Πύλη:Αφρική/Χώρες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εδώ, μπορείτε να βρείτε έναν κατάλογο με τις χώρες της Αφρικής, τις αυτόνομες περιοχές και τα εξαρτημένα εδάφη που βρίσκονται στην ήπειρο.
Κύρια Σελίδα Χώρες της Αφρικής Τι μπορείτε να κάνετε
Σχετικές σελίδες άλλων ηπείρων: Ευρώπη - Ασία - Βόρεια Αμερική - Νότια Αμερική - Ωκεανία

Η Αφρική περιλαμβάνει σήμερα 55 ανεξάρτητα κράτη, συμπεριλαμβανομένων στον αριθμό αυτό και της Δυτικής Σαχάρας η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από όλα τα κράτη. Τα περισσότερα από τα σημερινά κράτη δημιουργήθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν από αυτόν, σχεδόν το σύνολο της ηπείρου αποτελούσε εξαρτημένο έδαφος κάποιου Ευρωπαϊκού κράτους, με εξαίρεση τη Λιβερία και την Αβησσυνία (σημερινή Αιθιοπία), ενώ η Αίγυπτος δεν αποτελούσε αποικία κάποιας Ευρωπαϊκής χώρας, αλλά μετά την εισβολή των Βρετανών το 1882, παρέμεινε κάτω από την διοίκηση τους, μέχρι το 1922. Το 2001, τα 53 κράτη της Αφρικής (με εξαίρεση το Μαρόκο, που αντιδρούσε στην συμμετοχή σε αυτή της Δυτικής Σαχάρας) ίδρυσαν την Αφρικανική Ένωση. Υπάρχουν ακόμα ορισμένα εξαρτημένα εδάφη Ευρωπαϊκών χωρών, στην πλειοψηφία τους μικρά νησιά (με εξαίρεση τις ηπειρωτικές πόλεις της Θεούτας και της Μελίγιας).

Με βάση τα Ηνωμένα Έθνη, τα κράτη της Αφρικής χωρίζονται σε 5 ζώνες: Βόρεια Αφρική, Δυτική Αφρική, Ανατολική Αφρική, Κεντρική Αφρική και Νότια Αφρική.


;Σημειώσεις

  • Η Δυτική Σαχάρα (με πράσινο χρώμα) δεν είναι πλήρως αναγνωρισμένο κράτος.
  • Ο χάρτης εμφανίζει με ανοιχτόχρωμο χρώμα τις εκτάσεις της Αφρικής. Στην περίπτωση της Αιγύπτου, δεν εμφανίζεται ως κομμάτι της χώρας η περιοχή της χερσονήσου του Σινά η οποία γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά πολιτικά ανήκει στην επικράτεια της Αιγύπτου.

Κατάλογος κρατών και περιοχών της Αφρικής

Δείτε επίσης: Κατάλογος κυρίαρχων κρατών και εξαρτημένων εδαφών στην Αφρική

  Βόρεια Αφρική
  Δυτική Αφρική
  Κεντρική Αφρική
  Ανατολική Αφρική
  Νότια Αφρική
Οι πολιτικές ζώνες της Αφρικής
Υπόλοιπες περιοχές (υπόμνημα χάρτη)
  Βόρεια Αφρική
(Η περιοχή στον χάρτη περιλαμβάνει και την Δυτική Σαχάρα. Ένα τμήμα της Αιγύπτου, που βρίσκεται στην Ασία, δεν περιλαμβάνεται.)
  Δυτική Αφρική
  Κεντρική Αφρική
  Ανατολική Αφρική
  Νότια Αφρική