Πύλη:Γεωγραφία/Επιλεγμένο λήμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Καθεδρικός του Άαχεν
Ο Καθεδρικός του Άαχεν

Ο Καθεδρικός Ναός του Άαχεν (γερμαν. Aachener Dom) συγκαταλέγεται στους αρχαιότερους ναούς της βορείου των Άλπεων Ευρώπης. Βρίσκεται στην γερμανική πόλη του Άαχεν, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρόκειται για ένα ναό μικτής αρχιτεκτονικής, του οποίου το αρχαιότερο τμήμα αποτελεί το οκτάγωνο που κτίστηκε επί Καρλομάγνου τον 9ο αιώνα μ.Χ. Αποτέλεσε χώρο στέψης 30 Γερμανών βασιλέων από το 936 έως και το 1531, καθώς και μεγάλο κέντρο έλξης προσκυνητών από όλη την Ευρώπη, από το Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα. Είναι αφιερωμένος στην Παναγία.

Το παράπλευρα ευρισκόμενο θησαυροφυλάκιο του ναού (γερμ. Domschatzkammer) διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή κειμηλίων της Βόρειας Ευρώπης και λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο. Στο ναό γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις στη γερμανική γλώσσα ενώ υπάρχει η δυνατότητα για οργανωμένα τουριστικά γκρουπ να ξεναγηθούν σε άλλες γλώσσες κατόπιν προσυμφωνίας.

Ο Καθεδρικός Ναός του Άαχεν αποτελεί το πρώτο κτίριο που συμπεριλήφθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1978. (περισσότερα)