Πωλ Κρούγκμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πωλ Κρούγκμαν
Γέννηση28 Φεβρουαρίου 1953 (1953-02-28) (71 ετών)
Όλμπανι, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
ΕθνικότηταΑμερικανική
ΊδρυμαΠανεπιστήμιο Πρίνστον
Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου
Σχολή/παράδοσηΝεοκεϋνσιανά οικονομικά
ΠεδίοΔιεθνής Οικονομική
Μακροοικονομία
ΣπουδέςΙνστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης
Πανεπιστήμιο Γέιλ
ΑντιτάχθηκεΟικονομικά του γλυκού νερού
Επηρεάστηκε απόΑβινάς Ντίξιτ
Ρούντι Ντόρνμπους
Τζον Χικς
Τζων Μέιναρντ Κέυνς
Πολ Σάμιουελσον
Τζόζεφ Στίγκλιτς
ΣυνεισφορέςΝέα Θεωρία του Εμπορίου
Νέα Οικονομική Γεωγραφία
ΒραβείαΜετάλλιο Τζον Μπέιτς Κλαρκ (1991)
Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας (2004)
Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών (2008)

Ο Πωλ Κρουγκμαν (Paul Krugman, 28 Φεβρουαρίου 1953) είναι Αμερικανός οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο MIT το 1977 και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο MIT. Αυτή την στιγμή είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Princeton).

Στην δεκαετία του 1980 προσέφερε πολλά στην Νέα Θεωρία Εμπορίου. Το βασικό του μεθοδολογικό εργαλείο ήταν η χρήση οικονομιών κλίμακας σε μακροοικονομικά μοντέλα. Μέχρι το 1980 οι οικονομολόγοι υπέθεταν ότι η παραγωγικότητα μιας εταιρείας μένει σταθερή όσο ανεβαίνει το μέγεθός της.

Έκτοτε, χάρη και στον Κρούγκμαν, η οικονομική θεωρία άρχισε να υποθέτει ότι η παραγωγικότητα μεγαλώνει με το μέγεθος. Αυτή η λεπτομέρεια, που είναι δύσκολη στην χρήση της (καθώς τα μοντέλα που την χρησιμοποιούν συνήθως δεν έχουν αλγεβρική λύση), μπορεί μεταξύ άλλων να εξηγήσει και την δημιουργία βιομηχανικών κέντρων, πόλεων, την διατήρηση των ανισοτήτων μεταξύ γειτονικών περιοχών με ανοιχτά σύνορα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Κρούγκμαν ασχολείται περισσότερο με την δημοσιογραφία. Διατηρεί τακτική στήλη στους New York Times και πολιτικά έχει αποκαλέσει τον εαυτό του «φιλελεύθερο», εξηγώντας ότι με τον όρο αυτό στο αμερικανικό πολιτικό πλαίσιο εννοεί «κάτι παρόμοιο με τους σοσαολδημοκράτες στην Ευρώπη» (στις ΗΠΑ liberal αποκαλούνται οι κεντροαριστεροί).[1]. Άσκησε κριτική στους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων Μπους.

Το 2008 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.[2] για την εργασία του στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, επειδή «ενοποίησε τα πρωτύτερα διακριτά ερευνητικά πεδία του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής γεωγραφίας».

Τον Απρίλιο του 2015 ήρθε στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του φίλου του Έλληνα πρώην υπουργού Γεράσιμου Αρσένη, και πραγματοποίησε διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nobelpristagaren i ekonomi 2008: Paul Krugman
  2. Πολ Κρούγκμαν, βραβείο Νομπέλ στον κεϊνσιανισμό Αρχειοθετήθηκε 2011-07-22 στο Wayback Machine., Καθημερινή, 14 Οκτωβρίου 2008, ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2008.
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2015. 

Βιβλιογραφία στα Ελληνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]