Πώς να κλέψετε 1.000.000 δολάρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πώς να Κλέψετε 1.000.000 Δολάρια)
Πώς να Κλέψετε 1.000.000 Δολάρια
ΣκηνοθεσίαΓουίλιαμ Γουάιλερ
ΠαραγωγήFred Kohlmar
ΣενάριοΧάρι Κούρνιτζ
ΠρωταγωνιστέςΌντρεϊ Χέπμπορν, Πήτερ Ο' Τουλ, Ίλαϊ Γουάλακ, Χιου Γκρίφιθ, Σαρλ Μπουαγιέ, Fernand Gravey, Μαρσέλ Νταλιό, Ζακ Μαρίν, Moustache, Jacques Ramade, Pierre Mirat και Roger Tréville
ΜουσικήΤζον Γουίλιαμς
ΦωτογραφίαΤσαρλς Λανγκ
ΜοντάζΡόμπερτ Σουίνκ
Διανομή20th Century Fox και Netflix
Πρώτη προβολή1966, 13  Ιουλίου 1966 (Λος Άντζελες και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[1], 14  Ιουλίου 1966 (Νέα Υόρκη)[1], 16  Σεπτεμβρίου 1966 (Γερμανία και Φινλανδία)[1] και 21  Μαρτίου 1968 (Ουγγαρία)
Διάρκεια123 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Πώς να Κλέψετε 1.000.000 Δολάρια (αγγλ.: How to Steal a Million ή How to Steal a Million Dollars and Live Happily Ever After) είναι ο τίτλος ταινίας κωμωδίας, παραγωγής 1966 σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ. Πρωταγωνιστικό ζευγάρι της ταινίας είναι οι: Όντρεϊ Χέπμπορν και Πήτερ Ο' Τουλ που υποδύονται δυο ληστές έργων τέχνης. Οι δυο τους πλαισιώνονται από τους Ίλαϊ Γουάλακ, Χιου Γκρίφιθ και Σαρλ Μπουαγιέ. Η ταινία γυρίστηκε στη Γαλλία και τα κοστούμια της Όντρεϊ Χέπμπορν σχεδίασε για άλλη μια φορά ο Γάλλος μόδιστρος Ιμπέρ ντε Ζιβανσί.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τσαρλς Μπονέ (Χιου Γκρίφιθ) είναι πλαστογράφος έργων τέχνης και παραχωρεί ένα πλαστό γλυπτό του Μπενβενούτο Τσελίνι σε ένα μουσείο του Παρισιού. Την ίδια στιγμή η κόρη του Νικόλ (Όντρεϊ Χέπμπορν), πιάνει στα πράσα έναν κλέφτη έργων τέχνης, τον Σάιμον Ντέρμοτ (Πήτερ Ο' Τουλ) να προσπαθεί να κλέψει έναν πλαστό πίνακα από το σπίτι τους. Η Νικόλ δεν καταδίδει τον Σάιμον στην αστυνομία φοβούμενη ότι σε περίπτωση που γίνουν έρευνες το οικογενειακό τους μυστικό, ότι εμπορεύονται πλαστά έργα τέχνης θα αποκαλυφθεί, οδηγεί τον Σάιμον πίσω στο σπίτι του. Αργότερα μαθαίνει ότι το άγαλμα της Αφροδίτης, το οποίο ο πατέρας της παραχώρησε στο μουσείο τέχνης πρόκειται να υποστεί έλεγχο για τη γνησιότητά του. Φοβούμενη για τις συνέπειες αυτού του ελέγχου, η Νικόλ προσλαμβάνει τον Σάιμον να κλέψει το γλυπτό από το μουσείο τέχνης. Κατά την προσπάθεια αυτή οι δυο τους γνωρίζονται καλύτερα, με τη βιβλική έννοια.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Γουίλιαμ Γουάιλερ, είχε αρχικά σκοπό να επανενώσει το πρωταγωνιστικό ζευγάρι της ταινίας Διακοπές στη Ρώμη (Roman Holiday, 1953) Όντρεϊ Χέπμπορν και Γκρέγκορι Πεκ, αλλά τα σχέδιά του δεν ευοδώθηκαν. Η Χέπμπορν είχε βραβευτεί με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην εν λόγω ταινία. Η ταινία επρόκειτο να είναι πιο σκοτεινή και γι' αυτό το λόγο προσέγγισε το Στάνλεϊ Κιούμπρικ που είχε πρόσφατα σκηνοθετήσει την αστυνομική ταινία Το Χρήμα της Οργής (The Killing). Η ταινία γυρίστηκε τελικά αρκετά χρόνια αργότερα σε μορφή κωμωδίας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος πήγε στον Πήτερ Ο' Τουλ. Ο ρόλος του Λίλαντ, που δόθηκε τελικά στο Ίλαϊ Γουάλακ, είχε ανατεθεί αρχικά στον Τζορτζ Σι Σκοτ, ο οποίος απολύθηκε από το σκηνοθέτη όταν την πρώτη μέρα έφτασε καθυστερημένος στα γυρίσματα.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε ευνοϊκές κριτικές μετά την προβολή της και φέρει βαθμολογία 100% στην ιστοσελίδα των κριτικών Rotten Tomatoes[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0060522/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 19  Σεπτεμβρίου 2022.
  2. «How to Steal a Million». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]