Πουί ντε Ντομ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πυΐ ντε Ντομ)

Συντεταγμένες: 45°46′19.2″N 02°57′44.64″E / 45.772000°N 2.9624000°E / 45.772000; 2.9624000

Πουί ντε Ντομ
Χάρτης
Ύψος1.465 μέτρα
ΟροσειράΣαιν ντε Πουί
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΓαλλία
Άποψη από το δυτικά

Το Πυί ντε Ντομ (Puy de Dôme) είναι μεγάλος ηφαιστειακός δόμος και ένα από νεαρότερα ηφαίστεια στη Σαιν ντε Πουί, στο Μασίφ Σεντράλ στο νότια-κεντρική Γαλλία. Αυτή η αλυσίδα ηφαιστείων περιλαμβάνει επίσης κώνους σκωρίας, ηφαιστειακούς δόμους και μάαρ. Το Πουί ντε Ντομ είναι το ψηλότερο της αλυσίδας, με ύψος 1.464 μέτρα. Βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από το Κλερμόν-Φεράν. Ο νομός του Πουί-ντε-Ντομ όπου βρίσκεται, πήρε το όνομά του από το ηφαίστειο.

Θέση και περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πυί ντε Ντομ βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα δυτικά του Κλερμόν-Φεράν, στις κοινότητες Σεϊσάτ (δυτικά) και Ορκίν (ανατολικά). Το ηφαίστειο, όπως και τα άλλα ηφαίστεια της αλυσίδας, βρίσκεται πάνω σε ένα οροπέδιο από γρανίτη, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο λίγο μικρότερο από 1000 μέτρα. Έχει ύψος 550 μέτρων από τη βάση και στη βάση του είναι 2 χιλιόμετρα πλατύ.[1] Έχει συνολικό ύψος 1.464 μέτρων.

Το Πυί ντε Ντομ έχει προκαλέσει ένα μόνο ηφαιστειακό επεισόδιο (έκρηξη) πελέιου τύπου πριν περίπου 12.000 χρόνια. Αποτελείται από δύο ομάδες πετρωμάτων τραχυτικού τύπου, που δημιουργήθηκαν από δύο εκρήξεις που απείχαν μεταξύ τους μερικές εκατοντάδες χρόνια.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρωμαϊκός ναός κοντά στην κορυφή

Στην προχριστιανική Ευρώπη, το Πυί ντε Ντομ ήταν τόπος συνάντησης για την τέλεση θρησκευτικών τελετών. Κατασκευάστηκαν ναοί στην κορυφή, συμπερλαμβανομένου ενός γαλατορωμαϊκού ναού αφιερωμένο στο ρωμαϊκό θεό Μερκούριο (Ερμή). Τα ερείπια του ναού ανακαλύφθηκαν το 1873.

Το 1648, ο Φλορέν Περιέ, ύστερα από παράκληση του Μπλεζ Πασκάλ, απέδειξε τη θεωρία του Ευαντζελίστα Τοριτσέλι ότι οι βαρομετρικές παρατηρήσεις προκαλούνται από το βάρος του αέρα μετρώντας το ύψος μιας στήλης υδραργύρου σε τρία υψόμετρα στο Πυί ντε Ντομ.[3]

Τις 22 Ιουλίου 1876 κατασκευάστηκε στη κορυφή του ο πρώτος μόνιμος μετεωρολογικός σταθμός του βουνού. Από το 1907 μέχρι το 1926 λειτουργούσε σιδηρόδρομος, ο οποίος είχε μήκος 14,7 χιλιόμετρα και ένωνε το Κλερμόν-Φεράν (390 μέτρα) με μια αποβάθρα σε υψόμετρο 1.414 μέτρων. Το 1926 ολοκληρώθηκε αμαξιτός δρόμος και έτσι ο σιδηρόδρομος έκλεισε. Ο δρόμος έκλεισε το 2012, όταν εγκαινιάστηκε ο καινούργιος σιδηρόδρομος. Το 1956 εγκαταστάθηκε στο βουνό μια κεραία από τη TDF, ύψους 73 μέτρων. Σήμερα η κεραία αποτελεί ένα από τα σύμβολα του ηφαιστείου.

Ο μετεωρολογικός σταθμός και η κεραία της TDF στην κορυφή

Στην κορυφή του ηφαιστείου βρίσκεται ένα μικρό στρατιωτικό φυλάκιο για την αντιαεροπορική προστασία και το υπουργείο εσωτερικών. Το φυλάκιο είναι τηλεπικοινωνιακός κόμβος. Ένας μέρος του είναι ορατό δίπλα στο μετεωρολογικό σταθμό και το υπόλοιπο είναι υπόγειο. Τα κτίρια κοντά στη κεραία από το 1978 και μετά είναι κλειστά για το κοινό.[4]

Το 2006 προτάθηκε να κατασκευαστεί ένας οδοντωτός σιδηρόδρομος και η κατασκευή του άρχισε το 2008 και εγκαινιάστηκε στις 26 Μαΐου 2012, ενώ ο αμαξιτός δρόμος έκλεισε. Ο σιδηρόδρομος ονομάζεται Panoramique des Dômes και έχει μήκος 5,2 χιλιόμετρα.

Ποδηλασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πυί ντε Ντομ έχει χρησιμεύσει κάποιες χρονιές ως ο τερματισμός του γύρου της Γαλλίας. Εξαιτίας της κατασκευής του σιδηροδρόμου ο δρόμος που ανεβαίνει στο ηφαίστειο είναι πολύ στενός και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον για το γύρο Γαλλίας. Η τελευταία φορά που ο γύρος Γαλλίας περιλάμβανε ανάβαση στο Πυί ντε Ντομ ήταν το 1988.[5]

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πυί ντε Ντομ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην περιοχή της Ωβέρνης, προσελκύοντας περίπου 500.000 επισκέπτες κάθε χρόνο[2]. Είναι πολύ γνωστό ως τόπος για πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Από τη κορυφή είναι ορατό όλο το πάρκο ηφαιστείων της Ωβέρνης και το Κλερμόν-Φεράν, ενώ ημέρες με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες είναι ορατές και οι Άλπεις. Κοντά στην κορυφή βρίσκεται ένα εστιατόριο, καταστήματα και ένα κέντρο επισκεπτών, όπου δίνονται πληροφορίες για την ιστορία και γεωλογία της περιοχής.

Ένα μονοπάτι, πρώην ρωμαϊκός δρόμος, οδηγεί στο ναό του Ερμή. Από το 2012, όταν έκλεισε ο δρόμος, η κορυφή είναι προσβάσιμη είτε με αναρρίχηση είτε με τον σιδηρόδρομο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Krafft, Maurice· de Larouzière, François-Dominique (1991). Guide des volcans d’Europe et des Canaries (στα Γαλλικά). σελ. 78-86. ISBN 2-603-00813-7.  Unknown parameter |pages totales= ignored (βοήθεια); Unknown parameter |lien éditeur= ignored (βοήθεια); Unknown parameter |lieu= ignored (|location= suggested) (βοήθεια)
  2. 2,0 2,1 Sortie pédagogique en Auvergne - Puy de Dôme, CRDP de l'Académie de Limoges
  3. Pascal, Blaise (1648). C. Savreux, επιμ. Récit de la grande expérience de l’équilibre des liqueurs, projectée par le sieur B. P. [Blaise Pascal] pour l’accomplissement du traicté qu’il a promis dans son abbrégé touchant le vuide, et faite par le sieur F. P. [Florent Perier] en une des plus hautes montagnes d’Auvergne.  Unknown parameter |position= ignored (βοήθεια)
  4. (pdf) Le détachement de l’armée de l’Air du puy de Dôme[νεκρός σύνδεσμος] (Γαλλικά)
  5. «Le Puy-de-Dôme dans le Tour de France» (στα Γαλλικά). ledicodutour. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]