Πυραμίδα της Σελήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πυραμίδα της Σελήνης
Χάρτης
ΕίδοςΠυραμίδα[1], αρχαιολογική θέση και βαθμιδωτή πυραμίδα
Γεωγραφικές συντεταγμένες19°41′59″N 98°50′38″W
Διοικητική υπαγωγήΠολιτεία του Μεξικού
ΤοποθεσίαΤεοτιουακάν[2]
ΧώραΜεξικό[3]
Commons page Πολυμέσα

Η Πυραμίδα της Σελήνης αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πυραμίδα στη τοποθεσία Τεοτιουακάν του Μεξικού, μετά τη Πυραμίδα του Ηλίου. Η πυραμίδα είναι τοποθετημένη στο βορειότερο τμήμα της Τεοτιουακάν και ακολουθεί το περίγραμμα του βουνού Cerro Gordo, το οποίο βρίσκεται λίγο βορειότερα του αξιοθέατου. Ορισμένοι την αποκαλούν Τένναν, το οποίο στη γλώσσα Νάουατλ σημαίνει "μητέρα ή προστατευτικός λίθος". Η Πυραμίδα της Σελήνης καλύπτει ένα οικοδόμημα χρονολογούμενο πριν από το 200 μ.Χ., παλαιότερο και από τη Πυραμίδα του Ηλίου.

Η πυραμίδα κατασκευάστηκε μεταξύ του 200 και 450 μ.Χ. ολοκληρώνοντας το, ακτινωτής συμμετρίας, συγκρότημα ναών. Μια πλαγιά μπροστά από τις σκάλες της πυραμίδας οδηγεί στη Λεωφόρο των Νεκρών, ενώ στη κορυφή της πυραμίδας υπάρχει μια εξέδρα που χρησιμοποιείτο για τη διεξαγωγή τελετών προς τιμή της Μεγάλης Θεάς της Τεοτιουακάν, η οποία αντιπροσώπευε τη Θεά του νερού, της γονιμότητας, της γης και της Δημιουργίας γενικότερα.

Απέναντι από το βωμό της Μεγάλης Θεάς, βρίσκεται η Πλατεία της Σελήνης (Plaza de la Luna). Η πλατεία αυτή, περιλαμβάνει ένα κεντρικό βωμό και μια πρωτότυπη κατασκευή με εσωτερικές διαιρέσεις. Η κατασκευή αυτή αποτελείται από τέσσερις ορθογώνιους και διαγώνιους φορείς τα οποία διαμορφώνουν το Σταυρό του Τεοτιουακάν, όπως αποκαλείται.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στα 150 π.Χ. και 500 μ.Χ., ένας άγνωστος πολιτισμός της Κεντρικής Αμερικής έχτισε μια εκθαμβωτική μητρόπολη, τη Τεοτιουακάν, σε ένα οροπέδιο 22 τετρ. χλμ. . Η εθνικότητα αυτού του πολιτισμού αποτελεί ακόμη αντικείμενο συζήτησης. Κατά τη πρώτη φάση της Τεοτιουακάν, που ονομάζεται Τζακουάλλι (Tzacualli) (0-150 μ.Χ), αναπτύχθηκαν ευφυή κτιριακά συστήματα που αποτέλεσαν τις βάσεις για την ανέγερση των Πυραμίδων του Ηλίου και της Σελήνης. Η μητρόπολη της Τεοτιουακάν έχει κατασκευασθεί με προγραμματισμένο πλάνο αστικοποίησης, που υποδηλώνεται από την ύπαρξη ενός κύριου άξονα και ενός τεράστιου παλατιού τα οποία περιβάλλονται από 15 μνημειακού τύπου πυραμίδες.

Αρχαιολόγοι έχουν πραγματοποιήσει εκσκαφές κάτω από τη Πυραμίδα της Σελήνης, προς αναζήτηση στοιχείων για την ιστορία του μυστηριώδους πολιτισμού που έχτισε τη πόλη. Τα σκαμμένα τούνελ μέσα στη κατασκευή υποδεικνύουν ότι η πυραμίδα έχει περάσει τουλάχιστον από έξι ανακαινίσεις. Κάθε νέα προσθήκη ήταν μεγαλύτερη και κάλυπτε το προηγούμενο οικοδόμημα.

Καθώς τρύπωναν όλο και πιο βαθιά στη πυραμίδα, περνώντας από τα διάφορα στρώματα που διαμορφώθηκαν από τις ανακαινίσεις, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αντικείμενα τα οποία προσέδωσαν την έναρξη μιας χρονολογικής συνέχειας στην ιστορία της Τεοτιουακάν. Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα, το οποίο έγινε από μια σύμπραξη επιστημόνων από την Ιαπωνία, την Αμερική και το Μεξικό, ήταν η ανακάλυψη ενός τύμβου χρονολογούμενου, πιθανώς, στη πέμπτη φάση ανέγερσης. Εμπεριέχει, τέσσερις ανθρώπινους σκελετούς, οστά ζώων, κοσμήματα, λεπίδες από οψιδιανό καθώς και άλλες προσφορές. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το ταφικό αυτό μνημείο δημιουργήθηκε μεταξύ του 100 και 200 μ.Χ. .

Ένας άλλος τύμβος αφιερωμένος στη Μεγάλη Θεά ανακαλύφθηκε το 2007, και χρονολογείται κατά τη τέταρτη φάση κατασκευής. Περιείχε οστά ενός ανθρώπου θύματος θυσίας καθώς και αρκετά οστά ζώων ανάμεσά τους ένας λύκος, ένας ιαγουάρος, πούμα, φίδια και πουλιά. Βρέθηκαν επίσης ένας μεγάλος πράσινος λίθος, αγαλματίδια από οψιδιανό, τελετουργικά μαχαίρια και δόρατα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 13829. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 13829. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  3. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 13829. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pyramid of the Moon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Συντεταγμένες: 19°41′59″N 98°50′38″W / 19.6996°N 98.8440°W / 19.6996; -98.8440