Πύλη Δημόσιων Δεδομένων της ΕΕ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύλη Δημόσιων Δεδομένων της ΕΕ
URLdata.europa.eu/euodp/el
ΕμπορικόςΌχι
Τύπος ιστότοπουδικτυακή πύλη παροχής δημόσιας υπηρεσίας και πληροφοριών των οργάνων
Εγγραφήδεν απαιτείται
Γλώσσαοι 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ
Άδεια περιεχομένουανοιχτή
Ιδιοκτήτης Ευρωπαϊκή Ένωση
ΕκδότηςΥπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ
Ημερομηνία έναρξηςΔεκέμβριος 2012

Η Πύλη Δημόσιων Δεδομένων της ΕΕ είναι το ενιαίο σημείο πρόσβασης σε δημόσια δεδομένα που δημοσιεύουν τα όργανα, οι οργανισμοί και άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιούνται και να επαναχρησιμοποιούνται για εμπορικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς.

Η πύλη αποτελεί βασικό μέσο της στρατηγικής της ΕΕ για τα δημόσια δεδομένα. Η εξασφάλιση εύκολης και ελεύθερης πρόσβασης στα δεδομένα μπορεί να ενισχύσει την καινοτόμο χρήση τους και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Στόχος της πύλης είναι επίσης η μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία των θεσμικών οργάνων και άλλων οργανισμών της ΕΕ.

Νομική βάση και έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πύλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πύλη, που άρχισε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2012, δημιουργήθηκε επισήμως με την απόφαση της Επιτροπής της 12ης Δεκεμβρίου 2011 (2011/833/ΕΕ) για την περαιτέρω χρήση εγγράφων της Επιτροπής, με στόχο την προώθηση της προσβασιμότητας και της επαναχρησιμοποίησής τους.

Με βάση την απόφαση αυτή, όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ καλούνται να δημοσιεύουν πληροφορίες, όπως π.χ. τα δημόσια δεδομένα, και να παρέχουν, όποτε είναι δυνατόν, στο κοινό τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές.

Η επιχειρησιακή διαχείριση της πύλης αποτελεί αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για τα δημόσια δεδομένα, αρμόδια είναι η γενική διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (ΓΔ CONNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χρήστες μπορούν εύκολα να υποδεικνύουν δεδομένα τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει η πύλη

Η πύλη δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητούν, να διερευνούν, να διασυνδέουν, να τηλεφορτώνουν και να επαναχρησιμοποιούν με ευκολία δεδομένα για εμπορικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς, μέσω ενός κοινού καταλόγου μεταδεδομένων. Μέσω της πύλης, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που δημοσιεύονται στους ιστοτόπους των θεσμικών οργάνων, των οργανισμών και άλλων υπηρεσιών της ΕΕ. 

Οι σημασιολογικές τεχνολογίες προσφέρουν νέες λειτουργικές δυνατότητες. Αναζητήσεις στον κατάλογο μεταδεδομένων μπορεί να γίνουν μέσω μιας διαδραστικής μηχανής αναζήτησης (καρτέλα «Δεδομένα») και μέσω ερωτήσεων SPARQL (καρτέλα «Συνδεδεμένα δεδομένα»).

Οι χρήστες μπορούν να προτείνουν δεδομένα τα οποία θεωρούν ότι λείπουν από την πύλη και να σχολιάζουν την ποιότητα των δεδομένων που μπορούν να ληφθούν.

Η διεπαφή παρέχεται στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, αλλά τα περισσότερα μεταδεδομένα είναι επί του παρόντος διαθέσιμα σε περιορισμένο αριθμό γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά). Ορισμένα από τα μεταδεδομένα (π.χ. ονομασίες των παρόχων των δεδομένων, γεωγραφική κάλυψη) υπάρχουν σε 24 γλώσσες

Όροι χρήσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πύλη Δημόσιων Δεδομένων της ΕΕ σε 60 δευτερόλεπτα

Τα περισσότερα από τα δεδομένα που είναι προσβάσιμα μέσω της Πύλης Δημόσιων Δεδομένων της ΕΕ καλύπτονται από την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου του ιστότοπου Europa. Γενικά, τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιούνται δωρεάν, για εμπορικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς, εφόσον αναφέρεται η πηγή. Ωστόσο, για έναν πολύ μικρό αριθμό δεδομένων ισχύουν συγκεκριμένοι όροι επαναχρησιμοποίησης, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Για κάθε σύνολο δεδομένων παρέχεται σύνδεσμος προς τους όρους αυτούς.  

Διαθέσιμα δεδομένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εφαρμογές που δημιουργούνται με τη χρήση δημόσιων δεδομένων της ΕΕ μπορούν, για καλύτερη προβολή τους, να αναρτώνται στην Πύλη Δημόσιων Δεδομένων της ΕΕ.

Η πύλη περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα δημόσιων δεδομένων υψηλής αξίας από διάφορους τομείς πολιτικής της ΕΕ, όπως την οικονομία, την απασχόληση, τις επιστήμες, το περιβάλλον και την εκπαίδευση. Η σημασία των δεδομένων αυτών επιβεβαιώθηκε από τον Χάρτη Ανοικτών Δεδομένων της G8.

Μέχρι σήμερα, 70 περίπου θεσμικά όργανα, οργανισμοί και υπηρεσίες της ΕΕ (π.χ. Eurostat, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, Κοινό Κέντρο Ερευνών και άλλες γενικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οργανισμοί της ΕΕ) έχουν δώσει πρόσβαση σε συνολικά 11.700 και πλέον ομάδες δεδομένων.

Η πύλη περιέχει επίσης μια συλλογή εφαρμογών και έναν κατάλογο απεικονίσεων (από τον Μάρτιο του 2018).

Στη συλλογή εφαρμογών οι χρήστες μπορούν να βρουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν δεδομένα της ΕΕ και έχουν αναπτυχθεί από τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς και τα λοιπά όργανα της ΕΕ ή από τρίτους. Οι εφαρμογές αυτές προβάλλονται τόσο για την αξία των πληροφοριών που παρέχουν όσο και ως παραδείγματα εφαρμογών που μπορούν να δημιουργηθούν με τη χρήση των δεδομένων.

Ο κατάλογος απεικονίσεων είναι μια συλλογή εργαλείων απεικόνισης, υλικού κατάρτισης καθώς και επαναχρησιμοποιήσιμων απεικονίσεων και απευθύνεται σε χρήστες κάθε επιπέδου, από τους αρχάριους μέχρι τους ειδικούς.

Η εφαρμογή "EFDAC Map Viewer" είναι ένας εξατομικευμένος διαδικτυακός χάρτης που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν χάρτες, να περιηγούνται και να υποβάλλουν ερωτήσεις σ' αυτούς καθώς και σε άλλες ομάδες γεωγραφικών δεδομένων του EFDAC, τα οποία παράγει το Κοινό Κέντρο Ερευνών.

Αρχιτεκτονική της πύλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πύλη βασίζεται σε λύσεις ανοιχτής πηγής, όπως το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Drupal και το λογισμικό CKAN που ανέπτυξε η Open Knowledge Foundation. Χρησιμοποιεί το Virtuoso ως βάση δεδομένων RDF και έχει ένα τελικό σημείο SPARQL.

Ο κατάλογος μεταδεδομένων της βασίζεται σε διεθνή πρότυπα, όπως: το Dublin Core, το λεξιλόγιο DCAT-AP και το σχήμα μεταδεδομένων για την περιγραφή στοιχείων (ADMS).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]