Πύλη:Κύρια/Επιλεγμένο λήμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Τα επιλεγμένα λήμματα είναι αυτά που επιλέγονται να παρουσιαστούν στην Κύρια Πύλη της Βικιπαίδειας. Επί του παρόντος επιλέγονται μεταξύ τον κατάλογο των αξιόλογων λημμάτων.

Το κείμενο του επιλεγμένου λήμματος της τρέχουσας ημέρας (29 Ιουλίου) είναι το παρακάτω:

Ροή RSS με το επιλεγμένο λήμμα κάθε ημέρας.

Η Κύπρος έγινε μέλος της ΟΥΕΦΑ το 1962. Το 1963 άρχισε να συμμετέχει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης και στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Από το 1971, όταν καθιερώθηκε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ συμμετέχει και σε αυτό το θεσμό. Συνολικά έχουν συμμετάσχει 15 διαφορετικές ομάδες, δύο από τις οποίες (ΕΠΑ, Πεζοπορικός) δεν υφίστανται πλέον.

Η Κύπρος στη δεκαετία του '60, δεχόταν βαριές ήττες, στη δεκαετία του '70 έπαιρνε τιμητικά αποτελέσματα με κάποιες διακρίσεις, στη δεκαετία του '80 έκανε μερικές σπουδαίες εμφανίσεις και τη δεκαετία του '90 ανέβηκε αισθητά με συνεχείς διακρίσεις στις πρώτες φάσεις, ενώ προσπάθησε και πολλές φορές για είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τη δεκαετία '00 οι επιτυχίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, με αποκορύφωμα αρχικά την είσοδο της Ανόρθωσης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008-09 και του ΑΠΟΕΛ το 2009-10. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας το ΑΠΟΕΛ επανέλαβε την επιτυχία του (2011-12), αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Προκρίθηκε από τους ομίλους στη φάση των 16 και ακολούθως στη φάση των 8. Η πορεία αυτή του ΑΠΟΕΛ αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία του κυπριακού ποδοσφαίρου έως σήμερα. Επίσης, η ΑΕΚ Λάρνακας συμμετείχε στους ομίλους του Europa League την ίδια περίοδο (2011-12). Η περίοδος 2011-12 αποτελεί την πιο πετυχημένη για το κυπριακό ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα. (περισσότερα...)


Codex Alexandrinus f41v - Luke.jpg

Ο Κώδικας αποτελεί τύπο συλλογής χειρογράφων από πάπυρο, περγαμηνή ή χαρτί, στερεωμένων σε ένα σώμα με τη μορφή βιβλίου, που ήταν σε χρήση κυρίως πριν από την εφεύρεση της τυπογραφίας.

Ο παλαιότερος ελληνικός κώδικας που σώζεται και ο οποίος προέρχεται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα είναι ο Σιναϊτικός Κώδικας (Codex Sinaiticus), ένα χειρόγραφο της Αγίας Γραφής σε ελληνική γλώσσα. Οι άλλοι δύο από τους τρεις παλαιότερους που σώζονται, επίσης περιέχουν βιβλία της Αγίας Γραφής και είναι ο Αλεξανδρινός και ο Βατικανός.

Με τη λατινική λέξη codex (η ελληνική αντίστοιχη είναι σωμάτιον) χαρακτηρίζεται από το τέλος της Αρχαιότητας το βιβλίο, με μια μορφή που θυμίζει τη σημερινή. Στα παλαιότερα χρόνια, όταν ο τύπος αυτός του βιβλίου δεν ήταν ακόμη γνωστός, με τη λέξη codex αναφέρονταν σε μια εναλλακτική μορφή που την αποτελούσαν μικροί, ξύλινοι πίνακες γραφής, με επίστρωση κεριού, συνενωμένοι ανά δύο ή και περισσότεροι, με ιμάντα. (περισσότερα...)


Ο χρονικός προγραμματισμός γίνεται στην Πύλη:Κύρια/Επιλεγμένο λήμμα/Πρόγραμμα.