Πτολεμαϊκή γραφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πτολεμαϊκή γραφή είναι σύμφωνα με την ελληνική παλαιογραφία η ελληνική γραφή με την οποία είναι γραμμένοι οι ελληνικοί χειρόγραφοι πάπυροι της πτολεμαϊκής περιόδου (323 - 30 π.Χ.) στην αρχαία Αίγυπτο.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έτος 1889 ο αιγυπτιολόγος Φλίντερς Πέτρι έκανε μια σημαντική για την παλαιογραφία ανακάλυψη. Μερικοί από τις σαρκοφάγους που ανακάλυψε ήταν από «πολτοποιημένο» πάπυρο. Από τις σαρκοφάγους αυτές μπόρεσαν να αποσυγγοληθούν και αποκατασταθούν αρκετοί πάπυροι, οι οποίοι στην συνέχεια μελετήθηκαν. Προέρχονται από τους καλάθους αχρήστων των γραφείων των επίσημων αιγυπτιακών υπηρεσιών και περιέχουν πλήθος ανακοινώσεων, αιτήσεων, πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων. Για την χρονολόγησή τους είναι πλεονεκτικό το ότι συχνά φέρουν την ακριβή ημερομηνία.

Χαρακτηριστικά της πτολεμαϊκής γραφής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πτολεμαϊκή γραφή χαρακτηρίζεται για την ελεύθερη και πλατιά μορφή των γραμμάτων, καθώς και την ανάλαφρη ροή του κειμένου. Γράμματα όπως το Μ, Π, Τ υπερτερούν ως προς το πλάτος και τις οριζόντιες γραμμές. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της πτολεμαϊκής γραφής είναι μια εικονική οριζόντια γραμμή που διαπερνάει τα γράμματα του κάθε στίχου, λόγο του ότι τα περισσότερα γράμματα έχουν σχήμα χαμηλό και πλαδαρό, και γι'αυτό η προέκταση των οριζόντιων γραμμών δίνουν την οπτική εντύπωση μιας συνεχιζόμενης γραμμής.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]