Πύλη:Πεντέλη/Εισαγωγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πεντέλη στην αρχαιότητα αποτελούσε δήμο της Αττικής. Κατά το μεσαίωνα αποτέλεσε καταφύγειο για τους μοναχούς ασκητές μετά την ίδρυση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, ενώ ο αγροτοκτηνοτροφικός οικισμός που αναπτύχθηκε στην περιοχή ήταν γνωστός ως "Κουφός", με αυτόχθονο το στοιχείο των Σαρακατσαναίων βοσκών.

Στα νεότερα χρόνια, η ευρύτερη περιοχή προσέλκυσε λατόμους που ήρθαν από όλη την Ελλάδα για να εκμεταλλευθούν το μάρμαρο του βουνού, ξακουστό ήδη από την αρχαιότητα.

Σήμερα, η Πεντέλη αποτελεί κηπούπολη, 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Αθηνών, που περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους και τα πευκοδάση του Πεντελικού Όρους. Η πόλη των 29.498 χιλιομέτρων εκτείνεται γύρω από τους νοτιοδυτικούς, προσβάσιμους λοφίσκους του βουνού, γνωστούς ως λόφους πατήματος, κουφού και δέσης. Ο πληθυσμός της περιοχής σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανερχόταν σε 4.829 άτομα, με μια πυκνότητα δόμησης 164 κάτοικοων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τοπικής αρχής έχουν πλέον ξεπεράσει τους 5.000 κατοίκους και η Πεντέλη προάγεται σε δήμο. Η περιοχή καταλαμβάνει 3.000 στρέμματα θεσμοθετημένης οικιστικής έκτασης, ενώ ασκούνται παράλληλα συνεχείς πιέσεις για πολεοδόμηση αρκετών ζωνών που βρίσκονται στα διοικητικά της όρια. Στην Πεντέλη υπάγονται εκτός από τις δασικές εκτάσεις και αρκετά λατομεία επιφανειακής εξόρυξης.