Πότνια θηρών (τοιχογραφία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Πότνια θηρών. Τοιχογραφία του Βωμού (Απόσπασμα).

Η Πότνια θηρών είναι τοιχογραφία που ανακαλύφθηκε στον οικισμό του Ακρωτηρίου Θήρας, στο δωμάτιο 3Α του πρώτου ορόφου του κτιρίου Ξεστή 3, στον βόρειο τοίχο. Αποτελεί θεματική ενότητα με την τοιχογραφία με τις Κροκοσυλλέκτριες που βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο. Η Ξεστή 3 είναι το μόνο - μέχρι τώρα - αδιαμφισβήτητο δημόσιο Ιερό του οικισμού.[1]

Διαστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοίχος Πλάτος Ύψος Άλλη Ονομασία
Βόρειος (δυτικό τμήμα) 3,22 2,30 Ο Βωμός
Βόρειος (ανατολικό τμήμα) 0,69 2,17 Η Κροκοσυλλέκτρια

Διαστάσεις σε μέτρα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοιχογραφία με την Πότνια Θηρών από τον Προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας

Δυτικό τμήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον βόρειο τοίχο του δωματίου υπάρχει παράθυρο. Στο τμήμα του τοίχου στα αριστερά του παραθύρου (δυτικό τμήμα) βρίσκεται η Πότνια θηρών (δέσποινα των ζώων), η οποία, καθισμένη σε βαθμιδωτό θρόνο, δέχεται την προσφορά των κρόκκων από κροκοσυλλέκτρια που αδειάζει τα καλάθι της σε ένα πανέρι που βρίσκεται μπροστά της. Δίπλα στην Πότνια θηρών βρίσκεται ένας γρύπας, ενώ μπροστά της ένας κυανοπίθηκος. Η θεά έχει εντυπωσιακή κόμμωση με χρυσό διάδημα, ενώ στα μαλλιά της υπάρχει και κορδόνι με χρυσούς κόμπους. Στο λαιμό της φοράει ένα περιδέραιο από χάντρες με σχήμα πάπιας και ένα περιδέραιο με λιβελούλες, σε διάφορους χρωματισμούς και τα δύο, ενώ στο αυτί έχει χρυσό σκουλαρίκι. Το φόντο της τοιχογραφίας είναι ένα λιβάδι με κρόκους.

Η Πότνια θηρών φορά πτυχωτή Μινωική φούστα και πουκάμισο το οποίο αφήνει ακάλυπτο το στήθος.

Ανατολικό τμήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο τμήμα της τοιχογραφικής σύνθεσης στα δεξιά του παραθύρου (ανατολικό τμήμα) απεικονίζεται μία κροκοσυλλέκτρια, η οποία μεταφέρει τον κρόκο σε καλάθι στον ώμο της, προφανώς για να πάει να το προσφέρει στην Πότνια θηρών.


Η συνολική θεματική ενότητα, δηλαδή η τοιχογραφία με τις Κροκοσυλλέκτριες και η τοιχογραφία με την Πότνια θηρών, περιλαμβάνει μία θεότητα, μία ιέρεια και τρεις κροκοσυλλέκτριες.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μπουλώτης Χρ.: "Πτυχές θρησκευτικής έκφρασης στο Ακρωτήρι". Περιοδικό ΑΛΣ, Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, Τεύχος 3, Αθήνα 2005

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, Αναπαράσταση του Δωματίου 3 της Ξεστής 3: 12