο έμβλημα είχε ωοειδές σχήμα που εμπεριείχε τα αρχικά RCS με βάση την ονομασία του συλλόγου το 1919, κάτω από ένα πλαίσιο με κόκκινη διαγώνια ρίγα σε λευκό φόντο, επηρεασμένη από το έμβλημα της πόλης του Στρασβούργου. Το 1945 έκανε την εμφάνισή του το μπλε χρώμα, σε μια ασπίδα με τη μορφή ρόμβου στην οποία το ακρωνύμιο RCS ήταν εγγεγραμμένο με λευκό χρώμα πάνω σε μπλε λωρίδα. Ο πελαργός, το σύμβολο της Αλσατίας, εμφανίζεται το 1950, δύο πελαργοί που ίπτανται και τα αρχικά του συλλόγου σε φόντο με τα χρώματα της πόλης του Στρασβούργου, με τον οποίο η Ρασίνγκ κέρδισε το πρώτο της Κύπελλο στη Γαλλία το 1951.[3] Το 1960, το σήμα περιλάμβανε την Παναγία του Στρασβούργου (Notre-Dame de Strasbourg), ένα άλλο τοπικό σύμβολο σε μπλε φόντο με λευκή λωρίδα κατά μήκος των αρχικών του συλλόγου.[4] Το τροποποιημένο σήμα του 1971 ακολουθεί την συγχώνευση της Ρασίνγκ Κλαμπ Πιερό Βομπάν (Racing Club Pierrots Vauban) με τα αρχικά του νέου ονόματος RPSM (Racing Club Pierrots Vauban) και το κίτρινο χρώμα της Πιερό Βομπάν.

Η επιστροφή στο παλιό όνομα του συλλόγου το 1976 συνοδεύεται από τη δημιουργία ενός νέου σήματος, με τη μορφή κύκλου, μία κόκκινη λωρίδα σε μπλε φόντο και ένα πελαργό με φτερά γύρω από τον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου και τα αρχικά RCS. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1985-1986 το σήμα αντικαθίσταται από δύο λιοντάρια που περιβάλλουν τα αρχικά SCR και τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. Αυτά τα αστέρια βρίσκονταν επίσης στο λογότυπο που χρησιμοποιήθηκε το 1987-1988. Μετά την πώληση του συλλόγου από την πόλη το 1997, ο Πρόεδρος Πάτρικ Προυαζί υιοθέτησε ένα νέο λογότυπο με τα τρία άστρα σε φόντο μπλε που εκπροσωπούσε τον πελαργό και το κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού μεταξύ των ορέων Βοζέ (Vosges) και του Μέλανα Δρυμού. Τα τρία αστέρια συμβόλιζαν το πρωτάθλημα της Γαλλίας, το Κύπελλο Γαλλίας και το Λιγκ Καπ, τρία τρόπαια τα οποία κέρδισε η ΡΚ Στρασμπούρ. Το σήμα της ΡΚ Στρασμπούρ από το 2006, με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων, βασίστικε σε εκείνο του 1976, το οποία ήταν συνδεδεμένο με τον τίτλο του πρωταθλητή της Γαλλίας το 1979. Εκτός από το όνομα του συλλόγου, τα αρχικά του, και το χρώμα του, το μπλε σήμα παρουσίαζε διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, καθώς η κόκκινη ζώνη και ο καθεδρικός ναός συμβολίζουν την πόλη του Στρασβούργου, ενώ ο πελαργός την Αλσατία. Το 2012, το νέο όνομα του συλλόγου, Ρασίνγκ Κλαμπ ντε Στρασμπούρ Αλσάκ (Racing Club de Strasbourg Alsace), προστέθηκε με μια μικρή τροποποίηση του λογότυπου, με την ένδειξη «football» να αντικαθίσταται από τη λέξη «Alsace», η οποία έχει ενσωματωθεί στο αρχικό ακρωνύμιο RCS.[5]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Il était une fois le Racing, toute l'histoire du club omnisport strasbourgeois", Ronald Hirlé, Berger-Levrault, 1991

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ministry of Sports: (Γαλλικά) recensement des équipements sportifs, espaces et sites de pratiques en France.
  2. «Historique du logo». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2015.  Unknown parameter |site= ignored (βοήθεια); Unknown parameter |accessed= ignored (βοήθεια)
  3. Collectif 1991, σελ. 38
  4. Collectif 1995, σελ. 9
  5. «Le RCSA sur les fonts baptismaux». L'Alsace. 2012. σελίδες Sport.  Unknown parameter |accessed= ignored (βοήθεια); Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια); Unknown parameter |day= ignored (βοήθεια); Unknown parameter |name1= ignored (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]