Πόλα Κοξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πόλα Κοξ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1964
Χάμιλτον
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο ΜακΓκιλ
Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικηγόρος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΠροοδευτικό Εργατικό Κόμμα των Βερμούδων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαPremier of Bermuda (2010–2012)
ΒραβεύσειςΔιοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Πόλα Αν Κοξ (αγγλικά: Paula Ann Cox, 1964-) είναι δικηγόρος, πολιτικός και η 12η πρωθυπουργός των Βερμούδων από τις 28 Οκτωβρίου 2010 ως τις 18 Δεκεμβρίου 2012. Ηγήθηκε του Προοδευτικού Εργατικού Κόμματος (PLP) και έγινε πρωθυπουργός στις 29 Οκτωβρίου 2010, έπειτα από την παραίτηση του προκατόχου της, Γιούαρτ Μπράουν.[1] Εκλέγεται βουλευτής στην 14η εκλογική περιφέρεια του Βορειοδυτικού Ντέβονσαϊρ (Devonshire North West). Εκτός από δικηγόρος έχει εργαστεί και στην Τράπεζα των Βερμούδων. Είναι παντρεμένη με επιχειρηματία από το Καμερούν. Ο πατέρας της, Γιουτζίν Κοξ, πέθανε το 2004 και ήταν επίσης πολιτικός.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κοξ, η οποία εκπαιδεύτηκε ως δικηγόρος στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι κάτοχος μπάτσελορ στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Μακ Τζιλ, μεταπτυχιακού διπλώματος στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βερμούδων.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην περιφέρεια του Βόρειου Ντέβονσαϊρ, το 1996. Η Κοξ έχει χρηματίσει υπουργός στην κυβέρνηση της Τζένιφερ Σμιθ. Ήταν η πρώτη υπουργός εργασίας, εσωτερικών και δημοσίας τάξεως από το PLP. Την 1η Νοεμβρίου 2001 διορίστηκε υπουργός παιδείας και ανάπτυξης. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, το 2004, η Πόλα διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στις 28 Οκτωβρίου 2010 ο Γιούαρτ Μπράουν παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και μία ημέρα μετά η Κοξ ορκίστηκε νέα πρωθυπουργός. Την 1η Νοεμβρίου ανακοίνωσε το υπουργικό της συμβούλιο, η ορκωμοσία του οποίου έγινε αυθημερόν. Η ίδια παρέμεινε υπουργός οικονομικών. Την διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Κρεγκ Κανονίερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]