Πωλ-Αλμπέρ Μπαρτολομέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πωλ - Αλμπέρ Μπαρτολομέ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Albert Bartholomé (Γαλλικά)
ΨευδώνυμοBartholome, Albert και Bartholomé, Paul-Albert
Γέννηση29  Αυγούστου 1848[1][2][3]
Τιβερβάλ-Γκρινιόν
Θάνατος30  Οκτωβρίου 1928[4]
16ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο του Περ-Λασαίζ
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[5]
Ιδιότηταζωγράφος[6], γλύπτης[6], σκιτσογράφος[6] και εικαστικός καλλιτέχνης[6]
Κίνημαρομαντισμός
Καλλιτεχνικά ρεύματαρομαντισμός
Σημαντικά έργαIn the Conservatory
ΒραβεύσειςΤαξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Το "Μνημείο των Νεκρών". Κοιμητήριο Περ Λασαίζ, Παρίσι
Μνημείο των Νεκρών, λεπτομέρεια.

Ο Πωλ – Αλμπέρ Μπαρτολομέ (Paul-Albert Bartholomé, Τιβερβάλ, 29 Αυγούστου 1848Παρίσι, 30 Οκτωβρίου 1928) ήταν Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης, ένας από τους σημαντικότερους και με μεγάλη φήμη γλύπτες των νεότερων χρόνων της Γαλλίας.

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπαρτολομέ άρχισε τη σταδιοδρομία του ως ζωγράφος στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Παρισιού, φοιτώντας στο εργαστήριο του ακαδημαϊκού ζωγράφου Ζαν – Λεόν Ζερόμ (Jean-Léon Gérôme, 1824 – 1904). Ακολούθως, επιθυμώντας να ανεγείρει ένα μνημείο για τη νεκρή σύζυγό του, στράφηκε το 1887 στη γλυπτική.

Η καταξίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φήμη του καθιερώθηκε με το αριστουργηματικό «Μνημείο των Νεκρών» (Monument aux morts) στο Κοιμητήριο Περ Λασαίζ (Père Lachaise) του Παρισιού, ένα μεγάλης κλίμακας αρχιτεκτονικό γλυπτό, η κατασκευή του οποίου κράτησε δέκα χρόνια (1889 – 1899). Η σύνθεση του μνημείου είναι βασισμένη σε μια πλειάδα από πενθούσες μορφές σε διάφορες στάσεις που εκφράζουν πόνο και θλίψη. Η γυμνότητά τους όμως σχολιάστηκε ως ασυμβίβαστη με το θρησκευτικό αίσθημα και το χώρο ταφής ενός χριστιανικού νεκροταφείου.

Τα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιτυχία του «Μνημείου των Νεκρών» τον ανέδειξε και οδήγησε σε παραγγελίες για πολλά ταφικά μνημεία, όπως «Θρηνούσα γυναίκα, καλυμμένη με πέπλο» (1897, Pleureuse, femme voilee – Κοιμητήριο Μονμάρτρης), «Ονορέ Σαμπιόν» (Tombe de Honoré Champion, Κοιμητήριο Μονπαρνάς), «Καθιστή γυναίκα» (Femme assise, Κοιμητήριο Περ Λασαίζ), «Ζαν – Ζακ Ρουσώ» (Monument a Jean-Jacques Rousseau, Μουσείο Ορσέ, Παρίσι).

Άλλα γλυπτά έργα του Μπαρτολομέ, μεταξύ πολλών άλλων, είναι «Αδάμ και Εύα» και «Κορίτσι που κλαίει» στο Μουσείο Ερμιτάζ, Αγίας Πετρούπολης, «Η Αλήθεια, η Φιλοσοφία και η Φύση», «Η Δόξα», «Η Μουσική» κ. ά. Τα μεταγενέστερα έργα του δείχνουν την επίδραση του Ογκίστ Ροντέν (Rodin). Ο Μπαρτολομέ έχει ενταφιαστεί στο παρισινό Κοιμητήριο Περ Λασαίζ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Georges Belleiche: “Statues de Paris: Les Rues de la Rive Droite”, pp. 204 & 211, Massin Editeur, Paris, 2006.
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, λήμμα «Μπαρτολομέ, Πωλ - Αλμπέρ», τόμ. 43, σελ. 198, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Albert Bartholomé στο Wikimedia Commons