Π.Α.Ο. Καλογρέζας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Π.Α.Ο. Καλογρέζας
ΌνομαΠοδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Καλογρέζας
Ίδρυση1949
Διάλυση1967
Χρώματα          Μπλε, Λευκό

Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Καλογρέζας ήταν ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα την ομώνυμη συνοικία της Νέας Ιωνίας. Ως ανεπίσημο σωματείο υπήρχε από το 1945 αλλά επίσημα αναγνωρίστηκε από την Ε.Π.Ο. το 1952. Η Καλογρέζα έγραψε την δικιά της ιστορία στο αθηναϊκό ποδόσφαιρο και έγινε γνωστή στο πανελλήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν έφτασε ως τη Β' Εθνική. Το 1967 συγχωνεύτηκε υποχρεωτικά με τον Π.Α.Ο. Σαφράμπολης και δημιουργήθηκε ο Γ.Σ. Ίκαρος Νέας Ιωνίας. Το 1975 επανιδρύθηκε αλλά το 2001 συγχωνεύτηκε ξανά με άλλα σωματεία της Ν. Ιωνίας δημιουργώντας τον Α.Ο. Νέας Ιωνίας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση - Ανοδική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1945 δημιουργήθηκε η Αθλητική Ένωση Καλογρέζας στην ομώνυμη συνοικία της Ν. Ιωνίας με κιτρινόμαυρα χρώματα. Στην Α.Ε. Καλογρέζας είχε ξεκινήσει πιτσιρίκος την ποδοσφαιρική του καριέρα ο Τρικούπης Σπυράτος και ο Βαγγέλης Πανάκης ως τερματοφύλακας, οι οποίοι ήταν και από τους ιδρυτές της ομάδας της Καλογρέζας.[1]

Η Α.Ε. Καλογρέζας αγωνίστηκε τα πρώτα χρόνια σαν ανεπίσημο σωματείο. Την 28 Οκτωβρίου 1945 και με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, διοργανώθηκε στο γηπεδο της Ν. Ιωνίας ένας πανηγυρικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στις μικτές ομάδες: "Επίσημοι" - "Ανεξάρτητοι". Την πρώτη ομάδα συγκρότησαν παίκτες από τα δύο αναγνωρισμένα από την προπολεμική περίοδο σωματεία της πόλης: Α.Ε. Νέας Ιωνίας και Ένωσις Ελευθερουπόλεως ενώ η δεύτερη συγκροτήθηκε από ποδοσφαιριστές των ανεξάρτητων σωματείων: Ελπίς, Νίκη Περισσού, Καλογρέζα και Σαφράμπολις. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στον αθλητικό τύπο η ομάδα της Καλογρέζας.[2]

Το 1949 αναγνωρίστηκε επίσημα από το Πρωτοδικείο και εντάχθηκε στο πρωτάθλημα της Δόκιμης κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Αθηνών την περίοδο 1949-50. Το 1950 η Αθλητική Ένωση Καλογρέζας μετονομάστηκε σε Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Καλογρέζας, με χρώματα πλέον τα κυανόλευκα. Το 1952 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου 361[3] και κατόπιν εντάχθηκε στο πρωτάθλημα της Γ΄ Κατηγορίας, από όπου και ξεκίνησε την επίσημη αγωνιστική του πορεία την περίοδο 1952-53. Στον Π.Α.Ο. Καλογρέζας μετείχε ο Τρικούπης Σπυράτος (αρχηγός και ηγέτης της ομάδας) και ο Βαγγέλης Πανάκης αλλά ως ακραίος επιθετικός, θέση στην οποία καθιερώθηκε και μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό.

  • 1952-53: Καταγράφεται η πρώτη παρουσία του Π.Α.Ο. Καλογρέζας σε επίσημο πρωτάθλημα, όπου ως αναγνωρισμένο σωματείο από την Ε.Π.Ο. εντάσσεται στο πρωτάθλημα Γ΄ Κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Αθηνών.
  • 1953-54: Κερδίζει την άνοδο από την Γ΄ στην Β΄ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Αθηνών.
  • 1960-61: Τερμάτισε στην 3η θέση της Α2΄ Κατηγορίας πίσω από τις υπόλοιπες ομάδες της Ν. Ιωνίας, την πρωταθλήτρια Π.Α.Ο. Σαφράμπολη και την Α.Ε. Ελευθερούπολη και κέρδισε ως τριταθλήτρια την άνοδο για πρώτη φορά στην Α΄ Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών.
  • 1961-62: Ο Π.Α.Ο. Καλογρέζας μετείχε για πρώτη φορά στην Α΄ Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών και τερμάτισε στην 8η θέση.
  • 1962-63: Τερμάτισε στην 6η θέση της Α΄ Κατηγορίας, σε σύνολο 13 ομάδων.
  • 1963-64: Στην τρίτη του παρουσία στο πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Αθηνών, αναδείχθηκε πρωταθλητής και κέρδισε την ιστορική άνοδο στην Β΄ Εθνική κατηγορία.

Η παρουσία στην Β΄ Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής αγωνίστηκε επί 3 συνεχείς αγωνιστικές περιόδους. Γενικός Αρχηγός στην πορεία του Π.Α.Ο. Καλογρέζας στην Β' Εθνική ήταν ο Τρικούπης Σπυράτος.

  • 1964-65 (Α΄ Όμιλος): 6η θέση σε σύνολο 16 ομάδων με 65 β. και πρώτος σκόρερ του ομίλου και της κατηγορίας ο Πανόπουλος της ομάδας της Καλογρέζας με 32 γκολ.
  • 1965-66 (Α΄ όμιλος): 9η θέση σε σύνολο 16 ομάδων με 59 β. και πρώτος σκόρερ του ομίλου ο Ιωαννίδης της ομάδας της Καλογρέζας με 22 γκολ.
  • 1966-67 (B΄ όμιλος): 16η θέση σε σύνολο 18 ομάδων με 57 β. Υποβιβάζεται.
  • Καλοκαίρι 1967: Η δικτατορία επιβάλλει τη συγχώνευση του Π.Α.Ο. Καλογρέζας λόγω ότι θεωρούσε, ότι ήταν ομάδα των Κομμουνιστών, με την άλλη ισχυρή ομάδα της Ν. Ιωνίας, τον Π.Α.Ο. Σαφράμπολη. Από τη συγχώνευση δημιουργήθηκε ο Ίκαρος Νέας Ιωνίας που αγωνίστηκε επτά σεζόν στη Β΄ Εθνική (1968-1975) με πρωταγωνιστικό ρόλο.[4]

Επανίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1975: Η ομάδα της Καλογρέζας επανιδρύεται και ζητά να τοποθετηθεί στη Β΄ Εθνική. Τελικά, εντάσσεται στα πρωταθλήματα από τη σεζόν 1976-77 και τοποθετείται στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Αθήνας, στην οποία θα αγωνιζόταν τη σεζόν 1967-68 που υποχρεώθηκε σε συγχώνευση.
  • 1977-78:Αν και την προηγούμενη σεζόν υποβιβάστηκε από την Α΄ ΕΠΣΑ, τοποθετείται στον Α΄ όμιλο της Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, από τον οποίο υποβιβάζεται τερματίζοντας στις τελευταίες θέσεις.
  • 2001: Συγχώνευση της Καλογρέζας με τις ποδοσφαιρικές ομάδες: Όμιλος Φιλάθλων Ν. Ιωνίας, και Α.Ο. Νεάπολη Ν. Ιωνίας (που υπήρχε από τη δεκαετία του '50), με αποτέλεσμα τη δημιουργία του Α.Ο. Νέας Ιωνίας, που μέχρι σήμερα έχει παρουσία στα πρωταθλήματα της Δ΄ Εθνικής και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος ποδοσφαιρικών σωματείων Ε.Π.Σ. Αθηνών