Πυραμίδιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κεντρική αίθουσα του Μουσείου του Καΐρου, με τέσσερα πυραμίδια από μαύρο γρανίτη.
Το αποκατεστημένο πυραμίδιο της Κόκκινης Πυραμίδας στο Νταχσούρ, δίπλα στην Πυραμίδα.
Πυραμίδιο της πυραμίδας του Αμενεμχέτ Γ'

Το πυραμίδιο (πληθυντικός πυραμίδια) στην ορολογία της αρχαιολογίας είναι το τελευταίο κομμάτι, ή ο κορυφαίος λίθος Αιγυπτιακής πυραμίδας[1]. Στα αρχαία αιγυπτιακά ονομαζόταν benbenet[2], το οποίο συνέδεε την πυραμίδα ως σύνολο με την ιερή πέτρα μπενμπέν[1]. Κατά την περίοδο του Παλαιού βασιλείου, τα πυραμίδια ήταν κατά κανόνα φτιαγμένα από διορίτη, γρανίτη ή πολύ καλής ποιότητας ασβεστόλιθο, και κατόπιν καλυπτόταν με χρυσό ή ήλεκτρο, ενώ κατά την περίοδο του Μέσου βασιλείου, και μέχρι το τελος της εποχής των Πυραμίδων, ήταν από γρανίτη[3]. Το πυραμίδιο "ήταν καλυμμένο με φύλλα χρυσού για να αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου". Κατά την περίοδο του Μέσου βασιλείου, συχνά "είχαν επιγραφές βασιλικών τίτλων και θρησκευτικών συμβόλων"[1].

Έχουν διασωθεί πολύ λίγα πυραμίδια. Από αυτά, τα περισσότερα είναι από γυαλισμένο μαύρο γρανίτη, με επιγραφή του ιδιοκτήτη της πυραμίδας. Τέσσερα πυραμίδα -που αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο- εκτίθενται στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου του Καΐρου. Μεταξύ τους είναι και το πυραμίδιο από την πυραμίδα του Αμενεμχέτ Γ' στο Νταχσούρ, η λεγόμενη και Μαύρη Πυραμίδα[4]:115.

Ένα πυραμίδιο από άσπρο ασβεστόλιθο της Τούρα σε καλή κατάσταση, το οποίο πιστεύεται ότι είχε φτιαχτεί για την Κόκκινη Πυραμίδα του Σνεφρού στο Νταχσούρ, έχει αποκατασταθεί και εκτίθεται σήμερα σε ανοιχτό χώρο δίπλα σε αυτήν την πυραμίδα. Υπάρχει όμως ένα μικρό "μυστήριο", καθώς η γωνία κλίσης του είναι μικρότερη από του οικοδομήματος για το οποίο υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε.

Ιδιωτικές πυραμίδες από τούβλο με πυραμίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Y4F31S29
Γραφέας Moses (Mes,S) σε ιερογλυφικά
Πυραμίδιο από τάφο ιδιώτη από ασβεστόλιθο, Αιγυπτιακό Μουσείο Rosicrucian.

Κατά την περίοδο του Νέου βασιλείου, κάποιοι τάφοι που ανήκαν σε ιδιώτες, είχαν στην επιφάνεια μικρές πυραμίδες από τούβλο, οι οποίες κατέληγαν σε πυραμίδια. Οι τέσσερις πλευρές των τελευταίων περιείχαν κείμενα και σκηνές σχετικές με λατρεία του Θεού Ήλιου (ενσάρκωση του οποίου ήταν ο Φαραώ).

Οι σκηνές συνήθως απεικονίζουν την πορεία του ήλιου, που ανατέλλει στην μία πλευρά, να δύει στην αντίθετη, και να ταξιδεύει στον κάτω κόσμο που κυβερνάει ο Όσιρις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πυραμίδιο του γραφέα Moses[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πυραμίδιο του γραφέα Moses (mes,s), (Νέο βασίλειο, 19η Δυναστεία, περ. 1250 π.Χ., ασβεστόλιθος, ύψος 53 εκατοστά) τον αναπαριστά να αφιερώνει προσφορά, με το όνομά του σε δύο απέναντι πλευρές. Στις άλλες δύο, αναπαριστάται ένας μπαμπουίνος, "που στριγκλίζει προς το μέρος του ήλιου και της μέρας που ανατέλλει". (Ο μπαμπουίνος επίσης είναι η αναπαράσταση του γραφέα, και επίσης του θεού-γραφέα Θωθ)[5].

Πυραμίο του Ptahemwia[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πυραμίδιο του Ptahemwia, (19η Δυναστεία, περίοδος του Ραμσή, περ. 1200 π.Χ., ασβεστόλιθος, 28 εκατοστά πλάτος 42 ύψος), ομοίως απεικονίζει σκηνές με τον ήλιο[4]:252. Ο θεός Ήλιος Ρα (Re-Horakhti), και ο Θεός του κάτω κόσμου Όσιρις απεικονίζονται στις δύο πλευρές.

Στις άλλες δύο πλευρές είναι ο Ptahemwia, σε στάση προσφοράς, απέναντι από τρεις στήλες ιερογλυφικών[4]:252.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Toby Wilkinson, The Thames and Hudson Dictionary of Ancient Egypt, Thames & Hudson, 2005. p.197
  2. Ermann, Grapow, Wörterbuch der ägyptischen Sprache 1, 459.13-14
  3. Pyramidions by Alan Winston
  4. 4,0 4,1 4,2 editors Regine Schulz and Matthias Seidel (w/34 contributing Authors), Egypt, The World of the Pharaohs, Konemann, Germany: 1998. Αμενεμχέτ Γ', 1842-1797 BC
  5. Peck, William. Splendors of Ancient Egypt, William H. Peck, The Detroit Institute of Arts, (University Lithoprinters Inc., Ann Arbor, Mich.), c 1997, (p. 67). (Moses Pyramidion from "Roemer and Pelizaeus Museum, Hildesheim, Germany".)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]