Πυρηνική Ιατρική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πυρηνική Ιατρική

Πυρηνική ιατρική ή πυρηνολογία (αγγλ. Nuclear medicine ή Nucleology)[1], είναι σύγχρονη ειδικότητα της Ιατρικής[2], η οποία χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες ραδιενεργών ουσιών ή ραδιοδιαγνωστικών αντιδραστηρίων για διαγνωστικούς αλλά και για θεραπευτικούς λόγους[3]. Οι ιατρικές εξετάσεις οι οποίες γίνονται με αυτή την μέθοδο είναι γνωστές και ως σπινθηρογραφήματα[4].

Στις διαδικασίες της πυρηνικής ιατρικής τα ραδιονουκλεΐδια συνδυάζονται με άλλα χημικά στοιχεία, για να δημιουργήσουν χημικές ενώσεις, ή αλλιώς συνδυάζονται με ήδη υπάρχουσες φαρμακευτικές ενώσεις, για να σχηματίσουν ραδιοφάρμακα. Αυτά τα ραδιοφάρμακα, όταν ληφθούν από τον ασθενή, απελευθερώνουν τη δράση τους στοχευμένα, σε συγκεκριμένα όργανα ή συγκεκριμένους κυτταρικούς υποδοχείς. Αυτή η ιδιότητα των ραδιοφαρμάκων επιτρέπει στην πυρηνική ιατρική να απεικονίζει την έκταση μίας ασθένειας στο ανθρώπινο σώμα, βασιζόμενη στην κυτταρική λειτουργία και τη φυσιολογία, αντί να βασίζεται στις φυσικές αλλαγές της ανατομίας των ιστών. Σε μερικές ασθένειες, οι μελέτες της Πυρηνικής Ιατρικής μπορούν να εντοπίσουν ιατρικά προβλήματα πολύ νωρίτερα από άλλες διαγνωστικές μεθόδους. Κατά μία έννοια, η πυρηνική ιατρική είναι μία μορφή "εσωτερικής ακτινολογίας", γιατί καταγράφει την ακτινοβολία που εκπέμπεται μέσα από το σώμα και όχι την ακτινοβολία που παράγεται από εξωτερικές πηγές, όπως οι ακτίνες-Χ.φ

Τα ραδιοϊσότοπα που χρησιμοποιεί η πυρηνική ιατρική εκπέμπουν ακτινοβολία γ και β ταυτόχρονα. Τα αποτελέσματα της χωρίζονται σε διαγνωστικές εφαρμογές και σε βιολογικά υγρά[ασαφές]. Η τεχνολογία της Bright View XCT 2 επιτυγχάνει μεγαλύτερη ευκρίνεια της εικόνας και την ταχύτητα, της συλλογής των δεδομένων δηλαδή μικρότερη διάρκεια της εξέτασης του ασθενούς. Τέλος, η τεχνολογία έχει επιτρέψει στην πυρηνική ιατρική να χρησιμοποιεί γ-κάμερες οι οποίες είναι συνδεδεμένες με δίκτυο ταχύτατων ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουν εξαιρετικές δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. What is nucleology?
  2. «Ygeia.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2011. 
  3. Ινστιτούτο Ισοτοπικών Μελετων Αρχειοθετήθηκε 2011-12-02 στο Wayback Machine. Aνάκτηση 4 Δεκεμβρίου 2011
  4. Υγεία online Aνάκτηση 4 Δεκεμβρίου 2011