Πύλη των Λεόντων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύλη των Λεόντων
Χάρτης
Είδοςπύλη της πόλης
ΑρχιτεκτονικήΚυκλώπεια τείχη
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°43′51″N 22°45′23″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Άργους - Μυκηνών
ΤοποθεσίαΜυκήνες
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1250 π.Χ. και 1300 π.Χ.[1]
Προστασίααρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα
Commons page Πολυμέσα

Η Πύλη των Λεόντων είναι η κύρια είσοδος της ακρόπολης των Μυκηνών, του κύριου κέντρου του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Η πύλη κατασκευάστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της δεύτερης επέκτασης των οχυρώσεων στις Μυκήνες όταν βασιλιάς ήταν ο Ατρέας.

Η κατασκευή αποτελεί ένα επιβλητικό μεγαλιθικό μνημείο, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με τις πύλες της Χεττικής πόλης Χαττούσα στη Μικρά Ασία. Επάνω ακριβώς από την πύλη, στο ανακουφιστικό τρίγωνο προβάλλει παράσταση δύο ανάγλυφων αντιμέτωπων λιονταριών που στηρίζουν τα μπροστινά τους πόδια σε ένα αμφίκοιλο βωμό και περιβάλλουν έναν κίονα μινωικού τύπου. Η επιβλητική πύλη ήταν το έμβλημα των μυκηναίων ηγεμόνων και το σύμβολο της ισχύος τους.

Ακριβώς μετά την πύλη βρισκόταν μια σκεπασμένη αυλή με μικρό θάλαμο που λειτουργούσε πιθανόν ως φυλάκιο. Ο Ταφικός Περίβολος Α', που εκείνη την εποχή ήταν μνημείο προς τιμήν των παλαιών Μυκηναίων ηγεμόνων βρίσκονταν νοτιοανατολικά της Πύλης, και δεξιά της κύριας εισόδου που οδηγεί στο παλάτι. Για πρώτη φορά η μνημειακή γλυπτική εμφανίζεται στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 37°43′51″N 22°45′22.2″E / 37.73083°N 22.756167°E / 37.73083; 22.756167