Πυραμίδα του Αμενεμχέτ Α'

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 29°34′29″N 31°13′30″E / 29.5747°N 31.225°E / 29.5747; 31.225

Πυραμίδα του Αμενεμχέτ Α'
Χάρτης
Είδοςπυραμίδα με λείες πλευρές, αρχαιολογική θέση και Αιγυπτιακές πυραμίδες
Γεωγραφικές συντεταγμένες29°34′30″N 31°13′31″E
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Γκίζας
ΤοποθεσίαΛιστ
ΧώραΑίγυπτος
ΧρηματοδότηςAmenemhat I
Commons page Πολυμέσα
Κάτοψη του σχεδίου της πυραμίδας.

Η πυραμίδα του φαραώ Αμενεμχέτ Α´ βρίσκεται σε έναν λόφο κοντά στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Ίτι-Τάουι. Έχει μήκος πλευράς 84 μέτρα, ύψος 55 μέτρα και κλίση 54 μοίρες και 27 λεπτά.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φαραώ Αμενεμχέτ Α' ήταν ιδρυτής της 12ης δυναστείας. Μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους προς τον βορά και την ονόμασε Ίτι Τάουι, που σημαίνει «κατακτητής των δύο χωρών», εννοώντας τις δύο περιοχές, οι οποίες αποτελούσαν την αρχαία Αίγυπτο. Στην πρωτεύουσα αυτή έκτισε την πυραμίδα του, σύμφωνα με την οικοδομική παράδοση του Παλαιού Βασιλείου.

Περιγραφή της πυραμίδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πυραμίδα είναι κατασκευασμένη από λίθους ασβεστόλιθου, με προέλευση τα γειτονικά λατομεία. Χρησιμοποιήθηκε επίσης υλικό της πυραμίδας του Χέοπα και της πυραμίδας του Χεφρήνου. Στο εσωτερικό της είναι γεμισμένη με άμμο, πλίνθους και πέτρες. Εξωτερικά είναι καλυμμένη με επένδυση από ασβεστόλιθο.

Το άνοιγμα της εισόδου της πυραμίδας βρίσκεται στην βορεινή πλευρά, στο ίδιο ύψος με το έδαφος. Επάνω από την είσοδο βρίσκονταν ένας ναός με ανάγλυφη παράσταση πύλης από γρανίτη. Από την είσοδο ξεκινάει λοξός διάδρομος, που οδηγεί στο κέντρο της πυραμίδας και καταλήγει σε έναν χώρο υποδοχής, ο οποίος περιέχει μια κατακόρυφη καταπακτή, η οποία καταλήγει σε πηγάδι με νερό. Το πηγάδι αυτό είναι μέρος της νεκρικής αίθουσας, η οποία προς το παρόν δεν έχει εξερευνηθεί.

Γύρω από την πυραμίδα υπήρχαν δύο τείχη. Το εσωτερικό τείχος ήταν κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο και περιείχε την πυραμίδα και έναν ναό, ο οποίος ήταν κτισμένος επάνω σε ευθυγραμμισμένο πλάτωμα. Ο ναός έχει καταστραφεί εντελώς, εκτός από ένα ανάγλυφο πόρτας και τον βωμό που βρέθηκαν. Ο βωμός είναι διακοσμημένος με σκηνή πομπής θυσίας. Ένας δρόμος οδηγούσε από την ναό της πεδιάδας στον νεκρικό ναό. Ο δρόμος αυτό ήταν ακάλυπτος, και ήταν περιστοιχισμένος με τοίχους από ασβεστόλιθο, και πλούσια διακοσμημένος με ανάγλυφες παραστάσεις, στο καλλιτεχνικό ρυθμό του παλαιού βασιλείου. Ο ναός της πεδιάδας είναι πλημμυρισμένος από νερό και προς το παρόν δεν έχει εξερευνηθεί.

Το εξωτερικό τείχος είναι κτισμένο από πλίνθινα τούβλα και περιέχει την πυραμίδα, τον νεκρικό ναό, μερικούς μασταμπάδες, και 22 τάφους. Στους τάφους αυτούς τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και η αυλή του παλατιού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Miroslav Verner: Die Pyramiden. Rowohlt, Reinbek 1999, ISBN 3499608901, S. 434–437.